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Anti-obesity effects of high hydrostatic pressure extract of ginseng in rats fed a high-fat diet

Title
Anti-obesity effects of high hydrostatic pressure extract of ginseng in rats fed a high-fat diet
Authors
정선윤
Issue Date
2013
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김양하
Abstract
The prevalence rate of obesity has been increased at an alarming rate, and prevention of obesity has become an important task for improving public health. Ginseng is one of widely used medical plants in oriental societies and its beneficial effects on the metabolic disease and immune function have been reported. In this study, anti-obesity effects of hot water extract of ginseng (WEG) and high hydrostatic pressure extract of ginseng (HEG) were investigated in rats fed a high-fat diet. Male Sprague-Dawley rats were divided into three groups and fed a high-fat diet (CON), high-fat diet supplemented with 1.5% WEG or high-fat diet supplemented with 1.5% HEG for 14 weeks. Dietary HEG significantly reduced the body weight and epididymal adipose tissue mass compared to those of CON group (P < 0.05). In the WEG group, the body weight and adipose tissue mass showed decreasing tendencies compared to CON group, but the results were not statistically significant. HEG resulted in lower triglyceride levels in serum and liver with higher fecal triglyceride level compared to those of CON group (P < 0.05), whereas WEG did not. HEG down-regulated mRNA expression of adipogenic genes such as PPAR-γ and aP2 (P < 0.05), whereas WEG only inhibited aP2 mRNA expression. These results indicate that HEG has more beneficial effects on obesity in rats fed a high-fat diet than WEG, at least partially via stimulating triglyceride excretion and inhibiting adipogenic gene expressions, which implies HEG is a possible pharmaceutical agent for obesity.;본 연구는 고지방식이를 섭취한 흰쥐에서 열수처리를 통한 인삼 추출물 (WEG)과 고압처리를 통한 인삼 추출물 (HEG)의 비만 억제 효과에 대해서 비교하고자 실시하였다. 3주령의 SD (Sprague-Dawley) 수컷 흰쥐 (n = 30)를 난괴법에 따라 각 군당 10마리씩 나누었고, 45% 고지방식이에 각각 0% (대조군), 1.5% WEG, 1.5% HEG를 첨가하여 14주간 사육하면서 체중, 식이섭취량, 에너지효율 등을 조사하였다. 체중과 부고환지방 무게는 HEG군에서 대조군에 비해 감소하였으며 (P < 0.05), WEG군에서는 대조군에 비해 감소하는 경향들을 보였으나 통계학적으로 유의하지는 않았다. 혈중 중성지방 농도와, 간 내 총 지질 및 간 내 중성지방 농도는 HEG군에서 대조군에 비해 감소하였으며 (P < 0.05), 분변 내 중성지방의 농도는 HEG군에서 대조군에 비해 증가하였다 (P < 0.05). WEG군에서는 혈중 중성지방 농도, 간 내 총 지질 및 간 내 중성지방이 대조군에 비해 감소하는 경향을 보였고, 분변 내 중성지방 농도가 대조군에 비해 증가하는 경향을 보였으나, 통계학적으로 유의하지는 않았다. 지질생성에 관여하는 유전자인 PPAR-γ와 aP2의 발현은 HEG군에서 대조군에 비해 억제되었으며 (P < 0.05), WEG군에서는 aP2 발현만 유의적으로 억제되었다. 위의 결과들을 종합하여 볼 때, HEG의 항비만 효과가 WEG보다 큰 것을 알 수 있었으며, 이와 같은 HEG의 항비만 효과는 분변 내 중성지방 배설 촉진과 함께 지질생성에 관여하는 유전자 발현의 억제를 통해 나타난 것으로 사료된다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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