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dc.contributor.advisor권오란-
dc.contributor.author장환희-
dc.creator장환희-
dc.date.accessioned2016-08-26T12:08:37Z-
dc.date.available2016-08-26T12:08:37Z-
dc.date.issued2012-
dc.identifier.otherOAK-000000069405-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/204221-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000069405-
dc.description.abstractFatty liver disease (FLD) is a condition where deposits of triglyceride accumulate in hepatic cells, a process called steatosis. Two major risk factors for the onset of FLD are excessive alcohol intake and obesity, the latter being associated with non-alcoholic fatty liver disease (NAFLD). The aim of this study was to examine the effects of black rice extract (BRE) on hepatic steatosis and insulin resistance in high-fat induced NAFLD model animals. Thirty-two mice were randomly divided into 4 groups (n=8 in each group): normal fat diet (ND), high fat diet (HF), and high fat diet supplemented with 1% (w/w) BRE (BRE1) or 5% BRE (BRE5). While HF did not induce the obesity, a significant accumulation of hepatic fat was observed. There were significant increases in serum free fatty acid (p=0.0091), triacylglycerol (p<.0001), total cholesterol (p=0.0001), and insulin as well. By contrast, dietary BRE alleviated hepatic steatosis (p<.0001), serum TG (p<.0001), TC (p=0.0001), interleukin-6 (p=0.0018), and Homeostatic model assessment of insulin resistance (HOMA-IR) index (p<.0001). Dietary BRE also effectively increased expression of fatty acid metabolism-related genes, including carnitine palmitoyltransferase, acyl-CoA oxidase, cytochrome P450, and peroxisome proliferator activated receptor-α (p=0.0001, p=0.0004, p<.0001, and p=0.0001, respectively). Taken together, these findings suggest that a dietary BRE might provide beneficial effect in preventing hepatic steatosis and related metabolic disorders, including hyperlipidemia and hyperglycemia.;지방간질환은 지방세포에 중성지방이 축적되는 것으로, 과도한 알코올 섭취와 비만이 주요 위험 요인이나 알코올 섭취 없이도 간에 지방이 축적되는 것을 비알코올성 지방간이라고 한다. 본 연구는 흑미가 고지방식이로 유도되는 지방간 모델에서 C57BL/6J 마우스의 지질 대사이상 상태를 개선시키는지를 시험하고자 하였다. 4가지의 다른 식이는 보통지방식이, 고지방식이 그리고 고지방식이에 식이 중량의 1% 흑미 추출물 또는 5% 흑미 추출물을 첨가한 것으로 7주간 공급하였다. 본 연구결과에서 7주간의 45% 고지방식이는 보통지방식이 군과 비교했을 때 체중, 지방조직의 무게나 지방구 크기를 증가시키지 않아 비만이 유도되지는 않았다. 하지만 고지방 식이군에서 비알콜성 지방간과 유사한 간지방축적이 관찰되었다. 고지방 식이군은 지방간과 함께 혈중 유리지방산, 중성지방, 총 콜레스테롤, 인슐린 농도가 증가하였다. 반면에 BRE 식이군은 지방간이 보통지방 식이 군의 수준으로 완화되었고 혈중 중성지방과 총 콜레스테롤 농도도 유의하게 감소하였다. 또한, BRE 식이군은 혈중 인터루킨-6 농도가 감소하였고 고농도 BRE 식이군에서 인슐린 저항성 지표(HOMA-IR)가 유의하게 감소되었다. 고지방 식이군은 간에서 지방산화 조절과 관련된 유전자인 PPAR-α, CPT1A, ACO, 그리고 CYP4A10의 발현이 보통지방 식이군에 비해 감소된 반면에 BRE 공급에 의해 PPAR-α, CPT1A, ACO, 그리고 CYP4A10의 mRNA 수준은 유의하게 증가하였다. 결론적으로, 흑미추출물은 간의 지방산화와 관련된 유전자 발현을 증가시켰고 이는 지난친 간 지방 축적을 억제하였을 것이다. 따라서, 흑미추출물 섭취가 지방간과 그와 관련된 고지혈증이나 고혈당증과 같은 대사질환 개선에 유용할 것이라고 생각한다.-
dc.description.tableofcontentsI. LITERATURE REVIEW 1 1.1. Search strategy 1 1.2. Identification of the proper studies 3 1.3. Summary of studies on black rice and C3G 5 1.3.1. In vitro studies 5 1.3.2. In vivo studies 9 II. INTRODUCTION 15 Ⅲ. MATERIALS and METHODS 18 3.1. Materials 18 3.1.1. Preparation of black rice extract 18 3.1.2. Composition and content of Anthocyanin in BRE 21 3.2. Experimental design 26 3.2.1. Animals 26 3.2.2. Study design 26 3.2.3. Experimental diet 28 3.2.4. Specimen collection 30 3.3. Biochemical analysis 31 3.3.1. Serum lipid profile 31 3.3.2. Insulin resistance index 32 3.3.3. Serum cytokines 33 3.4. Histological analysis 35 3.5. Gene expression analysis 36 3.6. Statistical analysis 37 Ⅳ. RESULT 38 4.1. Effect of BRE on diet intake and body/liver weight 38 4.1.1. Diet intake 38 4.1.2. Body/liver weight 41 4.2. Effect of BRE on biochemical indices 44 4.2.1. Serum lipids 44 4.2.2. Insulin resistance index 47 4.2.3 Serum cytokines 50 4.3. Effect of BRE on hepatic steatosis 53 4.4. Effect of BRE on gene expressions 56 Ⅴ. DISCUSSION 59 Ⅵ. CONCLUSION 64 REFERENCES 66 국문초록 72-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent1571106 bytes-
dc.languageeng-
dc.publisher이화여자대학교 대학원-
dc.titleDietary black rice (Oryza sativa L.) extract improves insulin resistance and hepatic steatosis in high-fat-fed C57BL/6J mice-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.title.translated흑미 추출물 섭취가 고지방식이 공급 마우스의 인슐린저항성과 지방간 개선에 미치는 효과-
dc.format.pagev, 73 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major대학원 식품영양학과-
dc.date.awarded2012. 2-
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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