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식이제한 및 회복식이 섭취의 반복횟수가 흰쥐의 성장발달 및 체구성 성분에 미치는 영향

Title
식이제한 및 회복식이 섭취의 반복횟수가 흰쥐의 성장발달 및 체구성 성분에 미치는 영향
Other Titles
The Effect of Repeated Food Restriction and Subsequent Rehabilitation on the Growth and Body Composition in the Rat
Authors
文惠卿
Issue Date
1980
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
金美經
Abstract
본 실험은 제한식이 및 회복식이 섭취를 1-3회에 되풀이함에 따라 나타나는 성장 및 체 구성성분의 변화를 알아보기 위하여 2가지 측면에서 살펴 보았다. 첫째, 5일의 식이제한 및 12일의 회복식이 섭취를 1 주기로 하여 1-3회 반복하여 사육기간이 17일, 34일, 51일로 다를 때 각각의 표준식이군과 비교 하였다. 둘째, 사육기간을 51일로 같게하고, 5일의 제한식이를 12일간격으로 1-3회 반복하여 식이제한이 1-2회인 경우 나머지 사육기간에 회복식이를 주었을때 나타나는 변화를 보았다. 각군마다 사료 섭취량, 체중을 측정하였고, 장기로는 간, 심장, 신장,비장, 부신, 성기의 무게를 측정하였고, 골격근육 으로는 비복근( Gastrocnemius ), 전 경골근( Tibialis anterior ), 장총지 신근( E . D. L ) , 족저근( Plantaris) 가자미근( Soleus)의 무게를 측정하였고, Epididymal fat pad의 무게 를 측정하였으며 , 대퇴골( femur ) 경골( tibia )의 무게와 길이를 측정하였다. 조직의 구성성분 분석으로는 간, 골격근육내의 수분, 지방, 단백질 함량을 측정하였고 혈청( serum) 내의 지방량과 단백질양을 측정 하였 다. 각각의 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 최종 회복기간 12일간의 사료 섭취량은 제한 식이군들과 각각의 해당 표준 식이군들 사이에 유의적인 차이가 없었다. 또한 제한식이 및 회복식이 섭취를 반복하여 준 횟수가 1-3회 증가 됨에 따라 사육기간이 같은 실험군과 다른 실험군의 50% 제한식이군에서 표준식이군에 대한 사료 섭취율이 증가하였다. 반면 75% 제한 식이군에서는 1회의 식이제한 및 회복식이 섭취시보다 2회의 식이제한 및 회복식이 섭취를 시켰을 때 표준식이군에 대한 백분율이 감소하였다가 3회의 식이 제한 및 회복식이를 섭취시켰을때 다시 증가 하였다. 2 . 최종회복 12일 동안의 체중 증가량은 제한식이군들과 각각의 해당 표준식이군들 사이에 유의적인 차이가 없었으나 75%Ⅲ군이 표준 Ⅲ군에 비하여 유의적으로 높았다. 또한 제한식이군들의 최종체중도 각각의 해당 표준식이군들에 비하여 유의적인 차이가 없었다. 또한 최종 회복 12일 동안의 체중증가량이 사육기간이 다른 실험군에서 제한식이 및 회복식이를 반복하여 주었을때 증가 하였으나 사육기간이 같은 실험군의 최종회복 12일 동안의 체중증가량과 사육기간이 같은 경우나 다른경우의 최종 체중은 제한 식이 및 회복식이를 반복하여 주었을때 50% 제한식이군에서는 증가하였고 75% 제한식이군 에서는 1회의 제한식이 및 회복식이를 섭취시켰을 때보다 2회 반복하였을때 감소되었다가 3회반복하면 증가하는 경향을 보여 주었다. 3. 장기의 무게는 제한 식이군들과 각각의 해당 표준식이군들 사이에 유의적인 차이가 없었다. 또한 식이제한 및 회복식이를 반복하여 준 횟수가 증가 하였을때 장기의 종류( 간, 심장, 신장, 부신, 성기, 비장)에 따른 반응이 일정한 경향을 나타내지는 않았으나 사육기간이 같은 실험군과 다른 실험군의 75% 제한식이 군에서는 1회의 제한식이 및 회복식이를 섭취하였을때 보다 2회 반복하였을때 표준식이군의 장기무게에 대한 백분율이 감소하였다가 3회 반복하면 증가하는 경향을 보였다. 반면 사육기간이 같은 실험군과 사육기간이 다른 실험군들이 제한 식이 및 회복식이를 반복하여 준 횟수가 증가됨에 따른 반응이 일정한 경향을 보이지는 않았다. 4. Epididymal fat pad은 제한식이군들과 각각의 해당 표준식이군들 사이에 유의적인 차이가 없었다. 그러나 75%제한식이군이 대체로 50 %제한식이군보다 낮았다. 또한 제한식이 및 회복식이를 반복하여 준 횟수가 증가함에 따라 일정한 경향이 없었다. 5. 골격근육의 합계를 살펴보면 제한식이군들과 각각의 해당표준식이군들 사이에 유의적인 차이가 없었다. 또한 사육기간이 같은 경우와 다른 경우에 1회의 제한식이 및 회복식이를 섭취시켰을 때보다 2회 반복하였을때 표순식이군에 대한 백분율이 감소 되었다가 3회 반복하였을때 증가하는 경향을 보였다. 6. 뼈의 무게 및 길이는 50%Ⅱ군, 75%Ⅱ군의 경골의 무게가 표준Ⅱ군에 비하여 유의적으로 낮았고 50%Ⅰ군, 75%Ⅰ군의 대퇴골의 길이도 표순Ⅰ군에 비하여 유의적 으로 낮은것을 제외하고는 별 차이가 없었다. 또한 사육기간이 같은경우와 댜른경우에 1회의 제한식이 및 회복 식이를 섭취시켰을 때보다 2회 반복하였을때 표준식이군에 대한 뼈 무게의 백분율이 감소 되었다가 3회반복하면 증가하는 경향을 보였다. 사육기간이 다른경우 제한식이 및 회복식이를 반복하여 준 횟수가 증가됨에 따라 뼈의 길이의 백분율이 증가 되었으나 사육기간이 같은 경우에는 별 차이가 없었다. 7. 간 내의 구성성분은 75%Ⅱ' 군의 간 단백질 총량이 표준 Ⅲ군에 의하여 유의적으로 낮은것을 제외한 제한식이군들이 각각의 해당 표준식이군들에 비하여 유의적인 차이가 없었다, 또한 사육기간이 같을 경우와 다른경우 제한식이 및 회복식이를 반복하여 준 횟수가 증가함에 따라 50%제한 식이군에서 표준식이군에 대한 간지방 함유율, 간 단백질 함유율이 증가하는 경향이었다. 그러나 75% 제한 식이군에서는 1회의 제한식이 및 회복식이를 섭취시켰을 때보다 2회 반복하였을때 표준식이군에 대한 백분율이 감소되었다가 3회반복하면 다시 증가하는 경향이었다. 8. 골격근육내의 구성성분은 제한식이군들과 각각의 해당 표준식이군들 사이에 유의적인 차이가 없었다. 또한 사육기간이 같은 경우나 다른경우 별차이 없이 제한식이 및 회복시기를 반복하여 준 횟수가 증가함에 따라서 일정한 경향이 없었다. 9. 혈청내의 지방과 단백질량은 제한식이군들과 각각의 해당 표준식이군들 사이에 유의적인 차이가 없었다. 또한 사육기간이 같은경우나 다른경우 제한 식이 및 회복식이를 반복하여준 횟수가 증가함에 따라서도 일정한 경향을 보이지 않았다. 이상과 같이 제한식이 및 회복식이 섭취를 1-3회 되풀이하였을때 몇가지 예외를 제외하고는 대부분의 제한 식이군들과 각각의 해당 표준식이군들 사이에 유의적인 차이가 없었다. 