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Development of Recommended Food Score for Hypertension and Application in Korean Adult Population

Title
Development of Recommended Food Score for Hypertension and Application in Korean Adult Population
Other Titles
Recommended Food Score for Hypertension 의 개발과 한국성인에서의 적용
Authors
한규영
Issue Date
2021
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
권오란
Abstract
The purpose of diet quality index is to assess and guide individual dietary pattern for the prevention of disease. The aim of this study was to develop a diet quality, an index for high blood pressure and apply it to Korean population. Recommended Food Score (RFS) is a diet quality tool developed by Kant. RFS for Korean population for oxidative stress as an index was developed in the previous study by Kim. In the same context, RFS for hypertension was developed in this study. However, RFS by Kim was not appropriate for hypertension. This is because the food groups and foods included in RFS. Therefore, food groups in the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) was applied to RFSH. DASH diet has been known as an effective diet for the prevention of hypertension. RFS scoring system was applied to RFSH by giving score 1 or 0 by the frequency of consumption of each food. Finally, RFSH was developed by applying DASH diet and RFS scoring system. However, there are different versions of DASH diet and also foods included in DASH diet were U.S. based. Thus, in this study, Korean-based to DASH diet food groups (whole grain, nuts and legumes, fruits/ fruit juice, vegetables, low-fat milk, fish, red and processed meat, sugar-sweetened beverage and sodium-rich food) were applied in this study by using the dish-based, semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ) data conducted by Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES) IV (2013-2015). For the analysis, in the present study, participants who were diagnosed with hypertension and prescribed a blood regulator were all excluded. Instead, we included participants with prehypertension, known as stage 1 hypertension, and hypertension into high blood pressure group. Participants were categorized into gender specific and quintiles of RFSH. This is because blood pressure is affected by the blood pressure. RFSH was analyzed as a categorical variable and continuous variable. PROC SURVEYMEANS and PROC SURVEYREQ were used to analyze the means and standard deviations (SD) and weighted percentage of each quintile RFSH groups in both men and women. PROC SURVEYLOGISTIC analysis was used to assess the association between RFSH and high blood pressure adjusting potential covariates. As results, an inverse relationship was found between RFSH and high blood pressure. Both men and women in the highest quintile RFSH group, Q5, had 30.9% (OR: 0.691, 95% CI: 0.501-0.953) and 25.0% (OR: 0.750, 95% CI: 0.569-0.989) lower prevalence of high blood pressure than lowest quintile RFSH group (Q1). Therefore, RFSH has potential to inform developers of dietary guidelines about the role of diet quality and dietary patterns on the health of adults. ;식이 질 지수의 목적은 질병 예방을 위한 개별식이 패턴을 평가하고 안내하는 것이다. 이 연구의 목적은 고혈압을 지표로 하는 식이의 질 도구를 개발하고 그것을 한국인에게 적용하는 것이다. Recommended Food Score (RFS)는 Kant에 의해 개발된 식이의 질을 평가할 수 있는 도구이다. 산화 스트레스 지수에 대한 한국인을 위한 RFS는 Kim의 이전 연구에서 개발되었다. 같은 맥락으로, 이 연구에서는 DASH (고혈압 중지) 식품 그룹에 식이 접근 방식을 적용하여 수정된 RFS 버전을 개발하였다. DASH 식사 방법은 고혈압 예방에 효과적인 다이어트로 알려져 있기 때문이다. 우리는 고혈압을 위한 식단 품질 도구를 위해 고혈압에 대한 권장 식품 점수 (RFSH)를 개발하였다. 그러나 DASH 다이어트 지침은 NIH (National Institutes of Health)의 NHLBI (National Heart, Lung, and Blood Institute)에서 추진하는 미국 기반이다. 따라서 본 연구에서는 DASH 식사에 포함된 식품군 (과일 주스, 야채, 통 곡물, 생선, 저지방 우유, 적육 및 가공육, 설탕이 첨가된 음료, 나트륨이 풍부한 식품)에 한국 음식을 적용하였다. 국민 건강 영양 조사 (KNHANES)IV (2013-2015)에서 실시한 접시 기반 반 정량 식품 빈도 설문지 (FFQ) 데이터를 활용하였다. 분석을 위해 본 연구에서는 고혈압 진단을 받고 혈액 조절제를 처방받은 참가자를 모두 하였다. 대신에, 1 단계 고혈압 및 고혈압으로 알려진 전 고혈압 환자를 고혈압 그룹에 포함시켰다. 참가자를 성별에 따른 RFSH의 5 분위수로 분류하였다. 그 이유는 혈압이 호르몬의 영향을 받는다는 이전 연구들 때문이었다. 이 연구에서는 RFSH를 범주형 변수와 연속형 변수로 분석하였다. PROC SURVEYMEANS 및 PROC SURVEYREQ 분석방법을 이용하여 남녀 모두에서 각 5 분위 RFSH 그룹의 평균 및 표준 편차 (SD) 및 가중 백분율을 분석하였다. PROC SURVEYLOGISTIC 분석을 통하여 RFSH와 고혈압 조정 잠재적 공변량 간의 연관성을 확인하였다. 그 결과, RFSH와 고혈압 사이에 역관계를 확인하였다. 가장 높은 5 분위 RFSH 그룹인 Q5는 남녀 모두에서 가장 낮은 5 분위 그룹 (Q1)보다 고혈압 유병률이 30.9 % 및 25.0 % 낮은 것을 확인할 수 있었다. 따라서 RFSH는 성인의 건강에 대한식이 품질 및 식이 패턴의 역할에 대한식이 지침을 개발자들에게 안내할 가능성이 있습니다.
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