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dc.contributor.advisor김양하-
dc.contributor.author김채민-
dc.creator김채민-
dc.date.accessioned2019-08-13T16:30:58Z-
dc.date.available2019-08-13T16:30:58Z-
dc.date.issued2019-
dc.identifier.otherOAK-000000158751-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/common/orgView/000000158751en_US
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/250575-
dc.description.abstractWe investigated the effect of mulberry leaf extract on hepatic fat accumulation and inflammation in rats fed high-fat diet. Three-week-old male Sprague-Dawley rats were divided at random into four groups based on the diet: normal diet (NOR), 45% high-fat diet (HF), HF supplemented with 0.4% high hydrostatic pressure extract of mulberry leaf (ML), and HF supplemented with 0.8% high hydrostatic pressure extract of mulberry leaf (MH). After 14 weeks, body weight of MH group was significantly lower than that of HF group (p < 0.05). Also, triglyceride (TG), total cholesterol (TC), free fatty acids (FFAs), low-density lipoprotein cholesterol (LDL-C), and atherosclerotic index (AI) in serum were significantly lower in MH group than in HF group (p < 0.05). Lowered hepatic total lipid, TG, and TC levels were observed in ML and MH groups than in HF group (p < 0.05). Fecal total lipid, TG, and TC excretion were significantly higher in MH group than in HF group (p < 0.05). Dietary MH significantly decreased mRNA level of genes related to fatty acid synthesis in liver, cluster of differentiation 36 (CD36), sterol regulatory element binding protein 1-c (SREBP1c), stearoyl CoA desaturase (SCD1), acetyl-CoA carboxylase (ACC), and fatty acid synthase (FAS), compared with HF group (p < 0.05). Also, mRNA level of gene related to fatty acid oxidation, carnitine/palmitoyl-transferase 1 (CPT1), was higher in MH group than in HF group (p < 0.05). Moreover, mRNA level of inflammatory cytokines such as interleukin 6 (IL-6), interleukin 1 beta (IL-1β), and tumor necrosis factor alpha (TNF-α) were significantly lower in MH group than in HF group (p < 0.05). Likewise, lowered serum TNF-α level was observed in rats treated with MH than in HF group (p < 0.05). These results suggested that the extract of mulberry leaf might be an effective nutraceutical to reduce hepatic fat accumulation and inflammation via enhancing fecal lipid xcretion and regulating gene expression. ;본 연구는 고지방식이를 먹인 쥐에서 뽕잎 고압추출물이 간의 지방 축적 및 염증반응을 억제시키는 효과를 연구하고자 수행되었다. 3주령의 수컷 SD 쥐를 식이 구성에 따라 (NOR: 일반 식이, HF군: 45% 고지방 식이, ML군: 고지방식이에 0.4%의 뽕잎 고압추출물이 함유된 식이, MH군: 고지방식이에 0.8%의 뽕잎 고압추출물이 함유된 식이) 무작위로 4개의 군으로 나누어 14주간 실험을 진행하였다. 체중 및 조직의 무게와 식이 섭취량을 측정하였고 혈액, 간, 변에서 지질농도를 분석하였다. 유전자 발현량은 주로 간에서 분석하였다. 실험 결과, 고지방식이 섭취군에 비해 고압뽕잎추출물을 섭취한 군에서 체중 증가량이 감소했고 간 무게와 간 독성 지수는 유의적인 차이가 없었다. 혈 중 중성지방, 총콜레스테롤, 유리지방산, 저밀도지질단백질, 동맥경화지수 수준은 고압뽕잎추출물 섭취 군에서 감소하였다. 또한 뽕잎 고압추출물을 섭취한 군에서 간 내 총 지질, 중성지방, 총콜레스테롤 함량이 유의적으로 감소하였고 간조직을 염색하여 크기와 형태를 관측하였을 때, 간 내 지방축적 감소효과가 관측됐다. 변으로 배출된 총 지질, 중성지방, 총콜레스테롤 함량은 고압뽕잎추출물 군에서 증가한 것을 보아 본 연구에 사용된 추출물이 지방흡수를 억제하고 배출을 증가시킨다고 사료된다. CD36, SREBP1c, ACC, FAS, SCD1와 같은 간 지방합성 관련 유전자의 발현이 고압뽕잎추출물 섭취 군에서 유의적으로 감소하였고, 지방산 산화 관련 유전자인 CPT1의 발현은 유의적으로 증가하였다. 더욱이 간의 염증관련 유전자인 TNF-α, IL-6, IL-1β의 발현이 고압추출물 섭취 군에서 유의적으로 감소하였고 혈 중 TNF-α 수준 또한 감소하였다. 이러한 효과는 아마 뽕잎고압추출물에 함유된 수용성 섬유소와 rutin, quercetin, kaempferol과 같은 생리활성물질에 의한 것으로 사료된다. 따라서, 위 결과들을 종합해보면, 뽕잎 고압추출물은 간 지질대사 및 염증 관련 유전자를 조절함으로써 지방 축적과 염증을 억제시키는 효과적인 기능성 소재라고 사료된다.-
dc.description.tableofcontentsI. Introduction 1 II. Materials and Methods 3 1. Preparation of materials 3 2. Experimental animals and diet 6 3. Sacrifice, collection of serum, feces, and tissues 8 4. Biochemical analysis 9 4.1. Serum analysis 9 4.2. Fecal lipid analysis 10 4.3. Hepatic lipid analysis 11 5. Hematoxylin and eosin (H&E) staining 12 6. Gene expression analysis 13 6.1. RNA isolation from liver tissue 13 6.2. cDNA synthesis 14 6.3. Quantitative reverse transcription PCR 15 7. Statistical analysis 17 III. Results 18 1. The results of bioactive compounds in HPP mulberry leaf extract 18 2. Body weight and tissue weights 21 3. Food intake, energy intake, and energy efficiency 24 4. Liver toxicity parameters 26 5. Serum lipid profiles 28 6. Hepatic lipid profiles 30 7. Hematoxylin and eosin (H&E) staining of the liver 32 8. Fecal lipid profiles 34 9. Gene expression related to fatty acid uptake and synthesis in liver 36 10. Gene expression related to fatty acid oxidation in liver 38 11. Gene expression related to inflammation in liver 40 12. Serum TNF-α level 42 IV. Discussion 44 V. References 50 국문초록 58-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent1502125 bytes-
dc.languageeng-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.subject.ddc600-
dc.titleMulberry leaf extract ameliorates hepatic fat accumulation and inflammation in rats fed high-fat diet-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.format.pagev, 59 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 식품영양학과-
dc.date.awarded2019. 8-
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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