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Sucrose 및 starch의 섭취가 나이가 다른 흰쥐의 당내용력 및 지방대사에 미치는 영향

Title
Sucrose 및 starch의 섭취가 나이가 다른 흰쥐의 당내용력 및 지방대사에 미치는 영향
Other Titles
(The) Effect of age on the glucose tolerance and the lipid metabolism in rats fed sucrose and starch diets
Authors
김순심
Issue Date
1985
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
Sucrosestarch흰쥐당내용력지방대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김화영
Abstract
본 연구에서는 나이가 다른 흰쥐에게 식이내 탄수화물의 종류를 starch와 sucrose로 주었을때 흰쥐의 당내용력 및 체내지방대사에 미치는 영향을 알아보고자 하였다. 5주와 24주된 wistar종의 수컷 흰쥐 32마리를 각각 75% corn-starch와 75% sucrose 식이를 주어 사육하였으며 실험식이로 5주 사육후 당내용력을 측정하였고 6주 사육후 희생시켜 간 혈청 epididymal fat pad내의 총지방량과 triglyceride, cholesterol 량을 분석하였다. 그결과, 사료섭취량 체중증가량은 성숙한 쥐군들이 유의적으로 높았으며 사료효율은 어린 쥐군들이 더욱 높게 나타났다. 또한 당내용력 시험결과로써 굶었을때의 혈당치는 나이 혹은 식이내 탄수화물의 종류에 의해 영향을 받지 않고 있었다. 그러나 포도당을 경구투여 1시간 후에는 sucrose를 섭취한 5주와 24주된 쥐 모두에서 starch를 섭취한 쥐들보다 혈당치가 유의적으로 증가했지만 포도당 경구투여 2시간 후에는 sucrose섭취시 증가했던 혈당치의 유의적인 차이가 없어졌다. 그러므로 5주와 24주된 쥐군이 고탄수화물 식이를 5주동안 섭취후 당내용력은 sucrose섭취시에만 감소했으며 나이에 의한 영향은 받지 않고 있음을 알 수 있다. 또한 지방함량은 간내 총지방량이 식이의 영향없이 나이가 많아짐에 따라 증가하고 epididymal fat Pad내에 triglyceride량은 나이가 증가함에 따라 감소하며 혈청내 총지방량 및 간내 triglyceride양은 나이와는 상관없이 sucrose섭취시 감소하고 있다.;This study was performed to investigate the effects of age on the glucose tolerance and the lipid metabolism in rats fed sucrose and starch diets. Five and twenty-four weeks aged male rats of wistar strain were fed diets consisting of 75% starch and 75% sucrose for 6 weeks. The glucose tolerance test was performed after 5 weeks of feeding the experimental diets and after 6 weeks, all rats were sacrificed. The contents of total lipids, triglycerides, and cholesterols in the serum, liver, and epididymal fat pad were determined. The results obtained are summarized as follows. Adult rats had significantly more food consumption and weight gain than young rats. The feed efficiency ratio was higher in young rats than in adult rats. There was no significant difference in fasting blood glocuse among the 4 experiment groups. However, after 1 hour of glocuse loading test and the blood glocuse of sucrose-fed rats was significantly higher than starch- fed rats regardless the age of the animals and after 2 hours of glucose-loading test, the difference was disappeared. It seems that after 5 weeks feeding for 10 and 29 weeks aged rats, high sucrose diet led to a decreased ability to tolerate an oral glucose load. The total lipid concentration in the liver was increased with increasing age but the total triglyceride concentration in the epididymal fat pad was decreased. The total lipid level in the serum and the total triglyceride concentration in the liver were decreased when fed sucrose.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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