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한국인 중장년층의 우유 및 유제품 섭취와 심뇌혈관질환과의 관련성 연구

Title
한국인 중장년층의 우유 및 유제품 섭취와 심뇌혈관질환과의 관련성 연구
Other Titles
Study of association between milk and dairy consumption and cardio-cerebral vascular diseases in middle-aged and older Korean
Authors
정예승
Issue Date
2021
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Doctor
Advisors
김유리
Abstract
중장년층은 본격적으로 노화 단계에 접어드는 시기로 노화로 인해 대사증후군, 심혈관질환 등의 만성질환의 발생이 높은 시기이다. 특히 이 시기에 발생하는 질병은 영양 불량과 관련이 있다. 우리나라의 중장년층은 심뇌혈관질환으로 인한 사망률이 높은 상태로 올바르지 않은 식습관이 주요 요인으로 꼽히고 있어 꾸준한 관리가 필요하다. 우유를 포함한 유제품은 양질의 식품으로 칼슘의 중요한 공급원으로 알려져 있으나 유지방을 함유한 유제품은 포화지방의 주요 식품 공급원으로 알려져 있어 우려 또한 존재한다. 그러나 우유에는 골격근의 유지에 중요한 양질의 단백질, 골다공증과 심뇌혈관질환의 위험을 줄여주는 칼슘 등이 풍부하고 에너지 대사에 영향을 미쳐 비만 및 대사증후군, 심혈관계 질환의 위험을 낮출 수 있다. 따라서 본 연구에서는 1) 국민건강영양조사 자료를 이용하여 한국인 중장년층에서 우유 및 유제품의 주요 영양소인 칼슘과 포화지방산의 섭취량과 급원 식품 및 음식을 알아보고, 2) 우유 및 유제품 섭취에 따른 심뇌혈관질환 유병과의 관련성에 대해 확인하고, 3) 우유 및 유제품 섭취에 따른 심뇌혈관질환 발생과의 관련성에 대해 분석하였다. 연구 데이터는 1) 국민건강영양조사 7기 자료, 2) 한국인유전체역학조사사업의 하나인 도시기반 코호트의 기반자료, 3) 한국인유전체역학조사사업의 하나인 지역사회기반 코호트 자료를 분양받아 분석을 시행하였다. 첫 번째 연구는 국민건강영양조사 7기 2016년 7,040명, 2017년 7,167명, 2018년 7,064명이 대상자로 선정되었다. 중장년층의 칼슘 섭취는 전체 대상자에 비해 높은 편이나 권장섭취량보다 부족하며, 포화지방산은 에너지 섭취 대비 7% 미만으로 섭취하는 것으로 나타났다. 우유 및 유제품류는 칼슘 섭취 뿐만 아니라 포화지방산 섭취에도 기여하는 것으로 나타났다. 중장년층에서 유제품 및 빙과류 음식군에서 칼슘 섭취에 기여하는 음식은 주로 우유, 요구르트, 치즈로 나타났고, 포화지방산 섭취에 기여하는 음식은 우유, 요구르트, 아이스크림으로 나타났다. 국민건강영양조사 7기 자료 결과로 우유 및 유제품류는 한국인 중장년층에서 칼슘과 포화지방산 섭취에 기여하는 것으로 확인되었다. 두 번째 연구는 한국인유전체역학조사사업의 도시기반 코호트의 기반자료를 통해 이루어졌으며, 모집된 40-69세 대상자 중 제외 기준을 적용하여 최종적으로 163,867명의 대상자를 분석에 이용하였다. 사회경제적 지위가 높을수록 건강한 행동을 할수록 우유 및 유제품을 많이 섭취하는 것으로 나타났다. 교란요인은 연령, 성별, 교육수준, 소득수준, 흡연 여부, 음주 여부, 신체활동 여부, BMI, 당뇨 여부, 총 에너지 섭취량을 보정하여 로지스틱회귀분석을 통해 분석하였다. 모든 교란요인을 보정하였을 때, 우유 섭취의 경우, 심뇌혈관질환 유병률이 8% (OR: 0.919, 95% CI 0.863-0.979: none vs. < 1 serving/day) 감소하였고, 치즈 섭취의 경우, 심뇌혈관질환 유병률이 16% (OR: 0.838, 95% CI 0.770-0.912: none vs. < 0.5 serving/day), 28% (OR: 0.722, 95% CI 0.547-0.952: none vs. ≥ 0.5 serving/day) 감소하는 것으로 나타났다. 세 번째 연구는 한국인유전체역학조사사업의 지역사회기반 코호트의 기반자료를 통해 이루어졌으며, 모집된 40-69세 대상자 중 제외 기준을 적용하여 최종적으로 9,385명의 대상자를 선정하여 분석을 시행하였다. 연령이 감소할수록 우유 및 유제품 섭취의 비율이 높아졌으며, 여성 대상자가 우유 및 유제품 섭취가 높은 것으로 나타났다. 교육수준 및 소득수준이 높을수록 우유 및 유제품의 섭취가 높았다. 지역사회기반 코호트의 기반조사에서 우유 및 유제품 섭취에 따라 심뇌혈관질환 유병률에는 유의한 관련성을 나타내지 않았다. 지역사회기반 코호트의 추적자료를 통해 모집된 대상자 중 제외 기준을 적용하여 최종적으로 8,009명을 분석에 시행하였고, 총 관찰인년은 96.5개월로 나타났다. 마찬가지로 추적조사의 대상자들은 사회경제적 지위가 높고, 연령이 낮을수록 우유 및 유제품의 섭취가 높은 것으로 나타났다. 우유 및 유제품 섭취에 따른 심뇌혈관질환 발생률과의 관련을 확인하기 위해 Cox 비례위험모형을 통해 분석을 시행하였으며, 교란요인은 연령, 성별, 거주 지역, 교육수준, 소득수준, 신체활동, BMI, 당뇨병 여부, 총 에너지 섭취량을 선정하여 보정하였다. 모든 교란요인을 보정하였을 때, 우유 섭취는 심뇌혈관질환 발생률을 21% (HR: 0.785, 95% CI 0.624-0.988: none vs. < 1 serving/day) 감소하는 것으로 나타났으며, 요구르트 섭취는 심뇌혈관질환 발생률이 26% (HR: 0.739, 95% CI 0.553-0.988: none vs. ≥ 0.5 serving/day) 감소하는 것으로 나타났다. 아이스크림 섭취는 심뇌혈관질환 발생률이 67% (HR: 1.673, 95% CI 1.015-2.757: none vs. ≥ 0.5 serving/day) 증가하는 것으로 나타났다. 한국인 중장년층의 우유 및 유제품 섭취는 칼슘과 포화지방산 섭취에 기여하고 있으며, 우유에 포함된 칼슘은 에너지 대사에 영향을 미치고, 유지방은 포화지방산 섭취에 대한 혈중 지질 반응을 개선하므로 우유 및 유제품 적절한 섭취는 심뇌혈관질환에 긍정적인 영향을 미친 것으로 생각된다. 그러나 유제품 중에서도 아이스크림은 심뇌혈관질환 발생률과 관련이 높으므로 우유 및 유제품의 지방산 조성 및 함량을 고려한 후속 연구가 필요하다고 생각된다. 