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중·고등학생의 스트레스 인지에 미치는 변수들의 경로분석

Title
중·고등학생의 스트레스 인지에 미치는 변수들의 경로분석
Authors
최형운
Issue Date
2019
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Advisors
유난숙
Abstract
본 연구는 중·고등학생의 스트레스 인지에 영향을 미치는 변수들의 인과관계를 분석하기 위해 각 변수들을 파악하고 변수들 간의 관계를 바탕으로 연구가설 및 연구모형을 설정하여 분석하였다. 분석자료는 제14차(2018년) 청소년건강행태조사의 원시자료 데이터베이스가 이용되었으며, 분석대상은 2018년 기준 중학교 1학년부터 고등학교 3학년까지 재학 중인 남녀 중·고등학생 60,040명이다. 자료분석은 SPSS/WIN 19.0과 Mplus 7.0 프로그램을 이용하여 기술통계, 상관관계 분석 및 경로분석을 실시한 후 연구모형의 적합도 및 연구가설을 검정하였다. 연구가설 검증결과, 가설 2, 4, 5, 6, 7, 8은 지지되었고, 가설 1, 3은 지지되지 않았다. 지지된 가설을 중심으로 한 결과는 다음과 같다. 첫째, 중·고등학생의 인터넷 사용 시간은 체질량지수에 부적인 영향을 미치며, 단맛음료 섭취와 패스트푸드 섭취는 체질량지수에 정적인 영향을 미치는 것으로 나타났다. 둘째, 중·고등학생의 인터넷 사용 시간은 스트레스 인지에 정적인 영향을 미치며, 체질량지수는 스트레스 인지에 부적인 영향을 미치는 것으로 나타났다. 셋째, 중·고등학생의 인터넷 사용 시간, 단맛음료 섭취, 패스트푸드 섭취는 체질량지수를 매개로 하여 스트레스 인지에 간접적인 영향을 미치는 것으로 나타났다. 인터넷 사용 시간은 체질량지수를 매개하여 스트레스 인지에 정적인 영향을 미치며, 단맛음료 섭취와 패스트푸드 섭취는 체질량지수를 매개하여 스트레스 인지에 부적인 영향을 나타내었다. 본 연구를 통해 인터넷 사용 시간이 스트레스 인지에 대해 직접적 및 간접적으로 정적인 영향을 주는 것을 알 수 있으며 체질량지수가 매개효과를 가지는 것으로 나타났다. 단맛음료 섭취와 패스트푸드 섭취 역시 체질량지수를 매개로 스트레스 인지에 부적인 영향을 주는 것으로 나타나, 중·고등학생의 스트레스 인지에 있어 체질량지수의 매개효과를 확인할 수 있었다. 인터넷 사용 시간은 직·간접적으로 스트레스 인지에 정적 영향을 주는 것으로 나타났으나, 현대사회에서 인터넷 사용 시간에 대한 통제를 통해 스트레스 관리를 하는 것은 어려울 것이다. 본 연구결과에서는 여러 변수들이 체질량지수를 매개하여 간접적으로 스트레스 인지에 영향을 줄 수 있으며 체질량지수는 스트레스 인지에 직접적인 영향도 있는 것으로 나타났으므로 체질량지수의 조절을 통해 직접적 또는 간접적으로 중·고등학생의 스트레스 인지 정도를 낮추어 청소년들의 정신건강에 도움을 줄 수 있을 것으로 생각된다. 2015 개정 교육과정 가정 교과의 가정생활과 안전 영역 성취기준 [9기가02-07]에는 스트레스, 우울증, 중독, 자살 등 ‘청소년의 건강을 위협하는 다양한 원인의 분석과 해결 및 예방방안’에 대해 익히도록 제시되어 있다. 중·고등학생이 이러한 위협 요인에 대해 알고 예방하는 것은 중요하나, 스트레스에 대한 대처 행동으로 인터넷을 오래 사용하거나 단맛음료 및 패스트푸드를 섭취하는 것으로 스트레스를 해소하고자 하는 경우에 대해서는 주의가 필요하다는 것을 알 수 있다. 체질량지수가 높은 것은 그 자체로 비만의 위험이 있으므로 지나치게 높거나 낮아지지 않도록 적정한 수치를 유지하는 것이 바람직할 것이다. 성취기준 [9기가02-01] 및 [9기가02-02]에는 청소년기 영양의 중요성과 식생활 습관에 대해, [9기가02-10]에서는 식품 선택의 중요성에 대해 제시되어 있어 이 영역의 학습을 통해 올바른 식습관을 형성하고 건강한 식품을 선택할 수 있을 것이다. 따라서 가정 교과에서의 적절한 식생활습관 지도 및 올바른 식품 선택 교육을 통하여 청소년 비만을 예방할 뿐 아니라 스트레스 관리에도 도움을 주어 장기적으로 청소년들의 삶의 질 향상에 기여할 수 있을 것으로 기대된다. 본 연구의 제한점을 바탕으로 후속 연구를 위한 제언은 다음과 같다. 첫째, 본 연구는 자기기입식 조사 자료를 바탕으로 이루어졌기 때문에 신장과 체중 등에 있어 측정오차의 가능성이 있으며 응답에 주관적 견해가 포함되었을 가능성이 있다. 후속 연구에서는 보다 객관적인 측정을 통한 분석이 이루어져야 할 것이다. 둘째, 본 연구는 설문 문항을 직접 개발하여 조사한 것이 아니기에 각 요인별 설문 문항 수가 적어 심층적인 자료로 이용하기에는 적절하지 않다는 한계가 있다. 후속 연구에서는 변수들에 대해 보다 세부적인 설문 문항을 바탕으로 이루어져야 할 것이다. ;The purpose of this study was to analyze the causal relationship between variables affecting the perception of stress in middle school and high school students by analyzing each variables and setting up research hypotheses and research model based on the relationship among the variables. The analysis used data from the source database of The 14th Korea Youth Risk Behavior Survey as analysis data. The target of analysis is 60,040 male and female middle school and high school students enrolled from the first grade of junior high school to the third grade of high school by 2018. Data analysis was conducted using SPSS / WIN 19.0 and Mplus 7.0 programs, and descriptive statistics, correlation analysis, and path analysis were conducted. As a result of hypothesis