또한 사육기간이 같은 경우나 다른경우 제한식이 및 회복식이를 1-3 회 반복하여 준 횟수가 증가함에 따라 일정한 경향을 보이지는 않았으나 50%제한식이군 에서는 반복횟수가 증가함에 따라 표준식이군에 대한 백분율이 증가하는 경향을 보인것이 많았다. 반면 75% 제한 식이군은 1회의 식이제한 및 회복식이를 섭취시켰을 때보다 2회의 식이 제한 및 회복식이를 섭취시켰을때 표준식이군에 대한 백분율이 감소되었다가 3회의 식이제한 및 회복식이를 섭취시켰을때 증가하는 경향을 보인것이 많았다.;This study was conduct ed to find the changes in growth and body composition as food restriction and subsequent rehabilitation was repeated three times by two methods. First, experimental period was settled by the unit of 12 day recovery food intake period after 5 day restriction. According to experimental design, the period was applied one, two or three times respectively and each group was compared with each control group of 17, 34, 51 days. Second, experimental period was 51 days, in which the restriction-rehabilitation cycle was repeated one, two or three times respectively, in marginal periods that, restriction-rehabilitation cycle ended, rats were fed with rehabilitated diet. In each group, the amounts of food intake, body weight gain, weights of visceral organs (liver, heart, kindeys, spleen, adrenal glands, sex organs), 5 skeletal muscles (Gastrocnemius, E. D. L., Tibialis anterior, Plantaris, Soleus) and bone (femur, tibia) were measured. The contents of water, fat and protein the liver and skeletal muscles and the contents of protein and lipid in serum were also measured. The results of this experiment were summerized as follows. 1. During 12 days' last rehabilitation in experimental groups, the amounts of food intake in restricted groups were not significantly different from those of each control. During 12 days' last rehabilitation, as food restriction and subsequent rehabilitation was repeated three times in both the groups of different experimental periods and those of same period, the percentages of food intake to those of each control in 50% food restricted groups were increased, but in 75% food restricted groups it was decreased and then increased during third cyde. 2. During 12 days' last rehabilitation, body weight gains in restricted groups were not significantly different from those of each control, but 75% III was significantly higher than control III. Also final body weights in restricted groups were not significantly different from those of each control. During 12 day's last rehabilitation, as food restriction and subsquent rehabilitation was repeated three times in the groups of different experimental periods, body weight gains were increased. As food restriction and subsequent, rehabilitation was repeated three times in both the groups of different experimental periods and those of same experimental periods, there was a tendency that final body weights in 50% restricted groups were increased, but in 75% restricted groups they were decreased and then increased during third cycle. 3. Weights of visceral organs in restricted groups were not significantly different from those of each control. As food restriction and subsequent rehabilitation was repeated three times in either the groups of different, experimental periods or those of same experimental periods, responses were different among organs ( liver, spleen heart, adrenal glands, kidneys, sex organs ). The responses of the groups of different experimental periods were not similar to those of same experimental period as food restriction and subsequent rehabilitation was repeated. 