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農村地域 老人의 營養攝取 實態 調査硏究

Title
農村地域 老人의 營養攝取 實態 調査硏究
Other Titles
A STUDY ON THE STATUS OF NUTRITION INTAKE BY THE AGED IN RURAL AREAS
Authors
민경희
Issue Date
1985
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Publisher
梨花女子大學校 敎育大學院
Degree
Master
Advisors
金美經
Abstract
最近 우리나라 경제성장과 의료기술의 發達로 老人들의 평균 수명이 높아지고 老入 人日가 증가하고 있다. 특히 産.業化에 따라· 農材地域에서 崙은층이 都市로 이동함에 따라 농촌지역의 老人入口비율이 증가를 보이게 되어 노인 문제가 대두되고 있다. 本 硏究는 농촌지역의 만60 세 이상의 남녀 노인을 대상으로 영양섭취실태를 조사하고 그에 영향을 미치는 困子와 .健康과의 관계를 고찰하므로써 老人의 영양섭취 향상과 복지 증진에 기여함에 그目的을 두고 있다. 이 目的을 수행하기 위하여 임의 추출된 경기 ·충북·충남의 일부지역을 현지 답사하고 質問紙를 조사도구로 사용하여 조사하였다. 硏究의 조사 및 분석은 다음과 같은 순서로 행하였다. 첫째, 임의로 선택된 지역의 老入에 대한 一般環境, 身體 및 健康狀態, 活動狀況, 食生活態度 등을 調査하였다. 둘째, 營養攝取實態를 각종 영양소 섭취실태와 식품섭취실태를 中心으로 파악하였으며 老人들의 치아상태, 자각증세, 일의 만족도, 식생활태도, 흡연 및 음주 등과 연관시켜 분석해 보았다. 세째, 老人들의 自覺症勢에 영향을 주는 요인을 분석하였다. 本 調査에 의하면 農材地域 老入들의 영양섭취실태는 비타민A, Niacin , 비타민C를 제외한 모든 영양소에서 권장량의 57 ~ 94%를 섭취하고 있어 대부분 권장량에 미달하였으며 食品은 植物性 食品에서 약 90 %를 섭취하고 있었다. 영양섭취에 영향을 주는 園子를 분석해 본 結果 치아상태, 자각증세, 일의 만족도, 식생활태도, 음주 등이 영향을 주었다. 특히 일에 대하여 만족하고 식사를 규칙적으로 하며 편식하지 않고 아무 음식이나 잘 먹을수록 영양섭취가 높았다. 또한 老入들의 자각증세에 有意的으로 영향을 주는 因子로는 식생활태도, 악력, 여성의 폐경시기, 활동상황, 흡연 등이었으며, 그 중에서도 식사를 규칙적으로 하고 식사를 맛있고 즐겁게 먹으며 식사량을 적당량 알맞게 먹을수록 그리고 매일 일을 하되 일에 대하여 만족할수록 건강하다고 나타났다. 따라서 농촌지역 老入들의 영양섭취를 향상시키고 영양부족문제를 완화시키며, 老人들의 건강을 증진시키려면 평소에 치아를 잘 관리하도록 하고, 농촌에서 쉽게 이용할 수 있는 난류, 가금류, 콩류, 채소류등 다양한 식품을 활용하며, 食事는 적당량을 규칙적으로 편식하지 않도록 영양교육이 필요하며 매일 만족감을 갖고 적당히 일을 할 수 있는 방안이 요구된다. 그러므로 老人이 건강하고 행복한 노후생활을 향유하기 위하여 영양교육 증대책과 노인복지가 요청되고 있음을 시사하고 있다.;This purposes of study was carried on to investigate the nutritional status of the aged in rural areas and to analyze the factors affecting this condition and its relationship with health. The research has revealed that the aged In rural areas have been only taking about 57-94% of the recommended requirements for nutritive elements excluding Vitamin A, Niacin and Vitamin C thus fell short of taking required nutritive elements mostly and furthermore over 90% of their nutrition was drawn from vegetables. Analysis of major factors affecting nutrition intake indicated that conditions of teeth, subjective symptoms, activities, eating behavior and drinking by the aged have significant relationship with nutrition taking. It also showed that the aged with more satisfactory activities, regular meals, balanced diet and with mixed meals without choosiness had more nutritional intake. And other factors having significant relationship with subjective symptoms of the aged include eating behavior, hand gripping power, time of their menopause, activities and smoking. Moreover it was revealed that the aged who had more regular, enjoyable and adequate meals and who enjoyed their daily works appeared to be in a more healthier condition. Therefore, for the realization of achieving improvement in nutritional taking by the aged in rural areas and to alleviate problems of malnutrition the followings should be attended: The aged should take good care of their teeth always. They should be supplied with various natritive foods locally by making most of rurally produced food sources like eggs, poultry, beans and vegetables. In this connection people should be educated about nutritional aspects so that they can provide foods with nutritionally balanced diet in adequate quantity for the aged. Furthermore proper measures need to be taken so that the aged in rural areas can engaged in physical works adequate for their health keeping and for sense of satisfaction. To conclude for securing happy and healthy living for the aged rural areas increased investment, In the field of nutritional education and welfare for the aged shall be required.
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