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고지방 섭취시 단백질 종류를 달리했을 경우 흰쥐의 체내 지방대사에 미치는 영향

Title
고지방 섭취시 단백질 종류를 달리했을 경우 흰쥐의 체내 지방대사에 미치는 영향
Other Titles
Effect of different kinds of protein on the lipid metabolism of rat
Authors
김소원
Issue Date
1984
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
고지방단백질지방대사식품영양
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
金淑喜
Abstract
This study was planned to investigate the effect of different kinds of protein on the lipid metabolism of rat. 54 male rats of Sprague-Dawley strain weighing 131.2±2.lg were, at frist, divided into 3 groups; one as casein group, another as isolated soy protein group, a third as dried pollack protein. And then each group were divided into 2 subgroups; only corn oil group and mixture group composed corn oil and beef tallow in ratio of 3 : 1. All experimental groups were fed with 15% (wt./wt.of diet) of protein and 30% (wt./wt. of diet) of lipid. The results were summarized as following: 1. Food consumption were relatively low in isolated soy protein group compared with casein group and dried pollack protein group in early stage, and were equal tendency to other group in late stage of experiment. Body weight gain were high in order of dried pollack protein group, casein group and isolated soy protein group. Feed efficiency and Protein efficiency were similar tendency to body weight gain, and show the peak at 2-3 weeks after feeding experimental diet. (i.e., 4-5 weeks after weanling). There was no significant difference with lipid sources. 2. Serum total lipid, total cholesterol, triglyceride content were not different significantly in all experimental groups. But those of isolated soy protein group were slightly high in total lipid and total cholesterol and those of casein group were a little high in triglyceride content. 3. Hepatic total lipid and total cholesterol content were more affected to lipid sources than different kinds of protein. Hepatic total lipid and total cholesterol content were lower in mixture group added beef tallow than corn oil only group. 4. Small intestinal total lipid and total cholesterol content were not different significantly, but total lipid content were a little higher in mixture group added beef tallow than corn oil only group. 5. Fecal total lipid and total cholesterol content were high in order of casein, isolated soy protein, and dried pollack ein protein protein group. And those of mixtrue group added beef tallow were lower than corn oil only group.;본 연구는 흰쥐의 체내 지방대사에 단백질의 종류가 어떠한 영향을 미치는가를 알아 보고자 계획되었다. 실험동물은 평균 체중이 131.2±2.1g인 Sprage-Dawley 종 수컷 흰쥐 54마리를 크게 Casein군, 분리대두단백균, 북어단백군으로 나눈 뒤, 각 단백질군을 식물성유인 Corn Oil만 준 군과, Corn Oil에 우지를 3 : 1로 첨가한 군으로 다시 나누었다. 식이내 단백질 함량은 무게의 15%로 지방 함량은 무게의 30%로 고정하였다. 본 실험의 결과를 요약하면 다음과 같다. 1) 식이 섭취량은 첫주∼3주까지는 분리대두단백군이 Casein군 북어 단백군에 비해 비교적 낮은 경향이었으나 4, 5, 6주에 가서는 거의 같은 경향으로 나타났다. 체중증가는 대두단백군이 가장 적었고 Casein군이 중간, 북어단백군이 가장 많은 증가를 보였다. 사료효율과 단백질효율은 실험식이를 준후 2∼3주(젖뗀후 4∼5주)에 가장 높았고, 체중증가와 거의 같은 경향을 보였다. 2) 혈청내 총지방, 총콜레스테롤, Triglyceride함량은 모든 실험군 간에 유의적인 차는 없었으나 대두단백군이 총지방, 총콜레스테롤이 다소 높게 나타났고, Triglyceride는 Casein군이 다소 높게 나타났다. 이에 지방급원에 따르는 차이는 없었다. 3) 간내 총지방, 총콜레스테롤 함량은 단백질 종류에 따른 영향보다 지방급원에 따르는 영향이 더욱 컸다. 우지를 첨가한 군이 옥수순유만 준군에 비해 간내 총지방, 총콜레스테롤 함량이 감소하는 경향이었다. 4) 소장에 총지방, 총콜레스테롤함량은 모든 실험군간에 유의적인 차이는 없었으나, 총지방량의 우지첨가군에서 옥수수유만 준 군에 비해 다소 높은 경향을 보였다. 5) 변내 총지방, 총콜레스테롤함량은 casein군이 가장 높았고, 다음이 분리대두단백군, 그리고 북어단백군이 가장 낮았다. 지방급원에 따라서는 우지첨가군이 옥수수유만 준 군에 비해 낮은 경향을 보였다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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