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dc.contributor.author김선민-
dc.creator김선민-
dc.date.accessioned2016-08-25T10:08:24Z-
dc.date.available2016-08-25T10:08:24Z-
dc.date.issued2009-
dc.identifier.otherOAK-000000051379-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/186199-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000051379-
dc.description.abstract본 논문은 외국인들에게 한국의 고유 문화 중 하나인 다도를 소개하는 데 목적을 두고 있다. 그 동안, 국내에서조차 다도를 흔히, 중국 혹은 일본의 고유 문화로 인식하고 있었다. 하지만 최근, 차에 대한 관심이 높아지면서 다도를 한국의 문화로 재인식하고 있다. 다도를 소개하는 책자가 많이 출간되었으나, 출판된 영문 소개 책자들은 일본인 작가들에 의해 일본적 배경을 바탕으로 쓰여진 것이 대부분이다. 더욱이, 여러 기관에서 다도와 관련된 여러 과정을 제공하고 있으나, 영어 수업은 제공되지 않고 있어 외국인들의 참여가 어렵다. 다도는 예로부터 조상들이 수 천년 간 행하고 유지해온 한국의 전통 문화 중 하나로, 다른 문화재와 마찬가지로 한국의 차 문화를 세계에 널리 알리고 그것의 가치를 높여야 한다. 이와 같은 취지에서, 본 논문은 영어 사용자들이 실제 생활에서 직접 실행할 수 있도록 행다법 (다도를 행하는 방법) 및 한국 차의 역사와 그 의미를 영어로 설명함으로써, 한국의 문화인 다도의 영어 안내서를 제작하고자 한다. 본 논문은 다도를 행하는데 필요한 내용을 크게 세 부분으로 나누어 차 만들기, 차 마시기, 다구 설거지 하기에 초점을 맞추었다. 논문의 전반부에서는 예상되는 독자의 다도에 관한 요구를 분석하고, 본 논문 작성에 사용된 기술 영작의 원리를 분석하고 실제로 적용된 사례를 살펴 보았다. 또한, 본 논문에서는 독자의 보다 나은 이해를 돕기 위해 여러 사진을 포함하고 있으므로 사진 편집의 원리와 적용 사례를 포함하고 있다.;The purpose of this M.A. thesis is to introduce English speakers to the Korean tea ceremony as a traditional part of Korean culture. Unfortunately, even among Koreans, the tea ceremony is commonly mistaken to be a strictly Chinese or Japanese tradition. Recently, however, a renewed interest in tea has also led to a new understanding of the tea ceremony as an equally Korean tradition. While a number of technical guidebooks for tea ceremonies have been published, most of them have been written by Japanese authors and therefore contain Japanese cultural biases. In addition, although various organizations provide lessons on the Korean tea ceremony, dado, none provide the lessons in English and foreign residents cannot join the lessons. Since the tea ceremony is a tradition that has been practiced by Koreans for over a thousand years, Korea should claim equal recognition for its distinct tea culture by publicizing the subject in English. With this mindset, this thesis project aims to produce a straightforward English guide to the history, meaning and performance of the traditional Korean tea ceremony so that English-speaking readers can experience dado as it is experienced in Korean culture. Central to this reference is a manual for the actual performance of the tea ceremony, divided into three parts: making tea, drinking tea, and washing tea utensils. This thesis is prefaced by a theoretical paper that includes analysis of prospective readers’ demands and displays how the principles of technical writing have been applied to the guide. Pictures are crucial to illustrating the performance of the tea ceremony. Therefore, a few principles surrounding the editing and inclusion of graphics into technical writing have also been discussed in the theoretical paper.-
dc.description.tableofcontentsPart I. Principles of Technical Writing as Applied to an English Guidebook to the Korean Tea Ceremony = 1 1. Purpose and Goals of the Thesis = 1 2. Audience Analysis = 7 3. Overall Approach to an English Guidebook to the Korean Tea Ceremony = 11 4. Principles of Technical Writing and their Applications to the Thesis = 14 4-1. Manual Design = 14 4-2. Writing Style = 16 4-3. Creating Pictures = 25 5. Discussion = 35 References = 38 Part II. An English Guidebook to the Korean Tea Ceremony = 40 Chapter I. Understanding of Korean Tea = 46 1. Meaning of the Korean Tea Ceremony = 47 2. Characteristics of Tea = 61 2-1. Jeontongcha vs Daeyongcha = 61 2-2. Types of Tea = 62 2-2-1. Shape = 63 2-2-2. Fermentation Process = 65 2-2-3. Other Preparation Methods = 68 2-2-4. Harvest Season = 69 2-3. Effects of Tea = 69 3. History of Tea Culture = 73 3-1. Shilla Period = 75 3-2. Goryeo Period = 77 3-3. Joseon Dynasty = 78 Chapter II. How to Perform the Korean Tea Ceremony = 79 1. Preparations = 80 2. Tea Utensils = 82 3. Making and Serving Tea = 87 3-1. Making Tea = 87 3-2. Drinking Tea = 99 3-3. Dishwashing = 100 4. Organizations and Websites = 104 Bibliography = 105 Appendices = 107 Appendix A. 24 Seasonal Divisions = 107 Appendix B. Tea Terms by Category = 108 Appendix C. Rice Cakes and Cookies = 110 Appendix D. Tea Utensils = 113 국문초록 = 119-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent48250359 bytes-
dc.languageeng-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.titleAn English Guidebook to the Korean Tea Ceremony-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.creator.othernameKim, Sun Min-
dc.format.pagevii, 119 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 영어영문학과-
dc.date.awarded2009. 2-
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일반대학원 > 영어영문학과 > Theses_Master
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