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糖尿病患者의 一般的要因 및 治療食餌 實態에 關한 硏究

Title
糖尿病患者의 一般的要因 및 治療食餌 實態에 關한 硏究
Authors
이민지
Issue Date
1975
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
金淑喜
Abstract
당뇨병치료에서 식이요법은 기본적으로 가장 먼저 고려되는 문제이며, 당뇨병에 관한 연구는 많이 되었지만 아직도 그 병인은 완전히 해명되지 않아 계속 연구되어야 할 문제라고 생각되었다. 여기에서 본 연구자는 당뇨병 환자의 환경조사 및 치료식이 실태와 병원영양사의 식이임상지도 내용을 알아보기 위하여 1974년 7월부터 10월동안 당뇨병환자 114명(종합병원에 입원 :49명, 가정에서 조절 : 65명)에게 질문지를 배부하여 회수하였으며, 치료식이 실태조사는 2개 종합병원의 diabetic diet sample (9월중) 과 가정에서 조절하고 있는 환자들에게는 만 3일간 섭취한 음식을 매일 기입하도록 하여 그 결과를 영양소별로 분석하였고, 병원영양사에 관한 질문지는 20개 종합병원에 배부하여 회수하였다. 본 연구결과에서, 질문지는 백분율법으로, 치료식이는 컴퓨터 프로그래밍에 의해 통계처리를 하였다. 그 결과 밝혀진 내용을 요약하면 다음과 같다. A. 조사대상자의 환경조사 1. 조사대상자의 연령은 40대 및 50대에서 가장 높은 분포를 보였으며, 성별로 보면 남자가 여자보다 더 많았다. 남·녀 전체로 볼때 비만한 사람은 35%를 차지하였다. 여자인 경우 주목할 만한 것은, 당뇨병 환자의 빈도가 출산회수와 비례하는 것과 같이 보이는 것이다. 조사대상자의 성격별 분포는 활발하다가 가장 크게 나타났고, 내성적인 성격이라고 답한 사람은 남·녀 모두 가장 적었다. 1일의 소변회수는 5회~10가 많았고, 대변회수는 1일 1회가 73%, 2~3일만에 1회가 19% 였으며, 이병기간은 1년~5년이 47%로 많았고, 다음으로 6년~10년, 1년미만이 많았다. 합병증은 조사대상자의 반정도가 있다고 나타내었는데, 이병기간이 길수록 합병증을 나타낸 사람이 많아졌음을 보였다. 2. 조사대상자의 혈연관계중 당뇨병에 대한 가족력을 나타낸 사람은 약 16%였다. 3. 당뇨병 발증과 관련이 깊어 보이는 몇가지 요인이 흥미있는 결과로 나타났다. 즉 조사대상자의 학력을 보면, 남자에서는 학력이 높을수록 그 수가 많음에 반해, 여자는 이와 무관했으며, 직업별 분포를 보면, 남자는 경영직, 상업 순으로 여자는 가정주부, 자유업 순으로 각각 높게 나타났다. 월 총수입은 10만원~20만원이 많았고, 5만원 이하는 적었으며, 사회적 직책은 없는 쪽이 높았고, 사회활동 모임은 반 정도가 갖는다고 나타냈다. 정신적 스트레스는 남자가 여자보다 크게 받는다고 나타났으며, 남자는 경제적, 직업적 순으로, 여자는 경제적, 가정적 순으로 크게 스트레스를 받는다고 나타냈다. 4. 규칙적인 식사 외에 약제를 복용하고 있는지 또는 안하고 있는지에 대한 연구결과에 의하면 조사대상자중 영양제 복용은 하는 쪽이 많았으며, 소화제 복용은 남자에서는 안하는 쪽이 많았고, 여자에서는 반반이었다. 혈당조절방법은 단순식이요법만으로 조절하는 군이 40%로 가장 많았고, 다음이 경구약제를 함께 복용하는 군이었다 (36%), 식이임상지도는 48%가 의사로 부터, 28%는 의사와 영양사, 18%는 영양사로 부터 대부분 받았으며, 식품교환표 사용은 그중 17.5%만 나타냈다. 간식 및 밤참 섭취는 여자에서 많이 나타났고, 그중 과일(生)이 87%를 나타냈다. 기호품의 변화는 남·녀에서 모두 발병후 은단을 많이 먹는 것으로 나타났으며, 남자에서는 발병후 담배·술의 기호가 낮아졌다. B. 병원 영양사의 식이임상지도 조사 현재 환자들의 치료식이를 위해 식이임상지도자로써의 주요한 역활을 맡고 있는 병원 영양사들은 해결되지 않은 복잡한 여러 문제점들을 갖고 있다. 대부분 병원에서 보면, 영양사들이 계획있는 식이임상지도를 할 수 있도록 충분한 배려와 협조를 하지 못하고 있는 실정이었다. C. 치료식이 실태조사 병원치료식과 가정치료식으로 구분하여 그 결과를 종합하였다. 1. 칼로리는 권장량보다 낮지만, 기타 영양소에 있어 그 섭취량이 권장량보다 높게 나타났으며, 그 중에서 철분, Vitamin A, Niacin은 몇배의 높은 섭취량을 보였다. 2. 총열량 섭취량의 구성비는 탄수화물:단백질:지방이 47:25:28로 나타났다. 3. 1일의 총 탄수화물 섭취량을 세끼로 나누어 보면; 아침 29%, 점심 29%, 저녁 42%로 나타났다. 4. 식품 총 섭취량중 동물성 식품의 비율은 40%였으며, 총단백질 섭취량중 동물성 단백질의 비율은 56%, 총지방 섭취량중 동물성 지방의 비율은 62%로 높게 나타났다. 5. 총 섭취량을 등가식품군별로 보면 고기류가 수위이었고 다음이 채소A군이었으며, 유지류의 섭취가 가장 낮았다.;For the chronic treatment of diabetic patients, the diet therapy must be considered at first place. But a great deal of clinical view points of studies for diabetes mellitus have been carried out by many endeavoured researchers. Yet the pathogenesis of it has not been completely elucidated. The main purpose of this study was to investigate the pathogenic factor of diabetic conditions through survey of hostal and environmental factors of patients as well as dietary intakes. In this survey, the autnor distributed the prepared questionaires for 114. diabetics who were, in both cases, hospitalized and managed at home, and for dietitians working in those hospitals, from July to