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dc.contributor.advisor金淑喜-
dc.contributor.author姜鍾銀-
dc.creator姜鍾銀-
dc.date.accessioned2016-08-26T03:08:03Z-
dc.date.available2016-08-26T03:08:03Z-
dc.date.issued1985-
dc.identifier.otherOAK-000000013672-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/206487-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000013672-
dc.description.abstract본 연구는 이유 후 식이 섭취량을 두 수준으로 제한하였을 때(한 군은 무제한식이군에 비해서 40%의 식이제한, 한 군은 체중 증가가 전혀 되지 않는 범위로 식이제한)와 그 후 회복식이로 콜레스테롤을 첨가한 고지방 식이를 무제한으로 주었을때의 흰쥐의 성장 및 체내 지방 대사를 관찰하는데 그 목적을 두었다. 실험동물은 평균 체중이 75.7g인 wistar종 수컷 흰쥐 49마리를 식이 섭취량을 제한하지 않은 표준군과 무제한식이군, 섭취량을 제한한 40%식이제한군, 체중증가제한군으로 나누어 6주간 표준 식이로 사육 후, 표준군은 계속 표준 식이를, 나머지 3군은 고지방, 고콜레스테롤 식이를 무제한으로 주어 4주간 회복시켰다. 체중은 식이제한 기간 동안 40%식이제한군이 무제한식이군 체중의 75%(체중 증가량은 67%)에 달했고, 회복 식이 후에도 채중 증가율은 무제한식이군보다 높았지만 식이가 제한되었던 군이 무제한식이군의 체중에 이르지는 못하였다. 체내의 지방 흡수율은 식이제한 기간에 체중증가제한군만 약간 낮았고 나머지군들은 차이가 나지 않았다. 단백질 흡수율은 각 군간에 차이가 없었다. 식이제한에 의한 장기무게 변화에서는 40%식이제한군이 뇌<고환<소장<간<신장<심장<비장의 순으로 감소율이 높아졌고, 체중증가제한군에서는 뇌<심장<소장<신장<간<비장<고환의 순으로 감소율이 높아졌다. 고지방 식이로 회복 후에는 40%식이제한군의 회복군이 비장<심장<소장<신장<뇌<고환<간의 순서로 증가율이 높아졌고, 체중증가제한군의 회복군에서는 비장<신장<심장<소장<고환<뇌<간의 순으로 증가율이 높아졌다. 혈청 내 총지방함량과 총콜레스테롤함량은 식이제한 기간에 식이제한 정도에 따라 40%식이제한군과 체중증가제한군이 약간씩 낮은 경향이었으나 회복군과 제한군 모두에서 유의적인 차이는 없었다. 혈청내 triglyceride 함량은 식이제한 기간의 체중증가제한군만 유의적으로 낮았고, 나머지군들은 모두 유의적으로 차이가 나지 않았다. 혈청 내 지단백 함유비율은 VLDL이 체중증가제한군에서 band를 찾아볼 수 없었고 회복군에서는 표준군에 비해 모두 높았다. LDL은 40%식이제한군이 무제한식이군에 비해 약간 낮아졌으나 체중증가제한군은 높게 나타났고, 회복군에서도 제한군과 같은 양상이었다. HDL은 식이제한에 의한 유의성은 없었고 회복군에서 모두 표준군보다 낮게 나타났다. 간조직 내의 총지방함량, 총콜레스테롤함량, triglyceride함량은 식이제한에 의한 유의성은 없었고, 회복군은 모두 표준군보다 유의적으로 높았다. 본 실험의 결과를 요약해 보면 식이제한 후 고지방 식이로 회복시켰을 때, 체중의 회복률은 높았으나 초기의 식이제한 정도에 따라서 식이 제한이 심했던 M-R군의 회복률이 가장 낮았고, D-R군은 그 보다는 높은 회복률을 보였지만 표준군의 수준에는 두 군 모두 이르지 못하였다. 혈청 내 지방 함량 변화는 식이 제한으로 인하여 영향을 받은 것으로 사료되었고, 간 내 지방 함량 변화는 식이 내 지방 함량의 차이에 의한 영향이 컸으며, 혈청 지단백의 지방 함량 변화는 식이 제한과 식이 내 지방함량 둘 다의 영향을 받은 것으로 나타났다.;The purpose of this study was to observe the growth and the metabolic process of body fat of rats following finite periods of food restriction just after the weaning time, and then fed with high fat diet with cholesterol limitlessly for a rehabilitative food. 49 male rats of wistar strain weighing 75.7g were devided into 4 groups: standard group and ad libitum group which were not restricted in food consumption, 40% food consumption restriction group, and body weight gain restriction group. After raising all of them for 6 weeks with standard food, the three groups except the standard group were rehabilitated by feeding them high fat diet limitlessly for the four weeks. The standard group were fed with standard food to the end. The body weight of 40% food restriction group corresponded to the 75% (the body weight gain was 67%) of that of ad libitum group during the food restriction period. After the rehabilitated period, the weight gain rate of food restriction group was higher, but the body weight, of it didn't get to that of ad libitum group. About the body fat accumulating rate, only that of weight gain restriction group was appeared low a bit during the food restriction period but there was no change in the other groups. About the absorbing rate of protein, there was no difference between the groups. In the weight change of internal