testing, hypothesis 2, 4, 5, 6, 7 and 8 were supported, hypotheses 1 and 3 were not supported. The results based on supported hypotheses were as follows. First, the internet use time of middle school and high school students had a negative effect on the body mass index(BMI), and the consumption of sweet drinks and fast food had a positive effect on BMI. Second, the internet use time of middle school and high school students had a positive effect on the perception of stress, and the BMI had a negative influence on the perception of stress. Third, the internet use time of middle school and high school students, sweet drink intake, and fast food intake indirectly affected the perception of stress through the BMI. Internet use time had a positive effect on the perception of stress through mediation of BMI. Sweet drinks and fast food intake had negative effects on the perception of stress through mediation of BMI. This study showed that internet use time has a direct and indirect effect on the perception of stress, and BMI has mediating effect. The effect of intake of sweet drinks and fast food intake was also negatively related to the perception of stress through mediation of BMI, and the mediating effect of BMI on the perception of stress in middle school and high school students was confirmed. Although internet use time had a direct and indirect effect on the perception of stress, it is difficult to manage stress through the control of internet use time in modern society. The results of this study showed that several variables could indirectly influence the perception of stress through mediation of the BMI, and the BMI had a direct effect on the perception of stress. Therefore, the control of BMI could directly or indirectly lower the students' perception of stress and may help the mental health of adolescents. The 2015 revised curriculum of the Home Economics was designed to help students learn about the analysis, resolution and preventive measures of various causes that threaten the health of adolescents such as stress, depression, addiction, and suicide. It is important for middle school and high school students to know and prevent these threat factors. However, it is also important to note that stress coping behaviors require careful attention to the long-term use of the internet or the relief of stress by intaking sweet drinks and fast food. High BMI is a risk of obesity in itself, so it would be desirable to keep the appropriate value so as not to be too high or too low. The 2015 revised curriculum of the Home Economics provides the importance of adolescence nutrition, eating habits, and the importance of food choices, so that learning in this area will help you to develop the right eating habits and select healthy foods. Therefore, it is expected that it will contribute to the improvement of the quality of life of the adolescents in the long term by not only preventing the obesity of the adolescent but also helping the stress management through proper eating habits instruction and proper food selection education in the Home Economics curriculum.
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