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Dietary variety modifies the association between stress and chronic disease in middle-aged Korean adults

Title
Dietary variety modifies the association between stress and chronic disease in middle-aged Korean adults
Other Titles
한국 중년 성인에서 스트레스와 만성 질환의 상관성에 대한 식이 다양성의 영향 연구
Authors
신윤진
Issue Date
2018
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Doctor
Advisors
김양하
Abstract
Stress has been reported to be associated with dietary intake and chronic disease. This study investigated whether dietary variety modifies the association between stress and chronic diseases among middle-aged adults, who had participated in the Korean Genome and Epidemiology Study (KoGES). This study hypothesized that dietary variety and food consumption may modify the association between stress and chronic disease, such as cardiovascular disease (CVD) and diabetes, in middle-aged Korean adults. First, to test this hypothesis, it was analyzed whether fruit and vegetable consumption modifies the association between stress and CVD risk. Second, it was analyzed whether dietary variety and staple foods consumption modifies the association between stress and diabetes risk. Stress was assessed by the Psychosocial Well-being Index Short-Form (PWI-SF). According to the quartile points of the PWI-SF score, subjects were divided into four groups. Participants were comprised of 89,615 adults (27,595 men, 62,020 women) in the first study and 151,315 adults (50,740 men, 100,575 women) in the second study. Subjects with high stress levels had lower intakes of vitamin A (P-trend < 0.0001), vitamin C (P-trend < 0.0001), vitamin E (P-trend < 0.0001), and fruit and vegetable (P-trend < 0.0001) compared to those with low stress levels after adjustment for age, gender, body mass index, exercise, alcohol intake, smoking, education, and income. Fruit and vegetable consumption was inversely associated with the risks of high hs-CRP (high sensitive C-reactive protein) (> 3mg/l) (OR: 0.90; 95% CI: 0.83-0.98; P-trend = 0.0007) and CVD (0.89; 0.85-0.94; P-trend = 0.0001). Subjects with high stress levels had a higher serum hs-CRP compared to those with low stress levels (P-trend < 0.0001). Subjects with high stress levels showed higher risk of CVD (1.30; 1.24-1.37; P-trend < 0.0001), including hypertension (1.26; 1.20-1.33; P-trend < 0.0001), heart disease (1.55; 1.34-1.80; P-trend = 0.0001), and cerebrovascular disease (2.47; 1.97-3.09; P-trend < 0.0001). These results suggested that the low consumption of fruit and vegetable may contribute to the risk of stress-induced CVD. Subjects with high stress levels showed lower DVS (dietary variety score) compared to those with low stress levels (P-trend < 0.0001). DVS was inversely associated with staple foods consumption (P-trend < 0.0001). Subjects with high stress levels showed higher consumption of staple foods compared to those with low stress levels (P-trend < 0.0001). Staple foods consumption was positively associated with the risk of diabetes (1.40; 1.34-1.45; P-trend < 0.0001). Subjects with high stress levels showed higher risk of diabetes compared to those with low stress levels (1.39; 1.31-1.47; P-trend < 0.0001). Taken together, these results suggested that dietary variety may relate to high consumption of staple foods, and staple foods may modify the association between stress and diabetes in middle aged adults.;과도한 스트레스는 정신 건강 및 육체적 건강을 저해하는 주요 원인으로 알려져 있다. 본 연구는 한국인 중년 성인에서 스트레스와 만성 질환의 위험도의 상관성에 대한 식이 다양성의 영향을 조사하고자 수행되었다. 본 연구는 스트레스와 심혈관계질환의 상관성에 대한 과일 및 채소 섭취의 영향을 조사한 연구와 스트레스와 당뇨병의 상관성에 대한 식이 다양성 및 주식 섭취가 미치는 영향을 조사한 연구로 구성되었다. 연구 대상자는 한국인 유전체 역학 조사 사업(The Korean Genome and Epidemiology Study, KoGES)에 참여한 중년 성인을 선발하였으며, 심리사회적 웰빙 지수(Psychosocial Well-being Index – Short Form, PWI-SF)를 이용하여 스트레스를 측정한 후 총점의 사분위수에 따라 4그룹으로 나누었다. 스트레스 지수가 높아질수록 비타민 A(P-trend < 0.0001), 비타민 C(P-trend < 0.0001), 비타민 E(P-trend < 0.0001), 과일 및 채소의 섭취(P-trend < 0.0001)가 유의적으로 감소하는 것으로 나타났다. 과일 및 채소의 섭취는 hs-CRP(high sensitive C-reactive protein)의 증가(> 3mg/l) (OR: 0.90; 95% CI: 0.83-0.98; P-trend = 0.0007)와 심혈관계질환(0.89; 0.85-0.94; P-trend = 0.0001)의 오즈비와 역의 상관성을 나타내었다. 스트레스 지수가 높아질수록 혈중 hs-CRP의 수준이 유의적으로 증가하였다(P-trend < 0.0001). 스트레스가 상승할수록 고혈압(1.26; 1.20-1.33; P-trend < 0.0001), 심장질환(1.55; 1.34-1.80; P-trend = 0.0001), 뇌혈관질환(2.47; 1.97-3.09; P-trend < 0.0001)을 비롯한 심혈관계질환(1.30; 1.24-1.37; P-trend < 0.0001)의 오즈비가 유의적으로 증가하였다. 이와 같은 결과를 종합하면, 과일 및 채소 섭취량의 감소가 스트레스와 심혈관계질환의 상관성에 부분적인 영향을 미치는 것으로 사료된다. 스트레스 지수가 높아질수록 DVS (dietary variety score)가 감소하는 것으로 나타났다(P-trend < 0.0001). DVS는 주식 섭취량과 역의 상관성을 나타내었으며(P-trend < 0.0001), 주식 섭취량의 증가는 당뇨병의 오즈비와 양의 상관성을 나타내었다(1.40; 1.34-1.45; P-trend < 0.0001). 스트레스가 상승할수록 주식 섭취량이 증가하였으며(P-trend < 0.0001), 또한 당뇨병의 오즈비가 유의적으로 증가하였다(1.39; 1.31-1.47; P-trend < 0.0001). 따라서 식이 다양성의 감소는 주식 섭취의 증가에 영향을 미칠 수 있으며, 이는 스트레스로 인한 당뇨병 위험과 부분적 상관성이 있을 것으로 사료된다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Ph.D
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