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식이내 단백질과 철분수준이 흰쥐의 체내대사에 미치는 영향

Title
식이내 단백질과 철분수준이 흰쥐의 체내대사에 미치는 영향
Other Titles
Effect of different levels of dietary protein and fe on the metabolism in rats
Authors
정해랑.
Issue Date
1981
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
식이내 단백질철분체내대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구는 식이 내 단백질과 철분의 수준을 달리 했을 때 이들이 단백질 및 Fe, Cu, Zn이 체내 이용에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 평균 체중이 68.5±1.08g인 Sprague-Dawley종 젖 떨어진 흰쥐 수컷 45마리를 9군으로 5마리 씩 나누어서 각각 단백질 수준을 5, 20, 40%, 철분 수준을 1, 35, 350ppm으로 주어 4주간 사육하였다. 각 군마다 사료 섭취량, 체중 증가량, 사료의 효율, 단백질 효율을 구하였으며 간, 신장, 뒷다리 근육, 뇨, 변, 혈청 내의 Fe, Cu, Zn농도, 간, 신장의 무게 및 DNA농도, 간, 신장, 뒷다리 근육, 뇨, 변 중의 질소 함량을 분석하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 사료 섭취량, 체중 증가량은 40% 단백질 식이군과 20% 단백질 식이군 간에는 유의적 차이가 없었으나 5% 단백질 식이군은 유의적으로 낮았다. 사료 효율은 실험 마지막 주에 각 군간에 유의적 차가 없었으며 단백질 효율은 5% 단백질 식이군에서 높았다. 사료 섭취량, 체중 증가량, 사료의 효율, 단백질 효율 모두 식이 철분의 수준에 따른 차는 거의 볼 수 없었다. 2. 간의 무게는 식이 단백질 또는 Fe수준이 높을 수록 증가되었으나 동일 단백질 수준에서 식이 철분 수준에 따른 차이는 유의적은 아니었다. 신장의 무게 역시 식이 단백질 수준이 높을 수록 증가 되었으며 식이 철분 수준에 따른 일정한 경향은 볼 수 없었다. 3. 식이 단백질 수준에 따른 조직 내 Fe 농도를 보면 5% 단백질 식이군에서 간 내 Fe 농도가 높았고 신장, 뒷다리 근육에서도 높은 경향을 보여 주었다. 간 내 Cu 농도는 실험군에 따른 유의성이 없었으며 Zn 농도는 5% 단백질 식이군이 40%. 20% 단백질 식이군에 비하여 낮게 나타났다. 동일 단백질 수준에서 식이내 Fe 수준이 낮을 수록 간, 신장의 Fe 농도는 감소하였으며 Cu와 Zn의 농도는 큰 변화가 없었다. 4. 혈청 내 Fe, Cu, Zn 농도는 식이 단백질 또는 Fe 수준에 따른 유의적인 차이를 볼 수 없었다. 5. 뇨, 변 중의 Fe, Cu, Zn 농도는 40% 단백질 식이군에서 뇨중의 Cu 농도가 증가하였으며 동일 단백질 수준에서 식이내 Fe 수준이 높을 수록 변 중의 Fe 농도가 증가한 것 이외에는 식이처리에 따른 차이가 없었다. 6. 식이내 단백질 수준이 증가할 수록 간 또는 신장의 총 DNA 함량은 높은 경향이었으나 유의적은 아니었으며 g당 DNA 농도는 실험군 간에 별 차이가 없었다. 식이 Fe 수준에 따른 차이는 일정한 경향이 없었다. 7. 간, 신장, 뒷다리 근육의 질소 함량은 간에서 식이 단백질 수준이 높을 수록 질소 함량이 증가 한 것 외에는 식이 처리에 따른 차이가 없었다. 단백질 수준이 증가할 수록 뇨 중의 질소 함량은 유의적으로 증가하였으며 변 중의 질소 함량은 5% 단백질 식이군에서 낮았으나 유의적은 아니었다.;This study was performed to investigate the effect of different levels of protein and Fe in the diet upon metabolism in rats during four weeks growth period after weanling. Forty-five male weanling rats of Sprague-Dawley strain weighing 68.5±1.08g were divided into 9 groups and each group was given with one of the different 9 kinds of diets for four weeks. The three dietary protein levels used were 5, 20 and 40% s and Fe levels used were 0, 35, 350ppms. Throughout the experimental period, food intake, body weight gain were measured, and F. E. R. and P.E.R. were calculated. The weight of liver, kidney were measured and the Fe, Cu, Zn concentrations in liver, kidney, hind limb muscle (sum of soleus, plantaris, gastrocnemius), serum, urine and feces were determined. The DNA contents in liver, kidney were measured and the nitrogen contents in liver, kidey, hind limb muscle, urine, and feces were also determined. The results obtained were summarized as following; 1. Food intake, body weight gain in HP and SP groups tended to be significantly higher than IP groups. F.E.R. showed no significant difference among groups at fourth week and P.E.R. was higher in LP groups than in HP and SP groups. In Fe level, there was no significant difference among groups. 2. The weight of liver tended to increase with increase in dietary protein or Fe level. The weight of kidney also tended to increase with increase in dietary protein level, but didn't with increase in Fe level. 3. In LP groups, the Fe concentration in liver was higher and those in kidney and hind limb muscle tended to increase. In liver, the Cu concentration showed no significant difference with dietary protein level, but Zn concentration was lower in LP groups. The Fe concentration in liver and kidney tended to decrease with decrease in dietary Fe level, but Cu, Zn concentrations showed no consistent tendency with dietary Fe level. 4. The Fe, Cu, Zn concentrations in serum were not different with dietary treatments except that the serum Fe, Cu concentrations increased slightly in LP groups. 5. The Cu concentration in urine tended to increase with increase in dietary protein level. Fecal Cu, Zn concentrations showed no significant difference with dietary protein or Fe level, but the Fe concentration was higher in HFe groups. 6. There was no significant difference in DNA contents per gram tissue and total amounts of DNA in liver or kidney. There was no stable relationship among differences due to dietary Fe level. 7. The nitrogen concentration in liver, kidney, hind limb muscle showed no consistent tendency with dietary treatments except that the nitrogen concentration in liver increased as dietary protein level increased. The nitrogen contents in urine increased significantly with increase in protein level and those of feces were lower in LP groups.
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