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농축수산물 중 포름알데히드의 함량 분석 및 위해 평가

Title
농축수산물 중 포름알데히드의 함량 분석 및 위해 평가
Authors
이남희
Issue Date
2022
Department/Major
대학원 식품공학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김영석
Abstract
Formaldehyde is a naturally present in diverse foods as a product of normal metabolism. Formaldehyde is classified as group 1 (human carcinogen) by the International Agency for Research on Cancer. Recently, there has been increasing international interest in the intake of formaldehyde in food. In this study, the content of formaldehyde in various foods of 79 categories (1,185 items) including agricultural products, fisheries products and livestock products available in Korea were analyzed. For quantitative analysis, DNPH derivatization– High Performance Liquid Chromatography (HPLC) method was validated in 7% EtOH and puree. The analytical method was verified using linearity, detection limit, quantitation limit, daily and intraday precision and accuracy items. Both interday and intraday precision showed results below 20%, and interday and intraday accuracy was within 80~120%. The formaldehyde content ranged from 0.006~73.047 μg/g in general; 0.006~25.645 μg/g in agricultural products, 0.080~73.047 μg/g in fisheries products and 0.087~0.948 μg/g in meats, oils and fats. In terms of products, shiitake mushrooms (12.451 μg/g in average) and viscera of cods (40.326 μg/g in average) showed highest concentration of formaldehyde. Exposure assessment was performed through deterministic approach based on the results of monitoring formaldehyde in current study. For the exposure estimate, intake data from the National Health and Nutrition Examination Survey (2017) and monitoring data from this study were applied. The average daily per capita formaldehyde exposure was about 245 μg for the South Korean population, representing about 3% of TDI (Tolerable Daily Intake). The HI (Hazard Index, the ratio of total formaldehyde exposure to the TDI) typically ranged from 0.001 to 0.120 (Assumption I) and 0.025 to 0.043 (Assumption II). On the basis of these estimates, the exposure of the general South Korean population is considered to be safe.;포름알데히드는 대사 산물로 다양한 식품에 자연적으로 존재한다. 국제암연구센터에 의해 포름알데히드는 그룹 1(인체 발암물질)로 분류되어 있으며 그 위해성이 주목된 바 있는 위해물질이다. 최근 국제적으로 식품 내 포름알데히드의 섭취에 관한 관심이 증가되어왔다. 본 연구에서는 국내에 유통되는 79품목의 1,185건의 농산물, 수산물 및 축산물 등 다양한 식품 내 포름알데히드 함량을 분석하였다. 정량 분석을 위해 7% EtOH 와 퓨레 매트릭스에서 DNPH 유도체화 –HPLC (High Performance Liquid Chromatography) 분석법을 확립하였다. 분석법은 직선성, 검출 한계, 정량 한계, 일간 및 일내 정밀도와 정확도 항목 및 인증표준물질 (CRM: Certified Reference Material)를 이용하여 검증하였다. 일간 정밀도와 일내 정밀도는 모두 20 % 이내의 결과를 나타내었으며, 일간 정확도와 일내 정확도는 80~120 %의 결과를 나타내었다. 포름알데히드 함량은 전체적으로 0.006~73.047 μg/g 의 범위로 검출되었으며, 농산물에서는 0.006~25.645 μg/g, 수산물에서 0.080~73.047 μg/g, 유지류 및 축산물에서는 0.087~0.948 μg/g 의 범위로 검출되었다. 특히, 어류 중 대구 내장과 버섯류 중 표고버섯에서 각각 평균 40.326, 12.451 μg/g 의 가장 높은 검출량을 보였다. 식품 중 포름알데히드 모니터링 결과를 토대로 결정론적 접근을 통한 노출 평가를 수행하였다. 노출량 추정치는 국민건강영양조사 (2017)의 섭취량 자료와 본 연구에서의 모니터링 결과를 사용하였다. 국내 인구의 1 인당 하루 평균 포름알데히드 노출량은 약 245μg 으로 일일섭취량 (TDI: Tolerable Daily Intake)의 3 %에 해당하였다. 위해지수 (HI: Hazard Index)는 본 연구에서 Assumption I 에서는 0.001 에서 0.120, Assumption II 에서는 0.025 에서 0.043 로 산출되었다. 이러한 추정치에 근거하여 국내 인구의 식품을 통한 포름알데히드 노출은 안전한 것으로 사료된다.
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일반대학원 > 식품공학과 > Theses_Master
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