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Associations between dietary intake and early age-related macular degeneration in Korean elderly

Title
Associations between dietary intake and early age-related macular degeneration in Korean elderly
Other Titles
한국 노인의 식이 섭취와 초기 황반변성과의 관련성 연구
Authors
김은경
Issue Date
2017
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Doctor
Advisors
장남수
Abstract
나이관련 황반변성은 노인의 주요 실명 원인 중 하나이며, 위험요인으로는 연령, 여성, 당뇨병, 음주, 흡연, 식이 섭취 등이 있다. 흡연은 가장 강력한 환경적인 위험 요인으로 알려졌으며, 식이 요인 중 항산화 비타민의 섭취는 망막 세포를 산화 스트레스로부터 보호하는 작용을 하고, 망막의 황반부에 축적되는 카로티노이드는 망막색소상피를 보호하는 역할을 한다고 보고되었다. 그러나 한국인을 대상으로 식이 섭취와 흡연, 황반변성과의 관련성에 대한 연구는 이루어지지 않았다. 따라서 본 연구에서는 성별과 흡연여부 따라 식품 및 영양소 섭취, 식생활 평가지수, 식이 패턴과 초기 황반변성과의 관련성을 조사하였다. 연구 대상자는 제 5기 국민건강영양조사 (2010-2012)에 참여한 65세 이상 노인으로 한국 노인을 대표하는 대상자라 할 수 있으며, 당뇨병 또는 암의 병력이 없는 사람이다. 대상자들의 24시간 식이섭취조사 자료와 안검사 및 건강검진조사, 건강설문조사 자료를 이용하였다. 여성 노인의 경우, 초기 황반변성이 있는 대상자의 채소 및 과일섭취량이 초기 황반변성이 없는 대상자보다 유의하게 적었다 (p = 0.0446). 또한 초기 황반변성이 있는 여성은 철 (p = 0.0149), 비타민 A (p = 0.0212), 알파 카로틴 (p = 0.0235), 베타 카로틴 (p = 0.0010)의 섭취가 유의하게 낮았다. 한국인 식생활평가지수의 경우, 초기 황반변성이 있는 여성이 김치 또는 장아찌를 포함한 채소섭취 점수 (p = 0.0177)와 김치와 장아찌를 제외한 채소섭취 점수 (p = 0.0159), 우유 및 유제품 섭취 점수 (p = 0.0490)가 유의하게 낮았다. 로지스틱 회귀분석 결과에서, 혼란변수를 보정한 후, 채소의 최상위 사분위 섭취군이 최하위 사분위 섭취군에 비해 초기 황반변성의 유병율이 낮았다 [OR (95% CI) = 0.32 (0.13 – 0.75), p for trend = 0.0122]. 또한 비타민 A [OR (95% CI) = 0.42 (0.19 – 0.93), p for trend = 0.0142], 알파 카로틴 [OR (95% CI) = 0.36 (0.16 – 0.80), p for trend = 0.0357], 베타 카로틴 [OR (95% CI) = 0.27 (0.11 – 0.66), p for trend = 0.0009]의 섭취도 초기 황반변성의 유병율과 음의 관련성을 나타내었다. 한국인 식생활평가지수의 4오분위 여성은 최하위 오분위군에 비해 초기 황반변성의 유병율이 낮았다 [OR (95% CI) = 0.28 (0.11-0.71). 그러나 남성 노인에서는 식이 섭취와 초기 황반변성과의 관련성이 없었다. 남성 노인의 경우, 흡연자에서 비타민 C [OR (95% CI) = 0.12 (0.02 – 0.66), p for trend = 0.0250], 비타민 A [OR (95% CI) = 0.09 (0.01 – 0.60), p for trend = 0.0047], 알파 카로틴 [OR (95% CI) = 0.11 (0.01 – 0.86), p for trend = 0.0019], 베타 카로틴 [OR (95% CI) = 0.07 (0.01 – 0.44), p for trend = 0.0001]의 최상위 사분위 섭취군이 최하위 사분위 섭취군에 비해 초기 황반변성의 유병률이 낮았다. 그러나 비흡연자에서는 식이섭취와 초기 황반변성의 유병률과의 관련성이 없었다. 흡연 상태와 카로틴 섭취량, 초기 황반변성 사이의 통계적으로 유의한 상호작용이 있었다 [p interaction: 0.0306 (알파 카로틴), 0.0220 (베타 카로틴)]. 요인분석을 통해 도출된 대상자들의 식이 패턴 중에서 채소 및 식물성 유지 패턴은 비타민 C, 비타민 A, 알파 카로틴, 베타 카로틴, 루테인/제아잔틴의 섭취와 양의 관련성이 있었다. 여성의 경우, 채소 및 식물성 유지 패턴 점수의 최상위 3분위군이 최하위 3분위군에 비해 초기 황반변성의 유병율이 감소하였다 [OR (95% CI) = 0.27 (0.12 - 0.64), p for trend = 0.0009]. 남성 대상자에서는 식이 패턴과 초기 황반변성간의 관련성이 나타나지 않았다. 이상의 결과에서, 과일, 채소, 비타민 C, 비타민 A와 알파 카로틴, 베타 카로틴, 루테인/제아잔틴과 같은 카로티노이드의 섭취 및 이들을 포함하는 식이 패턴은 초기 황반변성의 유병률과 음의 관련성이 있었다. 이러한 관련성은 남성 보다는 여성에서, 비흡연자 보다는 흡연자에서 더 뚜렷했다. 따라서 노인의 초기 황반변성의 위험을 낮추기 위해서는 과일, 채소 및 비타민 C, 비타민 A, 알파 카로틴, 베타 카로틴, 루테인/제아잔틴의 섭취를 권고할 필요성이 있으며, 흡연자들에게는 금연교육뿐만 아니라 채소, 과일의 섭취를 높이기 위한 영양교육이 필요할 것으로 생각된다.;Age-related macular degeneration (AMD) is one of the major causes of irreversible blindness in older adults. Risk factors such as age, female gender, diabetes mellitus, alcohol consumption, cigarette smoking and dietary intake are associated with AMD. Among modifiable risk factors, cigarette smoking has been reported to be the strongest environmental risk factor for AMD. Antioxidant vitamins protect retinal cells from oxidative stress. Carotenoids in the macular region protect the retinal pigment epithelium (RPE) cells from damage. This study was conducted to investigate the relationships between dietary factors and early AMD among Korean elderly. This study hypothesized that associations between dietary factors including dietary intakes, diet quality, and dietary patterns and early AMD may differ according to gender and smoking status in Korean elderly. To test this hypothesis, the associations between dietary intakes and early AMD was examined according to gender and smoking status. The relationship between dietary patterns and the Korean Healthy Eating Index (KHEI) scores and early AMD was also examined. Study subjects were men and women aged ≥ 65 years from the Fifth Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES, 