View : 546 Download: 0

Maternal Serum Triglyceride Levels are Associated with Birth Weights of the Newborns

Title
Maternal Serum Triglyceride Levels are Associated with Birth Weights of the Newborns
Other Titles
임신부의 임신 중 식이 섭취와 혈중 지질, 신생아 출생 체중과의 관련성 연구
Authors
최형인
Issue Date
2009
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
장남수
Abstract
The objective of this study was, first, to observe association of maternal serum triglyceride level according to maternal dietary intake, and second, to investigate serum triglyceride as a contributing factor for predicting neonatal birth weight. Data from a prospective cohort study of Mothers and Children’s Environment and Health (MOCEH) was used. A total of 639 participants were interviewed and general information on demographic questions, socioeconomic factors, and health-related behaviors were obtained. Dietary intake during pregnancy was assessed by an 1-day 24-hour recall method. Serum samples of the participants at mid-pregnancy (12-28 weeks of gestation) and at late-pregnancy (29-42 weeks of gestation) were collected. Serum lipids levels were significantly increased from mid-pregnancy to late-pregnancy. Maternal serum triglyceride levels were positively correlated with cereals and cereal products and carbohydrate intake. Maternal serum lipid levels and birth weight were observed. To examine the relation between the level of maternal dietary intake of food groups and serum triglyceride at mid-pregnancy, dietary intake of food groups were divided into tertiles. When compared with the subjects whose cereals and cereal product intake was in the 1sttertile(<210.31g), those in the 3rd(>303.25g) had significantly greater values for serum triglyceride level at mid-pregnancy. When compared with the subjects whose carbohydrates intake was in the 1sttertile(<240.92g), those in the 3rd(>303.83g) had significantly higher values for serum triglyceride level at mid-pregnancy. Maternal serum lipids both at mid- and late- pregnancy were correlated with birth weight. To examine the level of maternal serum lipid influencing neonatal birth weight, lipid levels were divided into tertiles. When compared with the subjects whose serum triglyceride level at mid-pregnancy was in the 1sttertile(<108.0mg/dL)thoseinthe2nd(108.1~160.0mg/dL)hadsignificantlygreatervaluesforbirthweight.WhencomparedwiththesubjectswhoseserumHDL-cholesterollevelatlate-pregnancywasinthe1sttertile(<64.0mg/dL)thoseinthe2nd(64.1~74.0mg/dL)and3rd(>74.1mg/dL) had significantly increased values for birth weight. At late-pregnancy, triglyceride in the 3rdtertile(>296.1mg/dL) had significantly increased compared to that in the 1sttertile(<213.3mg/dL)andHDL-cholesterolinthe3rdtertile(>78.1mg/dL) had significantly decreased compared to that in the 1sttertile(<63.0mg/dL). Serum triglyceride level was significantly correlated with low birth weight (OR 0.11, 95% CI 0.00-52.51, P=0.048). In conclusion, maternal dietary intake of cereals and cereal products and carbohydrates was associated with serum triglyceride level at mid-pregnancy. Maternal serum lipid levels were significantly correlated with birth weight. These results suggest that dietary intake of cereals and cereal products and carbohydrates during pregnancy may elevate serum triglyceride levels at mid-pregnancy, and serum lipid levels affect on birth weight.;본 연구는 임신부의 임신 중 식이 섭취와 혈중 지질, 신생아 출생 체중과의 관련성을 알아보고자 수행되었다. 이 연구는 전향적 코호트 연구로서, 2006년 8월부터 2008년 12월까지 임신 12-28주의 임신부 639명을 대상으로 이루어졌다. 임신부의 임신 중 식이 섭취는 24시간 회상법 (24h-recall)을 통해 조사하여 Can-pro 3.0으로 분석하였다. 임신부의 혈액은 임신 중기 (12-28주) 와 말기 (29-42주) 에 각각 수집하였다. 혈중 Triglyceride (TG) 와 HDL-cholesterol (HDL-C) 를 분석하였다. 본 연구 결과, 임신 중기와 말기의 혈중 중성지방 농도는 144.9± 67.1mg/dL와 270.6±125.2mg/dL로 임신 말기의 중성지방 농도가 임신 중기보다 유의적으로 높았다. 임신 중의 식이섭취가 혈중중성지방농도에 미치는 영향을 알아보기 위해 식이섭취량을 3 분위로 나누어 분석한 결과, 임신 중기 혈중 중성지방 농도는 곡류 및 그 식품과 탄수화물 섭취량의 1 분위수보다 3 분위수에서 유의적으로 높았다 (p=0.003, p<0.34). 신생아의 출생체중과 임신 중 엽산 섭취량과 양의 상관관계를 보였다 (r=0.099, p<0.05). 임신 중·말기의 혈중 지질농도와 신생아 출생체중간의 상관성을 알아보기 위해 혈중 지질 농도를 3분위수로 나누어 분석하였다. 그 결과, 임신 중 혈중 중성지방 농도의 1분위수보다 2분위수에서 신생아 출생체중이 유의적으로 높게 나타났고 (p=0.041), 임신 중 혈중 HDL-C는 1분위수보다 2분위수와 3분위수에서 신생아 출생체중이 유의적으로 높았다 (p=0.046 p=0.024). 또한, 임신 말기 때의 혈중 중성지방과 HDL-C 농도도 1분위수보다 3분위수에서 신생아 출생체중이 높은 것으로 나타났다 (p=0.006, p=0.007). 임신 중·말기 때의 혈중 지질농도에 따른 저체중아 또는 거대아 출산 위험성을 알아보았다. 그 결과, 임신 중기 혈중 중성지방농도는 저체중아를 출산할 위험이 높았다 (OR 0.11, 95% CI 0.00-52.51, p=0.048). 이러한 결과를 통해서 본 연구에서는 임신 중 식이섭취가 임신 중 혈중 지질농도와 신생아 출생체중에 영향을 미치는 것을 알 수 있었고, 임신 줄 혈중 지질 농도와 신생아 출생 체중간의 관련성이 있음을 알 수 있었다. 이에 임신 중 적절한 식이 섭취가 혈중 지질농도에 영향을 주어 바람직한 신생아 출생체중에 영향을 줄 것으로 사료된다.
Fulltext
Show the fulltext
Appears in Collections:
일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

BROWSE