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dc.contributor.advisor최준식-
dc.contributor.authorArai, Yoshiko-
dc.creatorArai, Yoshiko-
dc.date.accessioned2021-01-28T16:32:18Z-
dc.date.available2021-01-28T16:32:18Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.otherOAK-000000173426-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/common/orgView/000000173426en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/256730-
dc.description.abstract본 연구는 일본음식이 유입이 된 근대기 서울에 어떤 특징과 성격을 가진 일본음식점들이 출현했는지, 그 중에서도 일본요리옥을 중심으로 그 모습을 밝히는 것을 목적으로 했다. 이에 앞서 먼저 일본 근대기의 일본요리옥의 특징부터 알아봤다. 근대기의 일본요리옥은 요리와 술과 유흥을 함께 제공하는 전통일본문화 공간이며, 요리에는 육류를 안 쓰고 생선과 채소를 이용한 요리들로 구성되었다. 이런 특징을 가진 일본요리옥이 일본인의 조선진출과 함께 한국에 유입되었다. 일제시대 서울에서는 일본요리옥 뿐만 아니라 다양한 일본음식점들이 존재했다. 일본요리옥만의 정확한 모습을 들어내기 위해 먼저 그 종류를 독자적으로 12개로 분류했다. 그 분류는 일본요리옥, 덴푸라집, 장어요리집, 닭요리집, 메밀소바집, 초밥집, 스키야키집, 일반식당, 우동집, 오뎅집, 서양음식점, 카페다. 그 중 일본요리옥의 서울 출현은 1885년부터였다. 한성부 안에서 일본인 거류가 공식적으로 허용된 시점이며 그 때 바로 일본요리옥이 생긴 것이다. 그 후 청일전쟁과 러일전쟁, 통감부시대를 거쳐 단계별로 발달했다. 통감부시대에는 일본인 고위관료들에 의해 공식만찬회의 장소로 이용이 되었고 그 후 일제시대에도 고객층을 넓혀 가면서 안정적으로 성장해 나갔다. 일본요리옥의 유흥 요소인 게이샤도 지속적으로 증가해 1904년에 유곽의 설치, 1907년 이후에는 오키야와 권번도 설치하게 되었다. 또 일본요리옥의 요리에 있어서는 복요리, 돔요리, 자라찌개 요리, 민물고기 요리가 확인되었다. 본 연구는 일본요리옥의 실제 모습을 드러내는 것에 집중했지만 그것에 대한 충분한 분석과 다양한 요리 내용을 밝히지 못한 점에서 한계를 지닌다.;This research is aimed to demonstrate the types and characteristics of Japanese restaurants that appeared during the modern period when Japanese food was introduced, focusing on Japanese Ryōri-ya. First of all, distinct features of Japanese modern Ryōri-ya were investigated. Ryōri-ya in Japanese modern period was defined a traditional Japanese cultural space which provided dishes, alcohol liquor and entertainment. Dishes in Ryōri-ya were made of fish and vegetables, and red meat was not used. This kind of Japanese Ryōri-ya was introduced and established in Korea as Japanese started to settle in the Korean peninsula. In addition to Japanese Ryōri-ya, there were many kinds of Japanese restaurants in Seoul. To emphasize the characteristics of Japanese Ryōri-ya, Japanese restaurants in Seoul were categorized into 12 types as follows: Japanese Ryōri-ya ; tempura restaurant ; Unagi (eel) restaurant ; chicken restaurant : buckwheat noodle (Soba) restaurants ; Sushi restaurant ; Sukiyaki restaurant ; general Japanese restaurant ; Udon restaurant ; Oden restaurant ; Western restaurants ; café. Japanese Ryōri-ya appeared in Seoul from 1885. It was the moment that Japanese settlement was officially allowed in Hanseong City Administration (Hanseongbu 漢城府). Afterward, Japanese Ryōri-ya was developed in stages as Joseon (Korea) went through Sino-Japanese War, Russo-Japanese War and Japanese Residency-General rule. When Japan governed Korea under Residency-General, Japanese Ryōri-ya was used to hold official dinners by Japanese high-profile officials, and after that, it was developed steadily attracting various customers under the Japanese colonization. The Geisha, which was a component of entertainment in Japanese Ryōri-ya became more popular. Licensed quarters (Yūkaku 遊廓) were established in 1904, and Okiya (Geisha house) and Gwonbeon (Geisha call-office) were built after 1907. In terms of cuisine in Japanese Ryōri-ya, dishes of blowfish (Fugu), sea bream (Tai), soft-shell turtle soup, and freshwater fish were recognized. This study provides an in-depth look on Japanese Ryōri-ya. However, it has limitations in that analysis on Japanese Ryōri-ya was not sufficient and various dishes were not identified.-
dc.description.tableofcontentsⅠ. 서론 1 A. 연구목적 1 B. 선행연구 3 C. 연구방법과 절차 5 Ⅱ. 일본 내 일본요리옥의 출현 8 A. 일본요리옥의 개요와 역사 8 1. 일본요리옥의 탄생 9 2. 일본요리옥의 요리, 가이세키 요리(會席料理) 11 3. 일본요리옥과 게이샤 13 B. 일본 근대기(1868-1945)의 일본요리옥 15 1. 근대기 일본요리옥의 발달 15 2. 고요칸(紅葉館) 19 3. 가가이로(花外樓) 22 C. 일본 근대기의 일본요리옥의 특징 24 Ⅲ. 조선의 개항과 일본음식점 26 A. 일본인의 조선 이주와 그 생활문화 26 B. 경성에 생긴 일본음식점 31 1. 경성 일본음식점들의 종류 31 2. 종류별로 구분한 대표 점포들 34 C. 경성 일본음식점의 특징 50 Ⅳ. 경성 일본요리옥의 유입 53 A. 일본요리옥의 출현 53 1. 일본요리옥의 변천과정 53 2. 경성 일본요리옥의 현황와 지리적 분포 63 B. 경성 일본요리옥의 요리와 구성 77 1. 경성 일본요리옥의 요리 78 2. 경성 일본요리옥의 삼업과 권번 79 C. 경성 일본요리옥의 특징 80 Ⅴ. 결론 82 참고문헌 84 부록 88 ABSTRACT 100-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent30480505 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 국제대학원-
dc.subject.ddc900-
dc.title근대기(1875-1945)의 서울 일본음식점 연구-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.subtitle일본요리옥을 중심으로-
dc.title.translatedStudy on the Japanese Restaurants in Seoul during the Modern Period (1875-1945) Focusing on Japanese Ryōri-ya (料理屋)-
dc.format.pageix, 101 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major국제대학원 한국학과-
dc.date.awarded2021. 2-
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