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食餌에 添加된 動物性蛋白質의 量과 攝取週期가 흰쥐의 成長發達 및 體內代射에 미치는 影響

Title
食餌에 添加된 動物性蛋白質의 量과 攝取週期가 흰쥐의 成長發達 및 體內代射에 미치는 影響
Other Titles
The Effect of the Amount of Animal Protein in the Diet and Feeding Interval on the Growth and Metabolism of the Rat
Authors
朴正愛
Issue Date
1979
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
金淑喜
Abstract
본 실험은 1976년도 식품수급표에 나타난 우리나라의 영양 공급실태에 따라, 우리나라 사람의 단백질 공급 상태와 같은 식이구성을 하여, 1일 평균 식이내 동물성 단백질의 수준은 같으나 매일 동물성 단백질이 함유된 식이를 섭취했을 때와 3일 또는 5일에 한번 3배 내지 5배의 동물성 단백질이 함유된 식이를 섭취했을 때의 흰쥐의 성장과 체내대사에 미치는 영향을 알아보고, 또한 곡류만 주었을 때와 동물성 단백질의 수준을 하루 단백질 공급량의 (1)/(3)선으로 높였을 때의 주기적인 섭취에 따라 나타나는 영향을 같이 비교하였다. 실험동물은 이유후의 Sprague-Dawley종 흰 쥐 암·수 각 35마리씩을 고형 식이로 3일간 적응시킨 후 암·수 각5마리씩 7군으로 나누어 5주간 사육하였다. 본 실험에 사용한 식이로는 곡류로서 쌀·보리·콩을, 동물성 단백질 식품으로는 쇠고기·북어를 식품수급표에나타난 공급 비율에 의거해 혼합하여 사용하였다. 각 식이군마다 사료섭취량, 몸무게, 식이의 효율, 단백질의 효율을 측정하였고 간, 비장, 심장, 부신, 생식기 등의 장기와 epididymal fat pad, 5가지 골격근육 즉, 전경골근(Tibialis anterior), 장총지신근(E.D.L.), 가자미근(Soleus), 족지근(Plantaris), 비복근(Gastrocnemius)의 무게를 측정하였으며 대퇴골(femur)과 경골(tibia)의 무게와 길이를 측정하였다. 조직의 구성 성분으로는 간과 골격 근육내의 수분, 지방, 단백질 함량을 측정하였고 혈청 성분중 단백질량과 Cholesterol 함량을 측정하였다. 또한 뇨와 변을 채취하여 질소보유량, 질소보유율 및 단백질소화율을 측정하였다. 이상의 결과를 요약하여 보면 다음과 같다. 1. 사료섭취량, 몸무게 증가, F.E.R., P.E.R. 은 곡류군이 동물성 단백질 첨가군에 비하여 낮았으며 동물성 단백질 첨가군 내에서는 동물성 단백질 수준에 따른 차이가 없었다. 동물성 단백질의 섭취 주기에 따른 유의적차이는 없었으나 수컷에서 5일주기로 섭취한 경우 매일 섭취한 경우에 비해 다소 낮은 경향을 보였다. 2. 장기의 무게도 몸무게와 유사한 경향을 보였으며 수컷에서 심장, 신장, 부신의 무게가 동물성 단백질의 섭취 주기가 길수록 다소 감소하는 경향을 나타냈다. 골격근육의 무게, 골격의 무게와 길이에 있어서도 몸무게와 유사한 경향을 보였다. 3. Epididymal fat pad의 무게도 곡류만 섭취한 식이군이 동물성 단백질 첨가군보다 낮았으나, 동물성 단백질 섭취 주기에 따른 차이는 없었다. 4. 간과 골격근육 구성 성분의 함유율에 있어, 수분 함유율에서는 각 식이군 사이에 차이가 없었으며 단백질 함유율은 곡류군이 동물성 단백질 첨가군에 비해 낮았으나 유의적인 차이는 없었으며 동물성 단백질의 섭취주기에 따른 차이도 없었다. 지방함유율은 다소 다른 경향을 보여 동물성 단백질의 섭취 주기가 길수록 감소하였으며 간에서 더욱 현저히 나타나 수컷에서 단백질 공급량의 (1)/(3)이 동물성 단백질인 동물성 단백질 4.6%식이군에서 유의적인 감소를 나타냈다. 5. 혈청의 단백질과 Cholesterol 함량은 각 식이군 사이에 차이가 없었으며 동물성 단백질의 섭취주기에 따른 영향도 없었다. 6. 체내 질소대사에서는, 단백질의 섭취량이 높을수록 뇨의 질소배설량과 질소보유량이 증가하였으며, 질소보유율과 단백질 소화율은 식이군간에 유의적인 차이가 없었으나 곡류군이 동물성 단백질 첨가군에 비해 다소 낮았다. 체내 질소 대사상에는 동물성 단백질의 섭취 주기에 따른 영향이 없었다. 위의 결과들을 볼 때 동물성 단백질의 섭취 주기에 따른 성장이나 체내 대사상의 차이는 실험동물의 암컷에서는 나타나지 않았으나 수컷에서 5일주기로 동물성 단백질을 섭취한 경우, 매일 섭취한 경우에 비해 다소 감소하는 경향을 보였다. 또한 곡류군이 성장면에서 동물성 단백질 첨가군에 비해 다소 낮았으며 우리나라 공급상태인 동물성 단백질 2.8%군과 식이내 동물성 단백질이 (1)/(3)선인 4.6%군에서는 차이가 없었다.;The purposes of this experiment were to compare the concurrent effects of animal protein supplemented at different levels, and feeding interval in the diets on growing rats. Thirty five weanling Sprague-Dawley rats in both sexes, after being adapted for three days with stock diet, were blocked into seven groups, five rats each, and fed the experimental diets for five weeks. In the experimental diets, rice, barley, and soy-bean as major cereals, and beef and pollack as animal protein sources were included, according to the mix-ture proportions based on the report of Food Balance Sheet of Korea in 1976. Animal proteins in the diets were supplemented at two different levels, approximately one fourth and one third out of total protein contents proportionately. The proportions of animal protein one fourth, same as the amount supplied per capita, is based on the report of Food Balance Sheet of Korea in 1976. And on third of animal protein out of total protein contents in the diet was recommended in the Korean Recommended Daily Allowances in 1975. Interval feeding groups of animal protein were practiced in three different ways, daily, once every three days, and once every five days. But the level of animal protein in the diets were same per day. Concerning the Korean dietary