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식이내 단백질 수준이 나이가 다른 흰쥐의 골격 및 근육단백질 대사에 미치는 영향

Title
식이내 단백질 수준이 나이가 다른 흰쥐의 골격 및 근육단백질 대사에 미치는 영향
Other Titles
(The) effect of level of deitary protein on muscle protein and bone metabolism in rats of different age
Authors
최남순
Issue Date
1989
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
식이내 단백질골격근육단백질대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김화영
Abstract
This study is designed to investigate the effect of age and dietary protein content on muscle and bone metabolism. Male rats of 2 and 13 months of age were fed either 5% or 40% casein diets for 12 weeks. Total body weight again and food efficiency was highier in the young rat and was highier in high protein groups of both ages. The weight of liver, kidney, Epididymal fat showed no significant difference by age but was highier in high protein groups. But the weight of thymus was lower in old group and was effected in young group by protein level. The bone weight and ash and Ca content of femur, tibia and scapula showed no effect of age, and was highier in the young rats fed high protein diet, which means the high protein intake may have effect on bone mineralization in young animals. Initial urinary creatinine and 3-methylhistidine were highier in 13 months old rats than 2 months olds. After 12 weeks of experimental period there was no difference between old and young rats, however the rats fed high protein diet showed the high value. When these values were calculated per unit body weight, creatinine/kg B.W. and 3-methylhistidineiks B.W. were not different between young and old rats but were highier in high protein groups. The same trend was also found in 3-methylhistil dine/creatinine. Hydroxyproline/kg B.W. was highier in high protein fed young rats r but in old group there was no difference between low and high protein diet. Age had no effect on hydroxyproline/kg B. W. Therefore it seems that the dietary protein level had more effect on muscle and bone metabolism in young rats than in old rats. Five portent protein in diet seems not to be low level for old rats but it did not support the growth of young animals. It was not observed any adverse effects of forty portent protein diet in this study.;본 연구는 동물의 나이와 식이 단백질 수준이 근육과 뼈의 대사에 영향을 미치는 가를 알아보기 위해 2개월과 13개월된 흰 쥐를 5 %와 40% casein식이로 12주간 사육하였다. 총 체중증가량과 식이효율은 어린쥐에서 높았으며 두 나이군 모두 고단백 식이군이 높았다. 간, 신장, Epididymal fat의 무게는 나이에 따른 차이는 없었고 단백질의 영향이 어린쥐에서만 나타나 고단백 식이군이 높았으나 비장은 늙은쥐에서도 식이 단백질의 영향이 나타나 두 나이군 모두 고단백 식이군이 높았다. 그러나 흉선은 늙은 쥐가 낮았으며 식이 단백질의 영향은 어린쥐에서만 나타났다. Hematocrit과 혈청 총 단백질 함량은 나이의 차이는 없었고 고단백질 식이군이 높은 경향을 보였으나 혈청 총 지방 함량은 늙은 쥐가 높은 경향을 보였으며 식이의 영향은 없었다. 대퇴골과 경골의 무게, 회분 무게, Ca함량 및 무게에 대한 회분과 Ca함유율은 나이에 따른 차이는 없었고 식이 단백질의 영향이 어린 쥐에서 현저하게 나타나 고단백 식이군이 높은 경향을 보였다. 견갑골의 무게, 회분 무게, 및 Ca함량도 나이의 영향은 없었고 어린 쥐에서 식이 단백질의 영향이 나타나 고단백 식이군이 높았으나 마른 무게에 대한 회분과 Ca함유율은 나이와 식이 단백질에 따른 차이가 없었다. 그러므로 견갑골은 식이 단백질의 영향이 long bone과는 달리 적었다. 실험 초에 뇨 creatinine, Hydroxyproline 및 3-Methylhistidine 함량은 늙은 쥐가 높았으나 단위 체중으로 환산했을 때는 나이에 의한 차이가 없었다. 실험기간 12주 후 뇨 Creatinine은 늙은 쥐만 고단백 식이군이 높았으며 단위 체중으로 환산한 Creatinine/㎏ B. W.은 나이와 식이에 의한 영향이 없었고 근육단백질의 분해 정도를 측정한 뇨 3 - Methylhistidine배설량은 늙은 쥐가 높았고 고단백 식이군이 높았으며 단위 Creatinine으로 환산했을 때는 어린쥐에서만 고단백 식이군이 높았다. 뼈 collagen의 분해정도를 측정한 뇨 Hyaroxyproline배설량은 나이의 영향은 없었고 고단백 식이군이 높았으며 단위 체중으로 환산한 값은 어린 쥐에서만 고단백 식이군이 높았다. 본 실험의 결과로부터 식이 단백질 수준이 골격 및 근육 단백질 대사에 미친 영향은 늙은 쥐보다 어린 쥐에서 더 큰 것으로 보아 성장기 때의 영양상태가 성장이 끝난 후보다 더욱 중요할 것으로 보인다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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