본 연구는 우리나라 중장년층의 우유 및 유제품 섭취에 필요성 연구와 우유 및 유제품 섭취에 대한 올바른 정보를 제공하는 기초 자료가 될 것으로 사료된다. ;Aging causes high incidence of chronic diseases, including metabolic syndrome and cardiovascular diseases in the middle-aged and older people. Unhealthy dietary behavior can be one of risk factors of these chronic diseases in these people. Milk and dairy products are high-quality foods and are known to be important sources of calcium, however, milk fat from dairy products are known as a major source for saturated fatty acids Milk is rich in high-quality protein which is important for the maintenance of skeletal muscle. And it has been reported that calcium protects from osteoporosis and cardiovascular diseases. Therefore, consumption of milk and dairy products may reduce the risk of cardio-cerebral vascular diseases. This study investigated the relationship between milk and dairy products consumption and cardio-cerebral vascular diseases in middle-aged and older Korean. To identify the intake and food source of calcium and saturated fatty acids in milk and dairy products among middle-aged and older Koreans, data based on Korean National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES) 2016~2018 were used. Subjects were selected as 7,040 subjects in 2016, 7,167 subjects in 2017 and 7,064 subjects in 2018. Data from the one-day 24 hr recall survey was used to identify the source food groups and dish groups of calcium and saturated fatty acids. The intake of calcium was lower than the recommended intake, and the intake of saturated fatty acids was decreased with increasing age. We found that milk and dairy products revealed was a major food group contributed to the intake of calcium and saturated fatty acids . Major foods that contributed to calcium intake from the dairy food group were appeared in milk, yogurt, and cheese. In addition, foods contributed to the intake of saturated fatty acids were mainly milk, yogurt, and ice cream. Therefore, milk and dairy products were the main food sources for calcium and saturated fatty acids. Second, the relationship between the intake of milk and dairy products with cardio-cerebral vascular diseases was analyzed using the Health Examinees (HEXA) Cohort, one of the Korean Genome and Epidemiology Study (KoGES). Data from 163,867 individuals aged 40-69 years were analyzed. It was found that the higher the socio-economic level and the healthier behavior were shown, the higher intake of milk and dairy products were consumed. Logistic regression models were used to examine the association between milk and dairy products consumption and the risk of cardio-cerebral vascular diseases (with odds ratios [ORs] and their 95% confidence intervals [CIs]). After adjustment for all confounders, high milk consumption was associated with a 8% lower risk for cardio-cerebral vascular diseases (none vs. < 1 serving/day: OR, 0.919; 95% CI 0.863-0.979; P for trend 0.108). Moreover, high cheese consumption was associated with a 16% lower risk for cardio-cerebral vascular diseases (OR: 0.838, 95% CI 0.770-0.912: none vs. < 0.5 serving/day), 28% (OR: 0.722, 95% CI 0.547-0.952: none vs. ≥ 0.5 