pattern, we usually do not include animal food every meal. On this view point, author was interested in dietary practicing pattern and compared sporadic feeding of animal protein. In each group, the amount of food intake, body weight gain, F.E.R., P.E.R., weights of internal organs (liver, heart, kidneys, adrenal glands, reproductive organs), epididymal fat pad, five skeletal muscles (Tibialis anterior, E.D.L., Soleus, Plantaris, Gastrocnemius) and bones (femur, tibia) were measured. The contents of water, fat,and protein in the liver and skeletal muscles and the contents of protein and cholesterol in serum were also measured. The nitrogen retention was calculated by the difference between intaked nitrogen and excreted nitrogen, urinry and fecal nitrogen. The results of this experiment were summerized as follows. 1. Food intake, body weight gain, P.E.R., and P.E.R.were less in the cereal group than the animal protein groups in general. Statistical differences could not be investigated among the animal protein groups in different feeding intervals and the amount of animal protein. But in male, the groups fed animal protein once every five days tended to be slightly lower in the respects investigated than the groups fed animal protein daily. 2. The weight of internal organs revealed similar tendency of the final body weight in all experimental groups. And in heart, kidneys, adrenal glands, male tended to be decrease the weight by feeding interval of animal protein slightly. The weight of skeletal muscle and the lengths and weights of bones also revealed similar tendency of final body weight in all the experimental groups. 3. The weight of epididymal fat pad was lower In the cereal group than the animal protein groups, but showed no differences among the groups by feeding interval of animal protein. 4. Water concentrations in the liver and skeletal muscle showed no differences among the experimental groups. Protein concentrations in both tissues were slightly higher in the animal protein groups than the cereal group without significant differences. But lipid concentrations in those tissues tended to be decrease as feeding interval of animal protein was longer. And in male,liver lipid concentrations in the animal protein group proportioned one third showed significant differences. 5. In serum, total protein and total cholesterol contents showed no differences among the experimental groups. 6. The urinary nitrogen excretion and the amount of nitrogen retention in the body increased as the protein intakes were increased. But the percentage of nitrogen retention and apparent protein digestibility were not different among the experimental groups, but those of the cereal group were slightly lower than those of the animal protein groups. It was noteworthy that feeding intervals of dietary animal proteins within five days did not affect body nitrogen retention. Regarding all results appeared in this experiment,levels of dietary animal proteins supplemented in the amount of one fourth or one third out of total protein contents, twelve to fourteen percentage of total food Intake, would not affect the metabolism of nitrogen and the content of tissue protein and fat on rats. Concerning the feeding practice, consumptions of animal proteins at the different intervals no longer than five days would not affect significantly on the metabolic respects investigated in this experiment. Once every three days, animal protein consumed in the diet would be recommendable to produce same degree of metabolic and growing effects by feeding animal protein daily on rats.
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