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종류를 달리한 고단백 식이가 나이가 다른 흰쥐의 체내 Ca 및 단백질 대사에 미치는 영향

Title
종류를 달리한 고단백 식이가 나이가 다른 흰쥐의 체내 Ca 및 단백질 대사에 미치는 영향
Other Titles
(The) effects of age on the Ca and protein metabolism in rats fed different kinds of high protein diet
Authors
조미숙
Issue Date
1985
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
종류고단백 식이Ca단백질 대사
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김화영
Abstract
본 연구는 나이를 달리하여 4개월과 12개월 된 흰쥐에게 casein, gluten, 북어를 식이의 40% 수준으로 공급하여 5주간 사육하였을 때 체내 Ca 및 단백질 대사에 미치는 영향을 알아보고자 계획되었다. 혈청, 간과 근육의 단백질함량과 뇨, 변의 질소배설량을 측정하였으며 실험식이를 먹인 후 제 2일, 9일, 23일, 35일에 수집한 뇨와 변중의 Ca 배설량을 측정하여 시간에 따른 변화를 살펴보았다. 5주간의 실험기간이 끝난 후 식이 섭취량, 체중증가량은 나이와 단백질급원에 따른 차이가 없었으며 혈청. 간, 장총지신근(E,D.L.), 가자미근(soleus), 족지근(plantaris)의 단백질 함량 역시 차이가 없었다. 그러나 뇨 중의 질소 배설량은 4개월된 쥐에서는 gluten군이 높은 경향을 보였고, 따라서 질소 보유율은 낮았으나 12개월된 쥐는 이런 경향이 나타나지 않았다. 혈청 Ca함량은 나이와 식이에 관계없이 보든 군에서 정상 수준을 보였고, 뇨 Ca배설량은 모든 군에서 실험초에 비해 증가하였으며 gluten군이 가장 높았다. 변 Ca배설량은 북어군이 가장 높은 경향이었으며 Ca보유량은 고단백식이를 먹인 후 제 2일 째에는 모든 군에서 negative balance가 나타났으나 9일 이후에는 북어군을 제외한 모든 군이 positive balance를 나타내어 시간이 경과함에 따라 고단백 식이에 적응하는 반응을 보였다. 경골의 회분 함유율과 Ca함량 및 농도는 4개월과 12개월된 쥐 모두에서 gluten군이 가장 낮은 경향을 보였으나, 경골의 무게와 길이는 단백질 급원에 따른 차이가 없었으므로 gluten 식이군의 경골내 무기질 함량이 casein이나 북어군에 비해 적었음을 알 수 있었다. 또한 이러한 경향은 1년된 쥐에서 더욱 현저하였다. 따라서 gluten을 급원으로 한 고단백식이는 노화에 따른 흰쥐의 뼈의 유지와 Ca 영양에 casein이나 북어군보다 나쁜 영향 흰쥐의 뼈의 유지와 Ca 영양에 casein을 미쳤음을 시사하였다.;This study was performed to investigate the effects of Hi-level (40%) of dietary casein, gluten and pollacks upon Ca and protein metabolism in the 4 months and 12 months old rats. 48 Wistar strain male rats were fed for 5 weeks and 16 rats were sacrificed at first. On the 2nd, 9th, 23rd and 35th day of the experimental period, urine and feces were collected to measure the Ca excretion. At the end of a experimental period, food consumptions, body weight gains and protein levels of serum, Liver, hind limb muscles were determined and showed no significant differences among experimental groups. But in young rats, urinary N excretion of gluten group was somewhat higher and N retention was Lower than casein & pollack groups, however, old rats did not show such tendencies. Serum Ca showed normal level regardless of age and diets with different protein sources. Urinary Ca level was elevated in all groups after feeding high protein diet and gluten groups showed the higher level than other groups. Although all diet groups of both age showed negative Ca balance on the 2nd day of the experimental period, the balance become positive on the 9th day except fish protein groups, which suggest the rats adapt to high protein diet with time as far as Ca balance is concerned. The ash & Ca content and Ca concentration of tibia tended to decrease in the gluten groups, however, weight and length of tibia were not affected by dietary protein. Therefore, gluten groups had the lowest mineral content of tibia and highest urinary Ca excretion and these tendencies were more marked in the old rats. It seems that high gluten diet might have ill effect on mineral nutrition of bone in aged rats compared to casein & fish diets.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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