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dc.contributor.advisor장남수-
dc.contributor.author김소연-
dc.creator김소연-
dc.date.accessioned2016-08-26T04:08:56Z-
dc.date.available2016-08-26T04:08:56Z-
dc.date.issued2013-
dc.identifier.otherOAK-000000076089-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/213562-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000076089-
dc.description.abstractSouth Korea has undergone a rapid economic development, and diet and lifestyle transition during the past three decades. This led to an explosive 5-fold increase in the prevalence of type 2 diabetes to the current level of 10.0% of adults > 30 years of age. Though classified as the same type 2 diabetes patients, clinical and nutritional characteristics can be different by age group because each group has undergone nutrition transition during the different stages of the life cycle. The objective of this study was to compare food and nutrient intake patterns of two age groups by the presence of type 2 diabetes and also compare two groups (adults: 30-49 years vs. elderly: over 60 years) with type 2 diabetes, using the Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES IV andⅤ-1, 2007-2010) data. From a total of 14,605 subjects with all available variables, 190 adult and 1,125 elderly subjects had type 2 diabetes. Significant differences were observed in the mean BMI, and the distribution of gender, education level, family income, cigarette smoking and alcohol drinking status between two age groups and also between control and type 2 diabetes patients within the same age group. The consumption of total food (p<0.0001) and proportions of animal food (p=0.0130), and intake of total energy and proportions of macronutrients were significantly different; elderly subjects consumed more energy from carbohydrates (p<0.0001) and less from proteins (p=0.0204) and fats (p<0.0001). Further analysis by a generalized linear model showed that the elderly were found to consume more cereals and cereal products (p<0.0001), less animal food (p=0.0110) and consume a diet with lower nutrient density (p<0.0001) after adjusting for confounding factors (BMI, residential area, income, alcohol/cigarette smoking and log-transformed energy intake). Our results show that the food and nutrient intake pattern of Korean diabetes is indeed different by age group. Different dietary strategies and meal plans targeted toward specific age groups may be needed to help type 2 diabetes patients improve glycemic and metabolic control.;대한민국은 지난 지난 30-40년간 급격한 경제성장을 이루었다. 일제 해방 이후, 6.25전쟁, 1970년대 새마을 운동을 거쳐 1988년 서울 올림픽이 개최되어 오늘날에 이르기까지 짧은 시간에 급격한 경제성장을 이루었으며, 이로 인한 서구문물의 유입에 따라 식생활과 일상 생활에 큰 변화를 초래하였다. 이러한 변화는 제 2형 당뇨병의 유병률을 5배 가량 증가시켰다. 따라서 본 연구는 한국인 성인과 노인의 영양소 및 식품군 섭취 패턴이 어떠한 차이를 보이는지 비교해보고자 수행되었다. 이 연구는 국민의 건강수준, 건강관련 의식 및 행태, 식품 및 영양섭취 실태에 대한 조사인 국민건강영양조사 제4기 (2007-2009) 와 제 5기 1차년도 (2010) 자료를 통합하여 분석하였다. 2007년 1월부터 2010년 12월까지 진행되었으며, 총 14,605명의 대상자 중에서 제 2형 당뇨병을 의사로부터 진단받은 30세 이상 성인으로 30세부터 49세 성인 190명과 60세부터 79세 노인 1050명 총 1240명을 대상으로 영양소 및 식품군 섭취 패턴의 차이를 비교해 보았다. 대상자의 식이섭취는 24시간 회상법 (24-hour dietary recall method)를 이용하여 조사하였으며, 국민건강영양조사 영양분석 DB를 활용하여 분석한 결과를 이용하였다. 본 연구에서 body mass index (BMI), 교육수준, 가구별 소득, 거주지역, 흡연여부 및 음주여부는 연령군간 유의적 차이를 보였다. 또한 각 연령군간 환자와 대조군 간에도 유의적인 차이를 보였다. 총 식품군 섭취량 (p<0.0001), 동물성식품군섭취 비율 (p=0.0130) 및 다량영양소의 섭취 비율이 연령군간 유의적인 차이를 보였다. 성인군에 비해 노인군에서 탄수화물(p<0.0001)로 부터 많은 양의 열량을 섭취하였으며, 단백질 (p=0.0204)과 지방 (p<0.0001)으로부터 섭취하는 열량의 비율은 낮았다. 주요한 혼란변수를 통제 한 후, 연령군간 영양소와 식품군 섭취 섭취 패턴 비교하였을 때, 성인군에 비해 노인군에서 곡류 및 곡류군(p<0.0001) 섭취량이 높았고, 동물성 식품(p=0.0110)의 섭취량이 유의적으로 낮았다. 더불어 성인군에 비해 노인군에서 영양밀도가 낮은 식사 패턴을 보였다. 결론적으로 본 연구결과를 통해 한국인 제 2형 당뇨병 환자들은 연령층에 따라 서로 다른 영양소 및 식품군 섭취 양상을 보였다. 따라서 제 2형 당뇨병 환자들의 원활한 혈당 관리 및 당뇨병 치료를 위해 각 연령대별 영양소, 식품군 섭취 양상에 따른 영양교육이 이루어져야 할 것이며, 영양섭취 권고사항 또한 연령대 별로 특성화 할 것을 권고하는 바이다.-
dc.description.tableofcontentsⅠ. Introduction 1 Ⅱ. Materials and methods 4 A. KNHANES 4 B. Study subjects 6 C. Measurement 7 1. General characteristics 7 2. Anthropometric variables 8 3. Blood glucose and lipid profiles 9 4. Dietary intake 10 D. Statistical analysis 11 Ⅲ. Results 14 A. Comparison of general characteristics of study population by age group 14 B. Comparison of anthropometric variables, blood glucose and lipid profiles of study population by age group 20 1. Anthropometric variables 20 2. Blood glucose and lipid profiles 25 C. Dietary intake of according to presence of type 2 diabetes and age group 30 1. Food intakes 30 2. Nutrient intake 36 D. Odds ratio (ORs) for type 2 diabetes mellitus according to age group 44 1. Food intakes 44 2. Nutrient intake 51 E. Dietary intake of according to age group 57 1. Food intakes 57 2. Nutrient intake 61 Ⅳ. Discussion 67 Ⅴ. References 75 Appendix 81 국문초록 89-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent996938 bytes-
dc.languageeng-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.subject.ddc600-
dc.titleComparison of the food and nutrient intakes in Korean adult and elderly people with type 2 diabetes mellitus-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.subtitleThe Fourth and Fifth Korea National Health and Nutrition Examination Survey(2007-2010)-
dc.title.translated한국인 성인과 노인의 제 2형 당뇨병 환자들의 영양소 및 식품군 섭취 양상 비교 : 제 4기(2007년-2009년), 제 5기 1차년도(2010년) 국민건강영양조사 자료를 이용하여-
dc.format.pagevi, 91 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 식품영양학과-
dc.date.awarded2013. 2-
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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