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Associations of food insecurity with dietary inflammatory potential and risk of low muscle strength in Korean adults.

Title
Associations of food insecurity with dietary inflammatory potential and risk of low muscle strength in Korean adults.
Other Titles
한국 성인의 식품 불안정과 식이 염증 가능성 및 근력 저하 위험과의 연관성
Authors
김수민
Issue Date
2024
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
정승연
Abstract
Food insecurity refers to the uncertain availability of or limited access to nutritious food. Poor diets prevalent among food insecure populations may incite an inflammatory state, which may negatively affect skeletal muscle protein metabolism and muscle maintenance. However, few studies examined the association of food insecurity with dietary inflammatory potential and muscle strength. Cross-sectional data from 8,624 adults aged ≥20y from the Korean National Health and Nutrition Examination Survey 2014-2015 were analyzed. Household food security status was assessed using an 18-item Food security survey module. The inflammatory potential of diet was estimated by the dietary inflammation index (DII). Low muscle strength was defined by the hand grip strength of the dominant hand <28kg for men and <18kg for women. The association of food insecurity with DII and risk of low muscle strength was examined using multivariable-adjusted linear regression and multivariable-adjusted logistic regression, respectively. Greater food insecurity was significantly associated with higher DII and risk of low muscle strength. The multivariable-adjusted model, the mean difference (95% confidence interval) in DII, comparing “moderate-to-severe” food insecurity group with “food secure” group, was 0.43 (0.06-0.80) (P-trend: <.001) and odds ratio (95% confidence intervals) of low muscle strength for the same comparison groups was 2.06 (1.07-3.96) (P-trend: 0.005). These results were not heterogeneous by age, sex, physical activity, smoking, and obesity status. Our results suggest that individuals at a greater food insecurity are susceptible to diet with greater inflammatory potential, which may contribute to the loss of muscle strength.;식품 불안정은 영양가 있는 식품의 불확실한 이용 또는 제한된 접근을 의미합니다. 식품 불안정 인구 집단에서 주로 발생되는 열악한 식단은 염증 상태를 유발할 수 있으며, 이는 골격근 단백질 대사 및 근육 유지에 부정적인 영향을 미칠 수 있습니다. 그러나 식품불안정과 식이 염증 가능성 및 근력과의 연관성을 조사한 연구는 없었습니다. 2014-2015년 국민건강영양조사에서 수집된 20세 이상 성인 8,624명을 대상으로 단면 자료를 분석했습니다. 가구의 식품 안정 상태는 18개 항목의 식품 안정 조사 모듈을 사용하여 평가했습니다. 식이 염증 가능성은 식이 염증 지수(DII)을 사용해서 측정했습니다. 낮은 근력은 주로 사용하는 손의 악력이 남성의 경우 28kg 미만, 여성의 경우 18kg 미만으로 정의됩니다. 식품 불안정과 DII 및 근력 저하 위험의 연관성은 다변량 조정 선형 회귀 분석과 다변량 조정 로지스틱 회귀 분석을 사용하여 조사하였습니다. 식품 불안정이 클수록 높은 DII와 낮은 근력의 위험이 유의하게 관련되었습니다. “중간에서 심각한” 식품 불안정 그룹과 “식품 안정” 그룹을 비교한 다변량 조정 모델의 평균 차이 (95% 신뢰 구간)는 0.43 (0.06-0.80) (P-tend: <.001)이었고 동일한 비교 그룹 간 낮은 근력 위험의 교차비 (95% 신뢰 구간)는 2.06 (1.07-3.96) (P-tend: 0.005)였습니다. 이러한 결과는 연령, 성별, 신체 활동, 흡연 및 비만 상태에 따라 차이가 없었습니다. 우리의 결과는 식품 불안정이 높은 개인은 높은 잠재적 염증성 식단에 노출될 가능성이 높으며, 이는 근력 감소에 기여할 수 있음을 시사합니다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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