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Safety and hypocholesterolemic effect of a Chlorella vulgaris dietary supplement in healthy adults consuming three eggs daily

Title
Safety and hypocholesterolemic effect of a Chlorella vulgaris dietary supplement in healthy adults consuming three eggs daily
Other Titles
클로렐라 섭취의 혈중 콜레스테롤 조절 기능 확인을 위한 인체적용시험 (Egg loading)
Authors
김상미
Issue Date
2012
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
권오란
Abstract
This study was performed to examine safety and hypocholesterolemic effect of a Chlorella vulgaris supplement in healthy adults consuming three eggs for cholesterol challenge. Healthy subjects aged 20-40 years with serum total cholesterol (TC) concentration of below 200 mg/dL (n=34) participated in this intervention study with a randomized, double-blinded placebo controlled study. All subjects were asked to consume a low carotenoids and cholesterol diet during 4-week run-in period and this intervention period. They were supposed to consume 510.7 mg of cholesterol and 5 g chlorella or placebo per day. They were prohibited to consume any additional eggs and any functional foods or supplements during the study. Before entering the study, there were no significant differences in general characteristics, anthropometric parameters, lipid profiles, and carotenoid concentration except for a-carotene concentraion between chlorella group and placebo group. After 4weeks intervention, the results serum total cholesterol, triglyceride, HDL cholesterol, LDL cholesterol, and VLDL cholesterol concentrations of the ITT analysis were not significantly different between chlorella group (n= 17) and placebo group (n=17). While total cholesterol / HDL cholesterol ratio was significantly decreased by chlorella group (p=0.024), HDL cholesterol / LDL cholesterol ratio was significantly increased (p=0.043). In the female subjects of the PP analysis, serum total cholesterol concentration was tended to be lowered in chlorella group (n=13), compared to placebo group (n=12). LDL cholesterol (p=0.014) and total cholesterol / HDL cholesterol ratio (p=0.02) were significantly decreased, while HDL cholesterol / LDL cholesterol ratio was significantly increased in chlorella group (p=0.02) Serum carotenoids were also analyzed in this study by using HPLC. In ITT and PP analysis, serum zeaxanthin+lutein and a-carotene concentrations were significantly higher in chlorella group than placebo group, however lycopene concentration was significantly decreased in chlorella group. Serum β-carotene was unchanged by chlorella intake. The Pearson correlation coefficient between lipid profiles and carotenoids were not statistically significant. Taken together, these results provide the evidence for the beneficial effects of chlorella supplement on blood lipid and carotenoid profiles and no harmful effect on serum β-carotene concentration in dietaey cholesterol challenge model.;본 연구는 클로렐라 섭취가 고콜레스테롤 식사에 의한 혈중 콜레스테롤 수준 증가를 억제 시키는 기능을 알아보고자 수행되었다. 콜레스테롤 수준 200mg/dL 이하의 건강한 만 20-40세 사이의 성인 피험자 34명을 대상자로 하였다. 피험자에게 첫 4주간 식사교육을 통해 저 카로티노이드 식사와 저 콜레스테롤 식사를 하도록 한 후 클로렐라군 또는 대조군 중 한군으로 무작위 배정하여 4주간 고콜레스테롤로 식사로 하루에 계란 3알 (콜레스테롤 함량 약 510.7 mg)와 함께 시험식품 또는 대조식품을 섭취 한 후 혈중 지질과 관련된 지표인 총 콜레스테롤, 중성지방, HDL 콜레스테롤, LDL 콜레스테롤, TC/HDL 콜레스테롤 비율, HDL/LDL 콜레스테롤 비율, 그리고 VLDL 콜레스테롤의 수준 및 변화량을 비교하였다. 중재 전 대상자들의 일반사항과 신체 계측 및 혈액 성상, 지질지표 그리고 카로티노이드 (a-카로티노이드 제외)는 대조군 (17명)과 클로렐라군 (17명) 간의 유의적인 차이가 없었다. 4주 동안 중재 후 대조군과 클로렐라군에서 혈중의 총콜레스테롤, 중성지방, HDL 콜레스테롤, LDL 콜레스테롤 그리고 VLDL 콜레스테롤 수준은 유의적인 차이가 없었다. TC/HDL 콜레스테롤 비율은 대조군에서 클로렐라군 보다 유의적으로 증가한 반면에, HDL/LDL 콜레스테롤 비율는 클로렐라군에서 유의적으로 증가하였다. 남자 피험자를 제외한 여자 피험자 지질 농도를 PP 분석 (per-protocol analysis)한 결과, 여자 클로렐라군 (13명)에서 총콜레스테롤 수준이 여자 대조군 (12명)에 비해 조금 낮게 증가한 경향을 보였다. 여자 대조군에서 LDL-콜레스테롤과 TC/HDL 콜레스테롤 비율이 유의적으로 증가하였다. 반면에, 여자 클로렐라군에서는 HDL/LDL 콜레스테롤 비율이 유의적으로 증가한 결과를 보였다. 본 연구는 고성능액체크로마토그래피 분석방법을 사용하여 혈중의 주요한 카로티노이드 (zeaxanthin, lutein, lycopene, a-carotene, a-carotene) 변화량 및 수준을 비교하여 보았다. 클로렐라군의 혈중 zeaxanthin+lutein 그리고 a-carotene 농도는 대조군 보다 유의적으로 증가 하였다. 혈중 lycopene 농도는 유의적으로 감소하였으나, 남자를 제외한 여자의 lycopene 농도는 유의적인 차이가 없었다. 건강한 사람에게서 클로렐라는 식이콜레스테롤 섭취로 인한 혈중 콜레스테롤 증가를 억제와 혈중의 카로티노이드 수준 및 변화에 긍정적인 영향을 보였다. 그리고 계란과 클로렐라 섭취로 인한 베타카로틴 흡수 저해는 나타나지 않았다. 그러므로 클로렐라 섭취는 혈중의 콜레스테롤 수준 증가를 억제시키므로 유익한 소재로서 이용 할 수 있는 가능성을 시사한다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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