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주부의 식품선택에 영향을 미치는 요인분석에 관한 연구

Title
주부의 식품선택에 영향을 미치는 요인분석에 관한 연구
Other Titles
(A) Survey on the influences of food decisions across the family life cycle
Authors
함인숙
Issue Date
1984
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
주부식품선택가족생활식품영양학
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김숙희
Abstract
The concern of this study was to examine tine effect of the family life cycle on various factors that influence food decisions. The five life cycle stages were used in this investigation. The questionaire form was formulated to be distributed for 498 homemakers residing in Seoul metropolitan area. Following points were included in the questionaire form. 1. General informations on the household such as the age, the education level, the occupation of homemaker, family size, family income level, Engel's coefficient. 2. Various factors that influence food choice such as intrinsic influences, influences internal to the family. influences external to the family. 3. The consideration degree of homemaker motivated by various factors in the selection of food. The results are summarized as follows. The homemaker's own personal influences are the highest in the 1st stage, and then decreased significantly across the family life cycle. But, at the 5th stage, increased slightly. The influences internal to the family are highly considered all over the cycle. Homemakers perceived husbands as more influential than their children in determining what was eaten. Mass-media influences, such as nutritional information, were found more influential than other informations. And the government, as a source of information, was having a overall influence. The average influence of the informations for the 1st stage was higher than that of the other life cycle stage. Taste is clearly the most important reason for the food choice. Homemakers seemingly concerned much more about taste than nutrition. Taste, nutrition, and health are mostly concerned for the food choice by the other stages. But, Taste, nutrition, and cost is concerned by the 1st stage. This survey suggests that the/ food and nutrition education program is necessary through mass-communication or government information. And it' s necessary to develop the food which have taste and nutrition.;본 연구는 각 가정의 주부들이 식품을 구매 선택하는 데 있어서 영향을 미치는 요인을 가족 생활 주기별로 나누어 분석하였다. 본 연구의 조사 방법은, 서울특별시 일원에 국한하여 설문지 조사에 의존하였다. 본 연구의 조사 및 분석은 다음과 같은 순서로 하였다. 첫째, 조사 대상자의 일반환경 실태로서 주부의 연령 및 학력, 직업, 남편의 직업, 가족수, 월 생활비, 월 식비 및 Engel 계수 등을 조사하였다. 둘째, 식품구매 선택에 영향을 미치는 요인으로 주부 자신의 영향, 가족 구성원의 영향, 가족 외적 영향으로 나누어 조사하여 영향 인자별 고려도를 단계별로 비교 분석하여 보았다. 셋째, 각 식품별로 나누어 구매 선택 시의 각고려 요인에 대한 고려도를 식품별 및 단계별로 비교 분석하여 보았다. 본 조사에 의하면, 식품 선택시 주부 자신에 대한 고려도는 1단계가 제일높으며, 단계가 진행됨에 따라 점차 감소하다가 자녀가 장성한 5단계에서 다소 증가하였다. 가족에 대한 고려는 가족 생활 주기 전단계에 걸쳐 모두 많이 고려하는 것으로 나타났고, 가족 구성원에 대한 고려는 남편이 제일 많이 고려되었는데, 자녀가 생기고 성장함에 따라 자녀에 대한 고려가 증가되다가 자녀가 장성하는 단계에서는 다시 남편에 대한 고려가 증가되고 있다. 여러가지 정보에 대한 고려는 매스콤을 통한 식품영양 정보와 정부의 홍보가 제일 고려도가 높았고, 단계별로 보면 신혼의 1 단계가 다른 단계에 비해 여러가지 정보에 대한 고려도가 제일 높았다. 각 식품별 선택은 전 단계 모두 맛을 우선으로 선택하고 있었다. 단, 우유 및 유제품과 육류에서만 영양이 고려되고 있다. 가장 많이 고려되는 요인은 신혼의 1단계는 맛·영양·가격의 순서이었고, 다른 단계는 모두 맛·영양·건강의 순서이었다. 본 연구는, 각 가정의 주부들이 올바른 식품영양 지식을 갖고 식품을 구매 선택할 수 있도록 하려면 매스콤이나 정부의 홍보에 의한 영양 교육이 필요하며, 맛과 영양이 함께 하는 식품 개발이 요청됨을 시사하고 있다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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