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식이내 단백질과 지방의 종류 및 마늘이 흰쥐의 체내대사에 미치는 영향

Title
식이내 단백질과 지방의 종류 및 마늘이 흰쥐의 체내대사에 미치는 영향
Other Titles
Effect of different kinds of protein and fat on the metabolism of rats fed on garlic-added diet
Authors
신명화
Issue Date
1983
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
식이단백질지방마늘체내대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김미경
Abstract
본 연구는 단백질의 종류를 동물성인 casein과 식물성인 isolated soy protein으로 달리하고,지방의 종류를 동물성지방인 버터와 식물성지방인 대두유로 달리한 식이에 마늘을 첨가하여 흰쥐를 사육하였을 때 흰쥐의 지방 및 단백질대사에 미치는 영향을 알아보기 위하여 실시하였다. 평균 체중이 51.7 ± 1.3g이된 젖 뗀 Wistar종 수컷 흰쥐 40마리를 15% casein섭취군과 15 % isolated soy protein 섭취군의 2군으로 나누고, 각 20마리를 4 %버터 섭취군과 4 % 대두유 섭취군의 2군으로 나눈 후 다시 각 10마리를 생마늘 2 % 첨가군과 비첨가군으로 나누어 5마리씩 8군으로 만든 다음 4주간 사육하였다. 각 실험군마다 전체 실험기간에 걸쳐 식이 섭취량, 체중 증가량, 사료 효율, 단백질 효율을 구하였으며, 각종 장기 및 뒷다리 근육의 무게를 측정하였고, 혈청, 각종 장기, 뒷다리 근육 및 변의 지방질함량을 분석하고 이들 각종 장기와 변에서 총콜레스테롤함량을 분석하였으며 각종 장기와 뒷다리 근육 및 뇨, 변의 질소함량을 분석하였고 체내 질소 보유량과 보유율을 산출하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1.식이 섭취량은 각 식이 인자에 따른 차이가 별로 없었고, 체중 증가량은 단백질의 종류에 따른 차이를 보여 casein 섭취군들이 soy protein 섭취군들에 비해 유의적으로 높았다. 2. 사료 효율과 단백질 효율은 단백질 종류에 따른 차이를 보여 casein 섭취군들이 soy protein 섭취군들에 비해 유의적으로 높았다. 3. 각종 장기 및 뒷다리 근육의 무게는 단백질의 종류에 따른 차이를 보여 간, 신장, 부신, Epididymal fat pad, 심장, 뒷다리 근육 모두 casein 섭취군들이 soy protein 섭취군들에 비해 유의적으로 무거웠고, 심장의 무게는 지방의 종류에 따라서도 유의적인 차이를 볼 수 있어 버터군들이 대두유군들보다 무거웠다. 4. 혈청, 각종 장기, 뒷다리 근육 및 변의 지방질함량을 살펴보면 혈청의 경우 단백질의 종류에 따라서 차이를 보여 soy protein 섭취군들이 casein 섭취군들보다 높았다. 각종 장기의 g당 지방질함량은 간과 신장의 경우 단백질의 종류에 따라서 차이를 보여 casein 섭취군들이 soy protein 섭취군들에 비해 유의적으로 낮았고 변의 g당 및 1일 지방질함량은 지방의 종류에 따라서 차이를 보여 버터군들이 대두유군들에 비해 유의적으로 높았다. 5. 각종 장기 및 뒷다리 근육의 총콜레스테롤함량은 단백질의 종류에 따른 차이를 보여 간,신장의 g당 총콜레스테롤함량은 soy protein 섭취군들이 casein 섭취군들에 비해 높았고 Epididymal fat pad도 같은 경향을 보여 주었고 Epididymal fat pad의 g당 총콜레스테롤함량은 식이지방의 종류에 의한 영향이 유의적이어서 대두유군들이 버터군들에 비해 높았다. 신장의 g당 총콜레스테롤함량은 마늘 첨가 유무에 따른 차이를 보여 마늘 첨가군이 비첨가군에 비해 유의적으로 높았다. 간의 g당 총콜레스테롤함량은 단백질과 지방의 종류간에 유의적인 상호작용을 보여 casein 섭취군들의 경우 대두유군이 버터군에 비해 낮았으나 soy protein 섭취군들의 경우 대두유군들이 높았다. 변의 총콜레스테롤 배설량은 단백질의 종류에 의한 차이를 보여 g당 및 1일 총콜레스테롤함량이 of soy protein 섭취군들이 casein 섭취군들보다 유의적으로 높았다. 6. 각종 장기 및 뒷다리 근육의 질소함량을 살펴보면 간의 질소함량은 단백질의 종류에 따른 영향이 유의적이어서 casein 섭취군들이 soy protein 섭취군들보다 높았다. 신장의 질소함량은 지방의 종류에 따른 차이를 보여 버터군이 대두유군보다 유의적으로 높았다. 마늘 첨가 유무에 따른 영향으로 마늘 첨가군들이 간, 뒷다리 근육, 심장의 질소함량이 대체로 높은 경향을 보여 주었으며 특히 뒷다리 근육은 그 영향이 유의적이었다. 7. 뇨, 변의 질소함량과 질소 보유량 및 보유율을 살펴보면 뇨중의 질소함량은 단백질 종류와 마늘 첨가 유무간에 유의적인 상호작용을 보여 casein 섭취군들 경우 마늘 첨가군이, soy protein 섭취군들 경우 비첨가군이 더 높았다. 변의 g분말당 및 1일 질소함량은 마늘의 첨가 유무에 따른 유의적인 차이를 보여 마늘 첨가군들이 비첨가군들보다 높았다. 체내 질소 보유율은 단백질의 종류에 따른 영향이 유의적이어서 casein 섭취군들이 soy protein 섭취군들에 비하여 대체로 높았고, 단백질 종류와 마늘 첨가 유무간에 유의적인 상호작용을 보여 casein 섭취군들 경우 마늘 첨가군이 비첨가군에 비해 질소 보유율이 낮았으나 soy protein을 섭취한 군들 경우 마늘 첨가군이 오히려 높았다.;This study was performed to investigate the effects of different kinds of protein (animal protein: casein, vegetable protein: isolated soy protein) and fat (animal fat : butter, plant oil: soybean oil) upon lipid and protein metabolism in rats fed with garlic in diet during four weeks of growing period after weanling. Forty male weanling rats of Wistar strain weighing 51.7±1.3g were divided into 2 groups of 15% casein and soy protein feeding. Each group was divided again Into 4 groups of 4% butter and soybean oil group. Repeatedly divided into 8 groups of 2% garlic-added and garlic-free group. Throughout the whole experimental period, feed intake and body weight were measured periodically and PER and PBR were calculated. The weights of various organs and hind limb muscle (sum of soleus, plantaris and gastrocnemius) were measured. The contents of lipids in serum, various kinds of organs, hind limb muscle and feces, and total cholesterols in above organs and feces, and nitrogen of liver, kidney, heart, hind limb muscle urine and feces were determined. Nitrogen retention and retention rate were calculated. The results obtained ale summarized as follows : 1. Feed intake showed no significant difference among treatments. Body weight gain showed significant difference with protein source. It was higher in casein fed groups than In soy protein fed groups. 