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Glocalization of Korean Food

Title
Glocalization of Korean Food
Other Titles
한식의 세방화 : 전주 음식을 소개하는 웹사이트 구축하기
Authors
이현지
Issue Date
2017
Department/Major
대학원 영어영문학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
최혜원
Abstract
The purpose of the thesis is to build a website based on the notion of glocalization, which is to globalize Korean food by focusing on a local city. The Korean government started promoting Korean foods to the world by holding forums in 2005 and by founding the Korean Food Foundation in 2010. However, the globalization of Korean food has never been approached by combining with diverse cultures of local cities or tourism. Thanks to the Internet, diverse cultures have spread across countries in an easier and faster form of globalization. In the Internet space, people from diverse locations, social and cultural backgrounds, share their own experiences and communicate together. Therefore, effective digital storytelling in essence is based on glocalization. That is because when people tell their local stories with photos and videos in cyberspace, they can empathize with one another, overcoming cultural differences. In this thesis project, I built a website introducing Korean food focused on the city of Jeonju. The website suggests a two-day itinerary of food tourism called culinary pilgrimage. This approach will help the global audience understand Korean food better and feel closer to an unfamiliar culture, and it will encourage them to visit Jeonju to experience the foods. The website will also provide photos and videos of food recipes so that many people overseas can cook Korean food by themselves in their homes. Moreover, this thesis will give ideas of how to write and design a website that focuses on a city for global readers.;본 논문의 목적은 전주라는 도시에 집중하는 세방화(Glocalization) 전략으로 한식을 외국인들에게 소개하는 웹사이트를 구축하는 데 있다. 2005년부터 한국 정부를 주축으로 한식을 세계화하려는 움직임이 시작되었고, 2010년부터는 한식재단의 설립과 미국 뉴욕 타임스퀘어에 비빔밥 광고가 등장하는 등 한식이 세계에 본격적으로 소개되었다. 하지만 여전히 한식은 다른 아시아 음식에 비해서 외국인들에게 많은 주목을 받지 못하고 있다. 세계 각국의 문화는 인터넷으로 보다 쉽고 빠르게 전파되어, 세계화의 속도는 더욱 빨라졌다. 이에 따라 블로그 등의 인터넷 공간에서는 다양한 국적, 문화를 가진 사람들이 모여서 이야기를 주고 받으며 소통한다. 인터넷 공간에서도 다양한 배경을 가진 독자들은 새로운 문화에 대한 이질감을 느낄 수 있는데, 이러한 이질감을 공감과 소통으로 이끌어내기 위해서는 사진과 비디오 등의 디지털 매체를 활용하여 자신의 지역성을 살린 이야기를 스토리텔링 기법으로 풀어내야한다. 본 저자는 이를 기반으로 전주라는 지역에 초점을 맞추어서 한식을 소개하는 웹사이트를 구축하였다. 한 도시의 특색있는 문화를 드러낼 수 있는 1인칭 시점의 이야기를 영어로 작성하여 한국이 친숙하지 않은 외국인들에게 한식을 더욱 재미있게 소개하고자 하였다. 더 나아가 전주 도시관광에까지 연계될 수 있도록 식도락여행이라는 테마를 잡았으며, 또한 직접 요리하여 한식이 그들의 삶에 더 스며들 수 있도록 3-5분 분량의 요리 영상을 제작하였다. 본 논문은 도시의 음식을 인터넷을 기반으로 한 콘텐츠로 소개함으로써 다양한 외국인들에게 한식을 더욱 구체적으로 소개하고, 더 나아가 음식관광으로까지 확장될 수 있는 가능성을 제시하고자 하였다. 이러한 세방화 전략은 한국 문화에 익숙하지 않은 외국인들에게 적절한 문화콘텐츠가 부족하다는 현실적 문제들을 해결할 수 있다는 점과 한식의 세계화를 더욱 효과적이고 체계적으로 진행할 수 있다는 점에서 큰 의미가 있다고 본다.
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일반대학원 > 영어영문학과 > Theses_Master
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