serving/day P for trend 0.003). Thirdly, the relationship between the intake of milk and dairy products with the incidence of cardio-cerebral vascular diseases was analyzed. Data from a Ansan and Ansung cohort, one of the Korean Genome and Epidemiology Study (KoGES) was used. The data from 9,385 individuals aged 40-69 years were selected and analyzed by applying the exclusion criteria from the subjects recruited through the baseline survey. The higher the education and income level and the healthier physical status were shown, higher milk and dairy products were consumed. Logistic regression models were used to examine the association between milk and dairy products consumption and the risk of cardio-cerebral vascular diseases (with odds ratios [ORs] and their 95% confidence intervals [CIs]). There was no significant results in the association between the consumption of milk and dairy products and the risk of cardio-cerebral vascular diseases. Finally, the analysis for cohort study was conducted based on 8,009 subjects recruited through follow-up with 96.5 months person-years. Similar to the cross-section study, it was found that subject who behave healthier and younger, and higher socioeconomic status were shown, they consumed more milk and diary products. We used Cox propotional hazard models to examine the association between milk and dairy products consumption and the risk of cardio-cerebral vascular diseases (with hazard ratios [HRs] and their 95% CIs). Confounders were age, gender, area of residence, education level, income level, smoking status, alcohol status, physical activity, BMI, diabetes, and total energy intake. After adjustment for all confounders, high milk consumption was associated with a 21% lower risk for cardio-cerebral vascular diseases (none vs. < 1 serving/day: HR, 0.785; 95% CI 0.624-0.988; P for trend < 0.862). After adjustment for all confounders, high yogurt consumption was associated with a 26% lower risk for cardio-cerebral vascular diseases (none vs. ≥ 0.5 serving/day: HR, 0.739; 95% CI 0.553-0.988; P for trend < 0.050). Furthermore, high ice-cream consumption was associated with a 67% higher risk for cardio-cerebral vascular diseases (none vs. ≥ 0.5 serving/day: HR, 1.673; 95% CI 1.015-2.757; P for trend 0.071). Taken together, milk and diary products are the main food sources of calcium and saturated fatty acids in middle-aged and older Koreans. Calcium plays a role in energy metabolism and milk fat improves the blood lipid response of saturated fatty acid intake. In conclusion, appropriate intake of milk and dairy products may exert a positive effect on cardio-cerebral vascular diseases. However, since ice-cream increased the incidence of cardio-cerebral vascular diseases, a follow-up study considering the fatty acid composition and content of milk and dairy products is necessary. This study will be used as basic data for research on the importance of milk and dairy products intake in middle-aged and older Koreans, and it is expected to provide useful information on milk and dairy product intake in these subjects.
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