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朝鮮後期 社會·經濟的 變動이 食生活에 미친 影響

Title
朝鮮後期 社會·經濟的 變動이 食生活에 미친 影響
Other Titles
(A) Study on the influences of socio-economic changes on dietary life in the later half of Chosun period
Authors
金希鮮
Issue Date
1987
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
조선후기사회적변동식생활경제적변동
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김숙희
Abstract
This treatise deals with dietary life in the latter half of Chosun period in which it is pointed out that Korean traditional dietary pattern was established, And we are to grasp a remote cause of modern Korean dietary pattern and especially in relation between the dietary pattern and socioeconomic changes, Therewith the impact of socioeconomic changes on the dietary pattern is studied mainly with a literary approach. The influential socioeconomic factors were social status, the development of agricultural and fishing technology, the introduction of foreign crops, the chronic state of famine and the development of commerce and cash economy, which were change agents of dietary pattern in the latter half of Chosun period. The social status, limiting the individual socioeconomic life, had the greatest influence on the dietary pattern of individual. And the disturbance of social status in this period expedited the interchange of dietary patterns between social stratums. The technological development of agriculture, increasing the production of staple foods, enable farm surpluses to be in the market, and built up the productive foundation of the diverse development of rice cakes and alcoholic beverage. The technological advancement of fishing, increasing the production of some kinds of sea food, was a cause of increasing the availability of sea foods for the population. The introduction of foreign crops diversified the food stuffs. Among these, potatoes, sweet potatoes and squashes were willingly accepted under the situation of famine state and played the role of famine relief foods. And the red pepper, as a new spice, had a deep influence on the change of Korean food habits in taste. The chronic state of famine was a cause to introduce various edible wild vegetables into Korean foods, which influenced modern vegetarian food habits. The development of commerce and cash economy enlarged the interchange of food patterns between other regions to enrich the tables of the richer, especially. The cultivation of cash crops;本 硏究는 우리의 食生活 傳統이 確立된 時期로 指摘되고있는 朝鮮後期의 食生活을 문제삼아, 그 時期의 食生活 樣相의 變貌를 社會·經濟的 變動과의 關聯속에서 糾明함으로써 현재 食生活을 遠因的으로 파악하는 資料로 삼고자 시도되었다. 本 硏究는 文獻硏究에 依存하여 遂行되었으며, 朝鮮後期 동안의 社會·經濟的 變動이 食生活에 어떠한 影響을 주었는지를 糾明하고자 하였다. 朝鮮後期의 社會·經濟的 變動 事項으로는 社會身分制度, 農.漁業技術의 發達및 外來農作物의 傳來, 飢饉 慢性化, 商業과 貨幣經濟의 發達을 中心으로 하여 이들 각 要因들이 食生活에 준 영향을 論究하였다. 그 결과 以上의 社會ㆍ經濟的 諸般 變動은 朝鮮後期 食生活 樣相을 變貌시키는 중요한 要因으로 작용하였음이 드러났다. 社會身分制度는 개인의 社會ㆍ經濟的 地位를 한정함으로써 각 개인의 食生活 樣相을 결정짓는 가장 중요한 要因으로 작용하고 있었다. 그러다가 朝鮮後期에 社會身分制度의 動搖가 일어나면서 食生活의 階層간 交流가 촉진되었다. 農業技術의 發達은 主穀의 生産量을 증가시킴으로써 剩餘農作物의 商品化를 가능케 했고 餠餌類와 酒類의 다양한 발전을 이루는 生産的 基礎를 마련하였던 반면, 零細貧農層의 經濟事情과 食生活에는 부정적인 영향을 주기도 하였다. 漁業技術의 發達은 몇몇 漁類의 漁獲量을 증대시킴으로써 全般的으로 水産食品에 대한 利用度를 증대시켰다. 外來農作物의 傳來는 食品材料의 種類를 多樣化시켰고, 救荒食品으로 이용되는가 하면, 고추는 食生活을 크게 變貌시키는 역할을 하였다. 飢饉 慢性化는 다양한 野生植物들을 食生活로 도입시키는 계기를 마련함으로써 현재의 菜食 위주의 食習慣形成에 적잖은 영향을 주었다. 商業과 貨幣經濟의 發達은 食生活의 地域間 交流를 확대시키고 食品의 流通을 촉진함으로써 특히 上流層의 食卓을 豊饒롭게하는 基盤이 되었다. 또한 自給自足 형태의 食生活을 食品材料의 購買나 買食을 通한 食生活 형태로 變貌시키는 계기를 마련하였다. 商業과 貨幣經濟의 發達을 배경으로한 商品作物의 耕作은 商業的 農業經營을 하는 富農層에게는 利益을 증대시켜 주었고 社會的 地位를 上昇케 했으나 零細貧農層의 經濟水準과 食生活을 惡化시키는 要因이 되기도 하였다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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