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인삼투여가 알코홀, 고지방 및 단백질 섭취로 발생된 흰쥐의 간내 지질축적에 미치는 영향

Title
인삼투여가 알코홀, 고지방 및 단백질 섭취로 발생된 흰쥐의 간내 지질축적에 미치는 영향
Other Titles
EFFECT OF GINSENG SUPPLEMENTATION ON THE HEPATIC FAT ACCUMULATION FORMED BY ALCOHOL FEEDING, HIGH FAT AND PROTEIN DIET
Authors
이경애
Issue Date
1984
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
인삼투여알코홀고지방단백질 섭취
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김숙희
Abstract
본 연구는 식이 내 단백질의 종류를 달리한 고지방 식이에 알코홀을 첨가하여 사육시켰을 때 흰쥐의 신체 내 지질축적에 미치는 영향이 인삼 투여에 따라 어떻게 변화하는지를 관찰하고자 하였다. 실험동물은 평균 체중이 145.8 ± 6.8g인 Sprague-Dawley종 수컷 흰쥐 64마리를 크게 표준군, 동물성 단백질군, 식물성 단백질군인 3가지 식이군으로 나누었고, 5주 때에 표준군은 2군으로, 동물성 단백질군과 식물성 단백질군은 각각 3군으로 다시 나누어 각 군에서 하나의 소군은 5주에 희생시키고 나머지 소군들은 9주에 희생시켰다. 그런데 동물성 단백질군과 식물성 단백질군은 처음부터 알코홀을 총열량의 30% 내외로 섭취시켰으며, 각 식이군에서 마지막 9주까지 사육되었던 두 소군 중 한 소군에게는 인삼을 첨가시켜 사육하였다. 본 실험의 결과들을 요약해 보면 다음과 같다. 1. 알코홀 섭취군은 총 열량의 30 ∼ 40%의 열량을 알코홀로부터 취하고 있었으며, 알코홀 섭취로 인하여 열량 섭취량과 단백질 섭취량이 유의적으로 감소했다. 이때 단백질의 종류나 인삼 투여유무에 따른 차이는 없었다. 2. 알코홀 섭취군들의 체중과 체지방축적(Epidydimal fat pad의 무게)이 표준군에 비해 유의적으로 낮았으며, 이때 단백질의 종류나 인삼 투여 유무에 따른 차이는 없다. 3. 혈청내 총지방함량과 총콜레스테롤함량 및 Triglyceride 함량은 나타난 결과들이 비슷한 경향을 보이고 있는데, 5주와 9주 때 모두 알코홀과 함께 동물성 단백질을 섭취한 군이 유의적으로 높았고 5주에 비해 9주 때에 동일한 식이를 섭취한 각 군들의 각 지방질 함량이 낮아지는 경향을 보였으며 그 경향이 총콜레스테롤 함량에서는 큰 차이가 없었으나, 총지방함량과 triglyceride 함량은 크게 낮아졌다. 이 때 인삼은 혈청 내 총지방함량과 triglyceride 함량을 감소시키는 효과를 보였다. 4. 알코홀 섭취로 간의 무게는 통계적으로 유의적인 감소를 보였으며, 알코홀 섭취군들이 표준군들에 비해 간 내 총지방함량과 총콜레스테롤 함량 및 triglyceride 함량이 증가된 결과를 보였고, 알코홀과 함께 동물성 단백질을 섭취한 군들보다 식물성 단백질을 섭취한 군들에서 간 내 각 지방질 함량이 더 높았다. 5. 소장의 무게와 소장 내 총지방함량은 각군들간의 유의적인 차이가 없었으며 소장 내 총콜레스테롤 함량은 알코홀 섭취군들이 다소 높은 경향을 보였고, 식물성 단백질군의 소장 내 총콜레스테롤 함량이 표준군에 비해 증가된 결과를 보였다.;The purpose of this study was to investigate the effect of different kinds of dietary proteins and alcohol feeding with high fat diet on the fat accumulation of rat and to observe the effects of Ginseng supplementation on the fat accumulation made by experimental diets as mentioned. 64 male rats of Sprague-Dawley strain weighting 145.8기호6.8g were divided into groups; one as standard group, another as animal protein group, a third as plant protein group. After 5 weeks, standard group was divided into 2 subgroups and, animal protein group and plant protein group were divided into 3 subgroups. One subgroup of each groups were killed at 5th week and the other subgroups were killed at 9th week. From initiation, animal protein group and plant protein group were fed with about 30% alcohol of total calorie intake, one sub-group of final animal protein groups and final plant protein groups were supplemented with Ginseng, The results of this study were summerized as following. 1. Alcholic calorie was 30-40% of total caloric consumption in alcohol groups. Caloric consumption and protein intake were decreased significantly due to alcohol. There was no significant difference of caloric consumption and protein intake due to different kinds of dietary protein and Ginseng supplementation. 2. Body weight and body fat deposit (Weight of Epidydimal fat pad) were significantly low in alcohol groups compared with standard groups. There was no significant difference of body weight and body fat deposit due to different kinds of dietary protein and Ginseng supplementation. 3. Serum total lipid, total cholesterol and triglyceride showed similiar tendency and were high in alcohol groups compared with standard groups at both 5th and 9th weeks of experiment. At 9th week of experiment, there was a tendency to be decreased in total lipid, total cholesterol and triglyceride. Though this tendency did not show large difference in the total cholesterol, serum total lipid and triglyceride decreased markly. In this condition, ginseng supplementation showed effect to decrease serum total lipid and triglyceride. 4. Liver weight were decreased significantly due to alcohol. Hepatic total lipid, total cholesterol and triglyceride were higher in alcohol groups than standard groups, and were higher in plant protein groups than animal protein groups. 5. There was no significant difference between all groups in small intestine weight and total lipid of small intestine. Total cholesterol of small intestine was slightly higher in alcohol groups compared with standard groups and slightly higher in plant protein groups than animal protein groups.
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