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들깨유 섭취가 흰쥐의 출혈시간, 트롬복산 생성 및 혈소판의 지방산 조성에 미치는 영향

Title
들깨유 섭취가 흰쥐의 출혈시간, 트롬복산 생성 및 혈소판의 지방산 조성에 미치는 영향
Other Titles
Effects of perilla oil intake on bleeding time, thromboxane formation and platelet fatty acid in rats
Authors
윤혜원
Issue Date
1985
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
들깨유섭취출혈시간트롬복산혈소판지방산
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
한용남
Abstract
혈소판 응집과 혈전 형성은 심맥관계 질환과 뇌혈전 유발의 주요한 요인이다. 혈액내 혈소판의 응집 경향은 혈소판 유래의 혈전적인 thrombo'xane A_(2)( TXA_(2) )와 혈관 유래의 항혈전적인 prost-acyclin ( PGI_(2) )과의 균형에 의해 결정된다고 알려져 있다. 이에 linolenic acid가 풍부한 들깨유 섭취가 혈소판의 TXA_(2) 생성을 억제 하는 eicosapentaenoic acid ( 20 : 5w3 , EPA )로 전환되어 항혈전 효과에 미치는 영향을 연구하기 위하여 본 실험을 실시하였다. 정어리유 ( EPA 17.4 %함유 ) , 들깨유 ( linolenic acid 59.1 %함유) ,옥수수유( linoleic acid 58.4 %)를 각각 20 % 함유한 식이와 필수 지방산 최소 요구량 공급을 위해 옥수수유를 4 %함유한 식이를 흰쥐에 15주간 자유급식시켜서 다음과 같은 결과를 얻었다. 1 . 출혈시간은 Sardine군과 Perilla군이 Corn군에 비해 1.6배,1.3배로 유의적으로 지연되였다. 2 . TXA_(2) 생성양의 지표로 사용된 malondialdehyde ( MDA )생성양은 Sardine군과 Perilla군이 다른 군의 50 %로 감소되었다. 3 . 혈소판의 지방산 조성은 Sardine군과 Perilla군에서 EPA 축적이 중가되어 arachidonic acid ( 20 : 4w6, AA ) 축적감소를 초래하였으며, 그 결과 EPA/AA비가 0.96 , 0.54로 나머지군의 0.01에 비해 매우 증가되었다. 또한 Sardine군에서는 docosahexaenoic acid ( 22 : 6w3, DHA )와 docosapentaenoic acid ( 22 : 5w3, DPA )가 증가되고, Peri-lla군에서는 DPA가 증가되어 Sardine군과 Perilla군의 docos-atetraenoic acid ( 22 : 4w6 , DTA )의 감소를 야기하였다. 이와같은 결과로부터 들깨유와 정어리유 섭취시 혈소판에 EPA가 축적되어 EPA/AA비를 증가시켜 MDA 생성이 감소되었으며 그 결과 출혈시간이 연장됨을 관찰하였다.;Platelet aggregation and thrombus formation are key factors in development of myocardial infarction and ischemic heart disease. The aggregation tendency of blood platelet may depend on the balance between thrombogenic thromboxane A_(2) (TXA_(2)) in platelet and antithrombotic prostacyclin (PGI_(2)) in the vessel wall. In order to investigate anti-aggregative activity, diets of 20% sardine oil (containing 17.3% eicosapentaenoic acid), 20% perilla I oil (59.1% linolenic acid), 20% corn oil (58.4% linoleic acid) and 4% corn oil were fed to rats to observe the effects on bleeding time, thromboxane formation and composition of platelet fatty acid for 15 weeks. The following results were obtained; 1. Rats given perilla oil diet and sardine oil diet had a Significantly longer bleeding time of 1.3 and 1.6 times respectively than rats given corn oil diet (p<0.05) 2. The platelet from rats fed with perilla oil and sardine oil diet formed less level of malondialdehyde - as index of thromboxane formation - than did platelet from rats fed with corn oil diet. 3. With regards the composition of platelet fatty acid, the ratio of eicosapentaenoic acid (20:5ω3)/arachidonic acid (20:4ω6) of perilla and sardine groups was 0.54 and 0.96 respectively. Others were 0.01. In conclusion, these results which are prolonged bleeding time, reduced thromboxane production and changed composition of platelet fatty acid, suggest that linolenic acid of perilla oil is metabolized to eicosapentaenoic acid by desaturation and elongation in rat.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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