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불포화 지방산의 종류와 사육 기간이 흰쥐의 항혈전 작용, 혈액 구성 및 혈소판의 지방산 조성 변화에 미치는 영향

Title
불포화 지방산의 종류와 사육 기간이 흰쥐의 항혈전 작용, 혈액 구성 및 혈소판의 지방산 조성 변화에 미치는 영향
Other Titles
Effects of unsaturated fatty acid diets and feeding periods on the antithrombosis and the chsnges in the blood and fatty acid compositions of platelets in rats
Authors
金廷善
Issue Date
1991
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
불포화지방산혈소판항혈전작용혈액
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
金淑喜
Abstract
본 논문에서는 지방산 조성이 현저히 다른 정어리유 (eicosapentaenoic acid, EPA, 17.4% 함유), 옥수수유 (linoleic acid,58.4% 함유), 우지 (oleic acid, 42.4% 함유)를 각각 식이 무게당 20% 함유한 식이와 시판되고 있는 동물 사료를 준 후, 불포화 지방산의 종류와 사육 기간이 항혈전, 혈액 구성 및 혈소판 지방산 조성 변화에 어떠한 영향을 미치는지에 관하여 연구하였다. 혈소판의 수명 반감기가 약 10일이라는 사실에 근거하여, 사육 기간을 10일, 20일, 40일, 80일로 달리함으로써 실시한 결과는 다음과 같다. 1. 출혈 시간은 사육 20일부터 정어리유군에서 다른 군에 비해 크게 연장되었다. 2. 전혈 응고 시간은 사육 40일부터 정어리유군이 다른 군에 비해 길어지는 경향을 보이다가 사육 80일 경에는 유의적으로 연장되었다. 3. 혈소판 수와 헤모글로빈 함량은 식이의 종류, 사육 기간과 유의적인 관련이 없었다. 4. 백혈구 수의 경우 사육 10일 경부터 정어리유군에서 유의적인 감소를 나타내었다. 5. MDA (malondialdehyde) 생성량에 있어서, 사육 20일부터 정어리유군이 다른군에 비해 유의적으로 적은 수치를 나타내었으며, 사육 기간 증가와 더불어 그 수치가 감소하였다. 6. 혈소판의 지방산 조성은 정어리유군에서는 사육 기간이 증가함에 따라 EPA/AA비가 증가하였으나, 옥수수유군, 우지군에서는 그 비가 감소하였다. 위의 결과로 부터 흰쥐에게 정어리유를 최소한 20일 정도 섭취시킬 때, EPA가 혈관, 혈소판, 혈액 응고계에 영향을 미침으로써, 항혈전 효과를 나타내고 백혈구 세포 수의 감소를 일으킴을 볼 수 있었다.;This study was performed to investigate the effect on polpnsaturiated fatty acid diets and feeding periods on the antithrombosis and the changes in the blood and fatty acid compositions of platelets in rats. Each group of rats was fed a diet containing 20% (W/W) corn oil, beef tallow, sardine oil and the general stock diet for 10,20,4O,and 80 days. The results were as follows. 1.Rats fed sardine oil diet showed significantly longer bleeding time than any other diet group after 20 days feeding. 2.The whole blood clotting time of sardine oil group fed for 80 days was increased significantly. 3.The number of platelet and the content of hemoglobin showed no significant difference among all groups. The number of white blood cell was decreased continuously in sardine oil group after 10 days feeding. 4. The level of malondialdehyde generation during thrombin-induced aggregation of platelets was decreased continuously in sardine oil group after 20 days feeding. 5.With regard to the composition of platelet fatty acid, the ratio of eicosapentaenoic acid (EPA. 20:5ω-3) to arachidonic acid (AA, 20:4 ω-6) was increased in sardine oil group, but decreased in corn oil group and beef tallow group with days. In conclusion, the rats fed sardine oil diet for more than 20 days showed the fact that EPA induced the antithrombosis, and the changes in number of white blood cell and the fatty acid composition of platelets.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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