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The effects of Platycodi radix extract on postprandial blood triglyceride in healthy, normal weight subjects challenged with a high-fat/sugar intake

Title
The effects of Platycodi radix extract on postprandial blood triglyceride in healthy, normal weight subjects challenged with a high-fat/sugar intake
Other Titles
건강한 성인 남녀의 도라지물추출물 섭취에 따른 식후 중성지방에 미치는 영향을 평가하기 위한 인체적용시험
Authors
이한솔
Issue Date
2018
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
권오란
Abstract
In Korea, cardiovascular disease (CVD) has been major cause of morbidity and mortality. The postprandial state is a comprehensive phase of biosynthesis, metabolic trafficking, and oxidative metabolism of absorbed nutritional factor such as lipids, glucose, proteins and other dietary components Therefore, postprandial triglyceride levels have been shown to be more predictive than fasting triglyceride levels for CVD incidence. Platycodi radix is well-known as a traditionally herbal medicine and has been widely used as a preventing obesity. This study was performed to evaluate the hypothesis that a single dose intake of Platycodi radix beverage improves postprandial triglycerides level observed in healthy normal weight subjects with a high fat/glucose formula. This was a randomized, double-blinded, placebo-controlled, and crossover study. After 1-week washout period, fifty-two subjects were randomly assigned to either placebo or Platycodi radix group. This was followed by a week washout period and subsequent crossover to the alternate form for another session. Postprandial triglyceride and glucose levels were decreased in Platycodi radix group compared with placebo group. Platycodi radix was concentration-dependently inhibited pancreatic lipase activity in vitro. In subgroup analysis, Group Ⅲ (70 ≤ MEDFICTS), subjects who consumed the Platycodi radix beverage was lower in postprandial triglyceride than placebo group. Taken together, the results of this study support the hypothesis and suggest that single intake of Platycodi radix beverage may be beneficial effect on alleviating postprandial glucose and triglyceride levels in healthy normal weight subjects due in part to the inhibition of intestinal absorption of dietary lipid.;본 연구는 도라지물추출물이 건강한 성인을 대상으로 식후 중성지방 수준에 미치는 영향을 확인하기 위해 시행되었다. 본 연구는 교차설계, 무작위배정, 이중맹검, 대조식품 비교 시험으로 진행되었으며 20세 이상 40세 미만의 건강한 성인 남녀 52명은 포스터 게시, 온라인 홍보 등을 통해 모집되었다. 연구 참여 기준에 적합하다고 판정된 피험자는 1주 이상 도라지를 함유하고 있는 식품에 대한 고갈식이 기간을 두었다. 이후 방문한 52명의 대상자들을 26명씩 시험군 또는 대조군으로 무작위 배정하고, high fat/high glucose formula와 함께 도라지물추출물 또는 대조식품을 섭취하였다. 섭취 후 6시간 동안 연구가 진행되었으며 섭취 전 공복상태와 섭취 후 1, 2, 4 그리고 6시간 후에 정맥혈을 채취하여 혈중 중성지방 지표와 관련하여 serum triglyceride, lipoproteins triglyceride, glucose 그리고 insulin을 측정하였다. 도라지물추출물을 섭취한 연구 대상자의 식후 VLDL triglyceride 수준이 대조군에 비해 6시간에서 유의적으로 낮음을 확인할 수 있었으며 식후 glucose 수준이 4시간에서 유의적으로 감소했음을 확인할 수 있었다. 또한 in vitro 실험을 통해 도라지물추출물이 pancreatic lipase activity를 농도 의존적으로 저해하는 것을 확인할 수 있었다. 방문한 연구대상자들을 대상으로 진행한 고지방섭취조사 점수에 따른 층화분석에 따르면 점수가 70점 이상인 평소 고지방섭취를 하는 연구대상자에게서 시험군의 혈중 triglyceride 수준이 감소하는 것을 확인할 수 있었다. 따라서 도라지물추출물은 소장에서 pancreatic lipase activity를 저해하여 high fat/high glucose formula 섭취로 인한 혈중 중성지방 수준을 개선하는데 효과를 가지고 있는 것으로 사료된다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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