organs by food restriction the order of decrease rate of weight gain was: brain < testis < intestine < liver < heart < kidney < spleen < testis in the 40% restriction group; brain < heart < intestine < kidney < liver < spleen < testis in the weight gain restriction group. After the rehabilitation with high fat diet, the order of increase rate of weight gain was: spleen < heart < intestine < kidney < brain < testis < liver in the 40% restriction group; spleen < kidney < heart < intestine < testis < brain < liver in the weight gain restriction group. Serum total lipid and serum total cholesterol didn't make any noticeable differences among the groups. Serum triglyceride was low only in the weight gain restriction group during the food restriction period, but not any special change in the other groups. In serum lipoprotein rate, VLDL didn't have any band in the weight gain restriction group and it was higher in the rehabilitating groups than in the standard group. LDL got lower a little in the 40% restriction group comparing with the ad Libitum group but it got higher in the weight gain restriction group, and the rate of rehabilitating group was the same as that of restriction group. HDL showed no difference from food restriction and it turned out lower in the rehabilitating groups than in, the standard group. There was no considerable change of total lipid, total cholesterol and triglyceride in liver tissue made by food restriction, but they were higher in the rehabilitating groups than in the standard group. In conclusion, in the rehabilitation rate of weight, rehabilitated by high fat diet after food restriction, the rehabilitation rate of weight gain restriction group in severe food restriction was the lowest. Whereas 40% food restriction group showed the higher rehabilitation rate than weight gain restriction group's, but both groups couldn't reach the level of the standard group. It was considered that the change of the serum lipid content was affected from the food restriction. And it was (appeared that the change of the lipid content in the liver was great from the difference of dietary fat level, the lipid content change of lipoprotein was affected both by the food restriction and by the dietary fat level.-
dc.description.tableofcontents목차 = ⅲ 논문개요 = ⅶ Ⅰ. 서론 = 1 Ⅱ. 실험계획 = 2 Ⅲ. 실험재료 = 4 1. 실험동물의 사육 = 4 2. 실험동물의 식이 = 4 Ⅳ. 실험방법 = 7 1. 식이 섭취량 = 7 2. 체중 = 7 3. 식이 효율 (Food Efficiency Ratio : F. E. R) = 7 4. 혈액과 각종 장기, 뇨, 변의 채취 = 8 5. 분석방법 = 9 6. 통계처리 = 11 Ⅴ. 실험결과 = 12 1. 식이 섭취량 및 체중 변화 = 12 2. 식이 지방 및 단백질 흡수율 = 16 3. 식이 제한과 회복식이에 따르는 장기의 무게 변화 = 20 4. 혈청 내 지방 구성 성분과 지단백의 함유 비율 = 24 5. 간 조직 내의 지방 구성 성분 = 26 Ⅵ. 고찰 및 결론 = 30 참고문헌 = 38 ABSTRACT = 41-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent1609368 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.subject식이섭취량-
dc.subject고지방-
dc.subject회복식이-
dc.subject지방대사-
dc.subject.ddc600-
dc.title식이섭취량의 제한과 고지방 회복식이가 흰쥐의 성장 및 체내 지방대사에 미치는 영향-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.translatedEffect of dietary restriction and rehabilitation on the growth and the lipid metabolism of rats-
dc.creator.othernameKang, Chong Eun-
dc.format.pageix, 44 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 식품영양학과-
dc.date.awarded1985. 2-
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