2. FER and PER were significantly different with the kinds of protein. Casein fed groups were higher than soy protein fed groups. 3. The weights of various kinds of organs and hind limb muscle showed significant difference with the kinds of protein. All of those, that is, liver, kidney, adrenal glands, epididymal fat pad, heart, hind limb muscle were higher in casein fed groups than in soy protein fed groups.. Heart weight showed significant difference with the kinds of fat, too and butter groups were higher than soybean oil groups. 4. The lipids content of serum, different organs, hind limb muscle and feces were as follows. Serum lipids showed significant difference with the kinds of protein. It was higher in soy protein fed groups than in casein fed groups. In various organs, lipids per gram tissues showed significant difference with the kinds of protein, and so liver and kidney were lower in casein fed groups than in soy protein fed stoups. Fecal Lipids poi gram and per day showed significant difference with the kinds of fat, those were higher in butter groups than in soybean oil groups. 5. Liver and kidney total cholesterol contents per gram tissues showed significant difference with the kinds of protein. They wale higher in soy protein fed stoups than in casein fed groups and epididymal fat pad showed same tendency, Epididymal fat fad total cholesterol contents per gram tissue showed significant differences with the kinds of fat, which was significantly higher in soybean oil groups than in butter groups. Total cholesterol contents of kidney showed significant difference with garlic addition and gallic added groups were higher than garlic-free groups. Liver total cholesterol contents per gram tissue showed significant difference with the interaction of kinds of dietary protein and fat, soybean ell groups were significantly lower in casein fed groups, but significantly higher in soy protein fed groups. Fecal total cholesterol excretion per gram dry feces and per day were significantly higher in soy protein fed groups than In casein fed groups. 6. Nitrogen content of various organs and hind limb muscle showed difference with dietary factors. According to the kinds of protein, nitrogen concentrations of casein fed groups were significantly higher than soy protein fed groups in gram dry Liver. According to the kinds of fat, nitrogen concentration of butter groups were significantly higher than soybean oil groups in gram dry kidney. Nitrogen concentrations in liver, hind limb muscle and heart were significantly different with garlic. They showed same tendency, in garlic added groups nitrogen concentrations per gram dry tissues were higher than garlic-free groups, hind limb muscle was affected significantly. 7. Urinary nitrogen excretion per day showed significant difference with the interaction between the kinds of protein and garlic addition. Gallic-added groups were higher in casein fed groups and free groups were higher in soy protein fed groups. Fecal nitrogen excretion per gram dry feces and per day were significantly higher in garlic-added groups than in garlic-free groups. Nitrogen latent ion rate showed significant difference with the kinds of protein and with the Interaction between the kinds of protein and garlic addition. According to the kinds of protein, casein fed groups were significantly higher than soy protein fed groups. According to the Interaction between the kinds of protein and garlic addition, garlic added groups were lower than garlic-free groups in casein fed groups but garlic added groups were significantly higher in soy protein fed groups.
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