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Improvement and application of Recommended Food Score for Hypertension in Korean adults

Title
Improvement and application of Recommended Food Score for Hypertension in Korean adults
Other Titles
한국 성인에서 RFSH 개선 및 적용 연구
Authors
김정수
Issue Date
2022
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
권오란
Abstract
혈압을 낮추기 위한 식이요법 접근은 심장혈관 질환과도 관련이 있는 것으로 알려진 고혈압의 위험을 줄이기 위한 중요한 인구 수준의 전략일 수 있다. 그러나 한국인의 식생활 특성을 고려해 고혈압 관련 식생활 질 지표를 조사한 연구는 거의 없다. 앞선 연구에서는 고혈압을 멈추기 위한 DASH (고혈압 중지) 식이 방법에 Kant가 개발한 RFS 점수 시스템을 적용해 한국식 식단에 기반하여 만든 RFSH (Recommended Food Score for Hypertension)를 고혈압 관련 식이 지수로 적용할 수 있다는 가능성이 제시됐다. 그러나 기존 연구에서는 RFSH 식품 목록을 구성할 때 식품의 영양소 (특히 혈압과 밀접한 나트륨, 칼륨, 포화지방 등) 함량을 고려하지 않았다는 한계가 있었다. 따라서 본 연구는 식품의 영양성분을 고려하여 RFSH를 구성하는 식품 목록을 개선하고 수정된 RFSH가 고혈압의 유병률 및 발병률과 관련이 있는지 조사하기 위해 수행되었다. 국민건강영양조사 (KNHANES)의 접시 기반, 반 정량적 112개 항목의 식품 빈도 설문지를 기반으로, RFSH를 구성하는 식품 목록이 수정되었다 (RFSH 이전 버전의 총 66점, RFSH 수정판 총 60점). 본 연구는 KNHANES의 2013-2015년 19-64세 성인 8,389명을 대상으로 수정된 버전의 RFSH와 고혈압 사이의 연관성을 조사했다. 단, 고혈압은 고혈압 1단계라고도 알려진 고혈압까지 포함했다. 그 결과, 수정된 RFSH 점수가 높을수록 고혈압 확률이 25% 낮았다. 또한, 본 연구는 대규모 지역사회 기반 코호트 연구인 한국인유전체역학조사사업 (KoGES)에 참여한 40-69세 성인을 대상으로 14년 추적 데이터와 함께 5,342명의 성인에서 수정된 버전의 RFSH와 고혈압 사이의 연관성을 조사했다. KNHANES 기반 수정된 RFSH는 KoGES의 103개 항목 음식 빈도 설문지 (KNHANES 기준 RFSH 수정판 총 60점, KoGES 기준 RFSH 수정판 총 65점)를 적용하여 다시 계산되었다. 수정된 RFSH 점수가 높을수록 고혈압 위험률이 19% 낮아졌다. 즉, RFSH가 높을수록 한국 성인 인구 중 고혈압의 낮은 유병률 및 발병률과 관련이 있을 수 있다. 따라서 이 RFSH는 식생활의 질과 식생활 패턴에 대해 안내하고 한국 성인의 고혈압 유병률을 예측하고 예방할 수 있는 잠재력을 가진다.;Dietary approaches to lowering blood pressure may be an important population-level strategy for reducing the risk of hypertension, which is also known to be associated with cardiovascular disease. However, there are few studies that have investigated the dietary quality indicators related to hypertension by considering the characteristics of Korean diets. In a previous study, it was suggested that the RFSH (Recommended Food Score for Hypertension) based on Korean diet made by applying the RFS scoring system developed by Kant to DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) could be applied as a dietary index related to hypertension. However, in previous studies, there was a limitation in that the content of nutrients (especially sodium, potassium, saturated fat, etc., which are closely related to blood pressure) of food was not considered when composing the food list for RFSH. Therefore, this study was conducted to improve the food list composing RFSH by considering the nutrient content of food, and to investigate whether the modified RFSH is related to the prevalence and incidence of high blood pressure. Based on a dish-based, semi-quantitative, 112-item food frequency questionnaire of the National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES), the list of foods constituting the RFSH was modified (a total of 66 points in the previous version of RFSH; a total of 60 points in the modified version of RFSH). This study investigated the association between a modified version of the RFSH and hypertension in 8,389 adults aged 19–64 years from the KNHANES 2013–2015. High blood pressure included hypertension and prehypertension, also known as stage 1 hypertension. Higher score of modified RFSH was associated with 25% lower odds of high blood pressure. Further, this study investigated the association between a modified version of the RFSH and high blood pressure in 5,342 adults with 14 years of follow-up data among adults aged 40–69 years, who participated in the Korean Genome and Epidemiology Study (KoGES), a large community-based cohort study. The modified RFSH based on KNHANES was recalculated by applying the 103-item food frequency questionnaire of KoGES (a total of 60 points in the modified version of RFSH based on KNHANES; a total of 65 points in the modified version of RFSH based on KoGES). Higher score of modified RFSH was associated with 19% lower hazard ratio of high blood pressure. Therefore, this RFSH has the potential to guide developers on dietary quality and dietary patterns and to predict and prevent the prevalence of hypertension in Korean adults. Our finding suggests that a higher RFSH may be associated with a lower prevalence and incidence of high blood pressure among the Korean adult population.
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