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각종 회복식이가 무단백 식이를 섭취한 흰쥐의 질소함량 및 체구성 성분에 미치는 영향

Title
각종 회복식이가 무단백 식이를 섭취한 흰쥐의 질소함량 및 체구성 성분에 미치는 영향
Authors
최영란
Issue Date
1977
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김숙희
Abstract
본 연구는 무단백식이의 영향과, 그후에 표준, 고단백, 고지방 그리고 고탄수화물의 4가지 회복식이를 공급하므로서 회복되는 정도를 비교한 것이다. 실험은 체중이 212±2g되는 Sprague-Dawley 수컷쥐 78마리로 2주간 무단백식이를 공급하고, 그 후에 2주간 4가지 회복식이를 공급했다. 분석은 0일, 무단백식이 7일, 14일, 횝고3일, 7일, 14일에 행하였다. 장기, 근육(gastrocnemius, anterior tibia, EDL, soleus, plantaris, and biceps), epididymal fat pad, 뼈의 무게와 liver, spleen, 근육, serum 그리고 뇨의 질소량을 측정했으며, 또한 전체 체구성 성분을 분석하여 다음의 결과를 얻었다. A. 무단백식이 2주공급으로, 제중이 20% 감소되었으며, 장기들은 더욱 감소가 컸으며, 특히 liver와 spleen에서 무게와 질소량은 크게 감소를 보였다. 반면 brain과 sex organ은 감소가 없었다. 근육은 장기에 비해 비교적 적게 감소되었으며, 근육중에서는 gastrocnemius와 biceps가 비교적 크게 감소를 보였다. 또한 epididymal fat pad과 뼈의 무게감소는 유의적이 아니었으며, serum 총단백질량은 21%의 감소를 보였다. 체구성 성분은 지방량의 감소가 컸으며, 그에 비해 체내 단백질량은 적게 영향을 받았으며, 수분과 회분은 별로 변화가 없었다. B. 무단백식이 2주후에, 회복식이를 2주동안 공급하므로서, 체중, 장기, 근육, fat pad 그리고 뼈의 무게 모두 무단백식이 공급전의 상태를 능가했다. 1. 체중은 무단백식이 2주때에 비해 표준군이 55% 증가, 고단백군이 51%, 고지방군이 67%, 고탄수화물군이 30%의 증가를 보였다. 2. 장기 및 근육의 무게와 질소량을 보면 표준군과 고단백군에서 비슷한 정도로 회복이 되었으며, 고지방군에서 장기 및 근육의 무게는 비슷하나 질소량이 약간 벌어지며, 고탄수화물군은 무게와 질소량에 있어 모두 현저하게 낮았다. 3. fat pad의 무게는 회복군 중 고지방군에서 현저히 컸다. 4. 회복 2주때의 체구성성분을 보면, 체내 수분의 %는 고탄수화물군에서 낮았으며, 체내 단백질의 %는 표준군, 고단백, 고탄수화물군에서 비슷했으며, 고지방군에서 약간 낮았다. 체내 지방의 %는 표준군과 고단백군에서 낮아, 무단백식이 공급 이전의 상태와 비슷했으며, 고지방군과 고탄수화물군에서 현저히 높은 %를 보여주었다. 또한 변화된 양으로 보면, 체내지방의 증가는 식이에 열량섭취가 컸을 때 즉 고지방군에서 가장 컸으며, 체내단백질의 증가는 7% 단백질 수준 즉 고탄수화물군에서 가장 낮았다. 식이에서 3대 열량소 구성비가 균형이었을 때, 회복율이 가장 좋았으며, 어느 한가지, 예를 들어 지방이나 탄수화물이 높았을 때, 체내의 단백질 회복율이 감소된 것으로 나타났다.;This study is to observe the effect of protein depletion, and to compare the recovery rates by feeding 4 recovery diets: standard, high-protein, high-fat, and high-CHO diet. In the experiment, seventy-eight Sprague-Dawley male rats, body weight 212±2g, were fed non-protein diet for 2 weeks, and thereafter 4 recovery diets for 2 weeks. The weight of each organ, and the skeletal muscles - gastrocnemius, anterior tibia, EDL, soleus, plantaris, biceps - were measured. Also the epididymal fat pad weight as well as the skeletal length and weight were measured. Nitrogen content of the liver, spleen, skeletal muscles, and urine were determined. Also, the total body composition was observed. The results were as follows: A. 20% body weight loss was observed in protein-depleted rats. Organs were more decreased in weight and N content, especially in the spleen and liver. Brain and sex organs were not decreased. Muscles were less decreased than organs, gastrocnemius and biceps were more affected than other muscles. Fat pad and skeletal weight loss was not significant. Serum total protein showed 21.% reduction, In total body composition, fat loss was more than protein loss while water and ash content were rarely changed. B. The recovery rate by refeeding after 2 weeks of protein depletion was highly significant. Body weight, organs, muscles, fat pads, and skeletals were increased more than in the previous state when non-protein diet was fed. The comparative results of the four recovery diets were as follows: 1. Increasing rates of body weight were 55% in the standard diet group, 51% in the high-protein group, 67% in the high fat group and 30% in the high-CHO group, as compared with the 2 weeks protein-depletion state. 2. The weight and N content of organs and muscles in the standard group and high-protein group recovered similarly. In the high-fat group, the weight of organs and muscles were similar, but M contents were slightly decreased. Lastly, the high-CHO group showed lowered data in weight and N content of all organs and muscles. 3. The fat pad weight was significantly increased in the high-fat group. 4. In the body composition changes, the water percentage was low in the high-CHO group, and the percent of body protein was similar in the standard, high-protein, and high-CHO groups, compared with them, the high fat group showed a little lower body protein proportion. The percentage of body fat was similar in the standard group and the high-protein group. Their state was similar to that previous to protein-depletion. The high-fat and high-CHO groups showed increased fat proportion. The level of calorie intake seemed to be the main factor of the cumulation of body fat. In this study, high-fat group fed by high energy food accumulated more fat in the body than other groups. On the other hand, body protein accumulated less in high-CHO group, fed by 7% protein diet. The proportion of carbohydrate, protein, and fat in diet was very important, and if the proportion was unbalanced, for instance, more fat or more CHO in diet, the recovery rate of body protein was decreased.
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