4. The weights of epididymal fat pad in restricted groups were not significantly different from those of each control. But the weights of epididymal fat pad in 75% restricted groups were lower than those of 50% restricted groups. The responses of the groups of different experimental period were not similar to those of same experimental period as food restriction and subsequent rehabilitation was repeated. 5. Weights of 5 skeletal muscles in restricted groups were not significantly different from those of each control. As food restriction and subsequent rehabilitation was repeated three times in both the groups of different experimental periods and those of same periods, there was a tendency that the percentages of weights of 5 skeletal muscles to those of each control were decreased and then increased during third cycle. 6. Bone length and weight showed no significant differences among most of groups, But the weights of tibia in 50% II and 75% II were significantly lower than control II and the lengths of femur in 50% I and 75% I were significantly lower than control I. As food restriction and subsequent rehabilitation was repeated three times in both the groups of different experimental periods and those of same experimental periods, there was a tendency that the percentages of bone weight to those of each control in restricted groups were decreased, and then increased during third cycle. As food restriction and subsequent rehabilitation was repeated three times for the groups of different experimental periods, the percentages of bone length to those of each control in restricted groups were increased, but there were little changes for the groups of same experimental periods. 7. The compositions of liver in restricted groups were not significantly different from those of each control, but the amount of liver protein in 75% III was significantly different from that of control III. As food restriction and subsequent rehabilitation was repeated three times in both the groups of different experimental periods and those of same experimental periods, there was a tendecy that the percentages of liver lipid and protein to those of each control in 50% restricted groups were increased, but in 75% restricted groups they were decreased and then increased during third. cycle. 8. The compositions of 5 skeletal muscles in restricted groups were not significantly different from those of each control. The responses of the groups of different experimental period were not similar to those of same experimental period as food restriction and subsequent rehabilitation was repeated. 9. Serum lipid and protein concentrations in restricted groups were not different from those of each control. The responses of the groups of different experimental period were not Similar to those of same experimental period as food restriction and subsequent rehabilitation was repeated. In summary, the results of restricted groups were not significantly different from those of each control. As food restriction and subsequent rehabilitation was repeated. throe times in both the groups of different, experimental periods and those of same periods, there was a tendency that the percentages to each control in 50% restricted groups were increased, but in 75% restricted groups were decreased and then increased during third cycle.
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