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Coffee를 단백질의 수준과 종류를 달리한 식이에 첨가하였을때 흰쥐의 지방대사에 미치는 영향

Title
Coffee를 단백질의 수준과 종류를 달리한 식이에 첨가하였을때 흰쥐의 지방대사에 미치는 영향
Other Titles
Effect of coffee intake on lipid metaboism in the rats fed with different levels and kinds of dietary protein
Authors
이혜원
Issue Date
1984
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
Coffee단백질식이지방대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김미경
Abstract
This study was performed to investigate effects of coffee intake on lipid metabolism in rats fed with different levels and kinds of protein during four weeks after weanling. Forty male weanling rats of Sprague-Dawley strain weighing 87.0±2.8g were blocked into 8 groups according to body weight and each group was given with one of 8 different diets. Casein and isolated soy protein(ISP) were used as dietary protein sources and they were given at the level of either 5 or 25% and 1.4% coffee were added or not. The results obtained are summerized as follows ; First, food intake and weight gain were significantly higher in high protein groups than in low protein groups. Therefore, feed efficiency ratio(F.E.R) and protein efficiency ratio(P.E.R.), and weights of liver, hind limb muscle and epididymal fat pad were significantly higher in high protein groups than in low protein groups. Food intake showed no difference with the kinds of protein, but weight gain, F.E.R. and P.E.R. were higher in casein groups than ISP groups. Otherwise, food intake were higher in coffee-added groups than in coffee-free groups but weight gain, F.E.R., P.E.R. and weights of tissue did not show significant differences with coffee addition. Serum total lipids and total cholesterol contents were higher in low protein groups than in high protein groups, and lower in coffee-added groups than in free groups especially among the low protein diet. Total lipids and total cholesterol contents per gram liver were higher in coffee-added groups than in free groups, especially among the low protein diet. Total lipids and total cholesterol contents per 100mg hind limb muscle showed no significant difference among treatments. But total lipids and total cholesterol contents per 100mg epididymal fat pad showed higher tendency in coffee-added groups compared with coffee-free groups. Fecal total lipids and cholesterol excretion per day were significantly higher in high protein groups than in low protein groups. Especially, those of ISP groups were significantly higher than casein groups when protein were given. at high level. Fecal excretion per day increased with coffee-addition, but fecal total lipids, cholesterol, and triglyceride excretion per day were not affected with coffee-addition.;본 연구에서는 단백질의 수준과 종류를 달리한 식이에 coffee를 첨가하여 흰쥐를 4주간 사육하였을 때, 흰쥐의 체내 지방대사에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 평균체중이 87.0±2.8g인 Sprague-Dawley종 흰쥐 40마리를 단백질의 수준을 5% 또는 25%로 달리하고, 단백질의 종류로는 casein 또는 isolated soy protein (ISP)을 사용하면서, 여기에 coffee를 1.4%수준으로 첨가하거나 첨가하지 않은 8가지 식이로 4주간 사육하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 먼저 단백질의 수준에 따라 식이섭취량. 체중증가량에서 고단백질군들이 저단백질군들보다 유의적으로 높았으며, 따라서 사료효율, 단백질효율, 간, 뒷다리근육, 정소상체 지방조직의 무게도 고단백질군들이 유의적으로 높았다. 단백질 종류에 따른 식이섭취량의 차이는 없었으나 casein균들이 ISP군들보다 체중증가량, 사료효율, 단백질효율이 높았으며, coffee 첨가시에는 반대로 식이섭취량은 coffee첨가군들이 비첨가군들보다 높았으나 체중증가량, 사료효율, 단백질효율, 조직의 무게의 차이는 없었다. 혈청내 총지방·총콜레스테롤함량은 저단백질군들이 고단백질군들보다 높았으며, 특히 저단백질식이에서 coffee첨가군들이 비첨가군들보다 낮았다. 또한 간의 단위무게당 총지방·총콜레스테롤함량은 coffee첨가군들이 비첨가군들보다 높았으며, 이러한 차이가 저단백질식이에서 더 크게 나타났다. 뒷다리근육의 단위무게당 총지방·총콜레스테롤함량은 세가지 식이인자에 따른 차이가 없었으나, 정소상체 지방조직에서는 coffee첨가군들이 비첨가군들보다 총지방·총콜레스테롤함량이 높았다. 일일 배설되는 변내 총지방·총콜레스테롤함량은 일일 변의 배설량이 많았던 고단백질군들이 저단백질군들보다 유의적으로 높았으며, 특히 고단백질식이에서는 ISP군들이 casein군들보다 유의적으로 높았다. 또한 coffee첨가시 일일 배설되는 변의 양은 많았으나, 일일 배설되는 변내 총지방·총콜레스테롤 및 triglyceride함량의 차이는 거의 없었다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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