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식이내 탄수화물과 지방의 종류 및 마늘이 흰쥐의 지질대사에 미치는 영향

Title
식이내 탄수화물과 지방의 종류 및 마늘이 흰쥐의 지질대사에 미치는 영향
Other Titles
Effect of Different Kinds of Carbohydrate and Fat on the Lipid Metabolism of Rat Fedonggralic-Addeddiet
Authors
조경미
Issue Date
1984
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
식이내 탄수화물지방마늘지질대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김미경
Abstract
This study was performed to investigate the effects of differ ant kinds of carbohydrate (Starch or Sucrose) and fat (animal fat : butter, plant: corn oil) upon Lipid metabolism in rats fed with garlic in diet during sixweeks of growing period after weanling. Forty male weanling rats of Sprague-Dawley strain weighting 61.3±1.0g were divied into 8 groups by randomized complete block design and were fed diets containing by weight ether 77% starch or sucrose, and 4% each of butter, cornoil and garlic. Throughout the whole experimental period, feed intake and body weight were measured periodically and FER were calculated. The weights of various organs and hind limb muscle (Sum of soleus, plantaris, and gastocnemius) were measured. The contents of total lipids in serum, various kinds of organs, hind limb muscle and feces, and total cholesterols in serum above organs, hind limb muscle, and feces were determined. The results obtained are summarized as follows : 1. Food intake showed significant difference with the kinds of carbohydrate. Ih tended to be higher in starch soups. Body weight tended to be higher in starch groups. Effect of the kinds of lipid was significant, too. It was higher in butter groups than in cornoil groups. EER was no significant different among treatments. 2. The weights of various kinds of organs and hind limb muscle showed slightly difference with the kinds of carbohydrate. All of those, that is, Liver, epididymal fat pad, hind limb muscle were higher in starch groups than in sucrose groups, but kidney weight was higher in sucrose groups than in starch groups. 3. The contents of total Lipids in serum, different organs, and hind limb muscle were as follows. Total lipids contents of liver, epididymal fat pad, and hind limb muscle tended to be higher in starch Sloops, while those of serum tended to be higher in sucrose groups. liver total Lipids showed different with kids of lipid. It was higher in butter groups than in cornoil groups. 4. The contents of total cholesterol in serum, different organ, and hind Limb muscle were affected on each of carbohydrate source and of Lipid source. Total cholesterols of Liver, epididymal fat pad, hind limb muscle tended to be higher in starch groups, while total cholesterol of kidney tended to be higher in sucrose groups. According to the kinds of Lipid, serum, epididymal fat pad, hind limb muscle were higher in corn oil groups than in butter groups. 5. Feces total lipids showed significant difference with the kinds of carbohydrate. It tended to be higher in sucrose groups. Feces total cholesterol tended to be higher in sucrose groups, too. It showed difference with the kinds of lipid, that tended to be higher in corn oil groups.;본 연구는 식이내 탄수화물의 종류를 달리하고 지방의 종류를 동물성 지방인 Butter와 식물성 지방인 Corn oil로 달리한 식이에 마늘을 첨가하여 흰쥐를 사육하였을 때 마늘이 흰쥐의 체내 지방대사에 미치는 영향을 알아보기 위해서 실시하였다. 식이내 탄수화물 수준은 무게로 77 %, 지방과 생마늘은 각각 4 % 수준으로 하였으며, 평균 체중이 61.3±1.0g이 된 젖뗀 Sprague-Dawley종 흰쥐 40마리를 체중에 따라 난괴법으로 5마리씩 8군으로 나눈 다음 6주간 사육하였다. 각 실험군마다 전체 실험기간에 걸쳐 식이섭취량, 체중 증가량, 사료 효율을 구하였으며, 혈청과 변을 채취하고 간, 뒷다리 근육(Gastronemius, Soleus, Plantaris를 합한 부위), 신장, 정소상 체지방(Epididymal fat pad)의 무게를 측정하였으며 이들 혈청, 변 그리고, 각종 장기에서 총지방(total lipids)함량과 총콜레스테롤 (total cholesterol) 함량을 측정하였다. 그 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 식이 섭취량은 식이 탄수화물 종류에 따르는 차이를 보여 Starch군이 Sucrose군보다 유의적으로 높았으며 체중 증가량 역시 탄수화물 종류에 따라 Starch군이 Sucrose군보다 높았으며, 지방의 종류에 의한 차이를 보여 대체로 버터군이 옥수수유군보다 높았다. 사료 효율은 6주 전체를 통해서 유의적 차이가 없었다. 2. 각종 장기 및 뒷다리 근육의 무게는 탄수화물 종류에 따른 차이를 보여 간, 정소상 체지방 조직, 뒷다리 근육등에서 Starch 군이 높았고 신장에서는 Sucrose군이 높은 경향을 보였다. 3. 혈청, 각종 조직의 총 지방질함량은 탄수화물 종류에 따라 차이를 보여 간, 정소상 체지방 조직, 뒷다리 근육등에서 Starch군이 높았고 혈청, 신장에서는 Sucrose군이 높았으며 지방 종류에 따르는 차이를 보여 간의 지방질 함량이 버터군에 있어 높은 경향이 있었다. 4. 혈청, 각종 조직의 총콜레스테롤 함량은 식이 탄수화물 종류에 따라 차이가 있어 간, 정소상 체지방 조직, 뒷다리 근육등에서는 Starch군이 높았으며, 신장에서는 Sucrose군이 높았다. 지방 종류에 따르는 차이도 보여 혈청, 정소상 체지방 조직, 뒷다리 근육에서 옥수수유군이 버터군에 의해 높았다. 5. 변의 경우 총지방 함량은 탄수화물 종류에 따르는 차이를 보여 Sucrose군의 배설이 Starch군보다 많았으며 총콜레스테롤 함량에 있어서도 Sucrose군이 높은 경향이 있었으며 총콜레스테롤 함량에 있어서는 지방의 종류에 따르는 차이도 보여 옥수수유군이 버터군에 비해 높은 경향을 보였다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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