2010-2012). This study excluded participants without 24 hour dietary recall data, fundus photograph data, or smoking status data or participants diagnosed with diabetes mellitus or diabetic retinopathy, or reported taking medications for diabetes, with a history of stomach, liver, colorectal, or uterine (women) cancer, with late AMD, and lacking smoking status data. To assess whether the association of dietary intake with early AMD was modified by gender and smoking status, participants were divided according to gender [male (n=849) vs. female (n=998)] and according to smoking status [male smokers (n=202) vs. nonsmokers (n=619), female smokers (n=28) vs. nonsmokers (n=934)]. After adjusted for confounding factors, female subjects with early AMD consumed significantly less fruits and vegetables (p = 0.0446) and consumed more sugar and sugar products (p <.0001) and oil and fat (p = 0.0027) compared to those without early AMD. The women with early AMD consumed fewer iron (p = 0.0149), vitamin A (p = 0.0212), α-carotene (p = 0.0235), and β-carotene (p = 0.0010). Each KHEI score for women with early AMD was lower including scores for vegetables intake including Kimchi or pickles (p = 0.0177), vegetables intake excluding Kimchi and pickles (p=0.0159), milk and dairy intake (p = 0.0490) compared to those without early AMD. In multiple logistic regression analysis, women in the highest quartile category of vegetable intake had a reduced prevalence of early AMD than those in the lowest quartile [OR (95% CI) = 0.32 (0.13 – 0.75), p for trend = 0.0122]. Women in the highest quartiles showed significantly decreased prevalence of early AMD by 58% for vitamin A [OR (95% CI) = 0.42 (0.19 – 0.93), p for trend = 0.0142], 64% for α-carotene [OR (95% CI) = 0.36 (0.16 – 0.80), p for trend = 0.0357], and 73% for β-carotene [OR (95% CI) = 0.27 (0.11 – 0.66), p for trend = 0.0009]. The female subjects in the fourth quintile category of KHEI score had the lowered prevalence of early AMD compared to those in the lowest quintile [OR (95% CI) = 0.28 (0.11-0.71)]. Among male subjects, the smokers had less food intake including potatoes and starch products (p = 0.0210), fruits and vegetables (p= 0.0002), milk and dairy products (p = 0.0060) as well as total food intake (p = 0.0174) compared with the nonsmokers after adjustment for confounding variables. Smokers with higher intakes of vitamin C [OR (95% CI) = 0.12 (0.02 – 0.66), p for trend = 0.0250], vitamin A [OR (95% CI) = 0.09 (0.01 – 0.60), p for trend = 0.0047], α-carotene [OR (95% CI) = 0.11 (0.01 – 0.86), p for trend = 0.0019], and β-carotene [OR (95% CI) = 0.07 (0.01 – 0.44), p for trend = 0.0001] had lower prevalence for early AMD. In contrast, among the nonsmokers, no associations between dietary intake and early AMD was observed. A statistically significant interaction between smoking and dietary carotenes in relation to early AMD prevalence was observed (P interaction: 0.0306 for α-carotene, 0.0220 for β-carotene). Among dietary patterns of elderly men and women derived from factor analysis, vegetables and vegetable oil pattern was positively associated with intake of vitamin C, vitamin A, and carotenoids including α-carotene, β-carotene, and lutein/zeaxanthin. Female subjects in the highest tertile of vegetables and vegetable oil pattern score had a lowered prevalence of early AMD [OR (95% CI) = 0.27 (0.12 - 0.64), p for trend = 0.0009] after adjustment for potential confounding factors in the logistic regression analysis. In male subjects, however, no significant association was observed between dietary patterns and early AMD. These results suggested that higher consumption of fruits, vegetables, vitamin C, vitamin A and carotenoids, and dietary pattern of high intake in these foods and nutrients are inversely associated with early AMD in Korean elderly. These associations are more evident among women than among men; and among smokers than among nonsmokers.
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