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서울시내 대중식사중 수은의 오염실태 및 총섭취량 평가

Title
서울시내 대중식사중 수은의 오염실태 및 총섭취량 평가
Other Titles
(A) STUDY ON THE CONTAMINATION LEVEL AND DIETARY INTAKE OF TOTAL MERCURY IN COMMON RESRAURANT MEALS OF SEOUL AREA
Authors
李美京
Issue Date
1989
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
서울시내대중식사수은오염실태총섭취량
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
이서래
Abstract
This study was conducted to investigate the contamination level of total mercury for common resraurant meals in Seoul area and further to estimate the total dietary intake of Hg from the meals. The samples included seolong-tang (beef and rice soup) or galbi-tang (beef-rib soup), yeukkye-jang (spicy beef soup), doenjang-chigye-bab (boiled rice with soy paste stew), bibim-bab (boiled rice with assorted mixtures), and bibim-naengmyon (buckwheat vermicelli with assorted mixtures), which were separated into drained residues and fluids and determined for their total mercury contents by flameless atomic absorption spectrophotometer. The results are summarized as follows: 1) The average concentrations of Hg in 125 meal samples were 0.186 ppm in drained residues and 0.007 ppm in fluids and two samples of yeukkve-jang, and bibim-bab from two sites showed such an extraordinarily high level of 20-30 times of mean values. 2) The Hg concentration by meal type was higher in doenjang-chigye-bab than any other meals for fluids and it was not significantly different among drained residue. 3) The Hg concentration by region was higher in the north-east than in the south-west or south-east for drained residues and it was higher in the north-east than in the south-we st for fluid samples. 4) Except for two samples of extraordinarily high level, the average amount of Hg per meal was 79.6 ug and it was not significantly different among different meals. 5) The dai ly dietary intake of total Hg from 3 restaurant meals was estimated to be 239 ug, which was 5 times higher than the FAO/WHO limit of 42.9 ug.;본 연구에서는 서울시내의 대중음식점에서 판매되는 식사중 수은(Hg)의 오염정도를 분석하고 이들 식사로 부터 수은의 총섭취량을 추정하였다. 시료는 설롱탕(또는 갈비탕) ,육개장,된장찌개, 백반, 비빔밥, 비빔냉면이며 이들을 고형물과 국물로 분리하여 무염화 원자흡광분석법으로 수은 함량을 분석하였다. 그 결과를 다음과 같이 요약한다. 1) 전 지역의 식사 125점중 평균 수은 농도는 고형물 0.186ppm , 국물 0 .007ppm이었으며 두지역에서 나온 비빔밥과 육계장에서 평균치의 20- 30배나 되는 시료가 각각 1개씩 발견되었다. 2) 식사 종류별로 볼 때 고형물에서는 유의적인 차이가 없었으나 국물에서는 된장백반 국물이 가장 높은 수은 함량을 보였다. 3) 서울시 전역을 4개 지역으로 나누어 지역별 식사중의 수은 함량을 살펴본 결과 고형물에서는 북동지역의 수은 함량이 남서와 남동지역 보다 높았고 국물에서도 북동지역이 남서지역 보다 높았다. 4) 예외적으로 높은 농도로 오염된 두시료를 제외한 대중식사 1인분중 수은 함량을 79.6 ㎍이었고 식사 종류 사이에는 유의적인 차이가 없었다. 5) 대중식사 3끼로 부터 섭취되는 수은의 1인당 평균섭취량은 239 ㎍으로 추정되었으며 FAO/WHO 허용량의 5배나 되었다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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