October, 1974. The result of this study were as follows. A. Diabetic's Environment 1. The peak incidence occurred in the forty and fifty years old of age. The male patients revealed higher percentage, 66 percent, than female did. The probable precipitating factors in both sexes were obesity; 36 percent, heredity; l6 percent. It was notewortny that in case of women, diabetes frequency seemed to be in proportion to delivery numbers. The majority of respondents urinated 5 to 10 times a day. Seventy-three percent of them excreted once a day and 19 percent once every other day. In the contraction of a disease period, one to five years ranked first; 47 percent. More than half of the respondents developed a complicated symptoms. The longer the disease period was, the higher percentage of complication arose. 2. It was interesting result that several factors seemed to have close relations in onset of disease. The onset of disease in men proportioned to the level of education received, those who received higher level of education showed higher percentage of onset of disease. In occupation field, the occupants of managerial and commercial positions held the first place in men, and housewife and lioeral occupation in women. High income families who earned 100 to 200 thousand won per month, ranked first. The male patients took a mental stress more than female. 3. According to the results of the survey for intake of some nourishing agents in addition to the regular meal, those who took an nourishing agent showed 72 percent. In the control of blood glucose, 40 percent of respondents controled by only diet therapy, 36 percent by oral agent and diet therapy combined, and 15 Percent by insulin therapy. Among the dietary counselor for patients, physician occupied 48 percent, physician and dietitian combined 28 percent, dietitian 18 percent respectively. Women took snack more than men. Major food item included in this snack was fresh fruits, consumed by patients at the level of 87 percent. In the preference test of amusement, Eun-dan intake was higher after onset of disease in both sexes. Smoking cigarrettes and. drinking liquor was decreased. In men after onset of disease. B. The Role of Dietitian in Participating the Treatment of Diabetes in Hospitals. The major roles in which dietitian participated were counselor for diet therapy of patients. After interviewing the dietitians, unrevealed and complicated problems were spread in the hospitals. Most of the hospitals did not provide the enough facilities and Cooperation which discouraged the dietitian's activities for the patient's treatment. C. Diet Therapy Survey 1. Although total calory itakes were not to meet RDA (Recommended Dietary Allowance), the other nutrients were higher han RDA especially in iron, vitamin A and niacin. 2. The total calory intakes were composed of carbohydrate 47 percent, Protein 25 percent, and fat 28 percent respectively. 3. Baily carbohydrate consumption was divided into three meals; breakfast 29 percent, lunch 29 Percent, and supper 42 percent respectively. 4. The total food intakes were consumed of 40 percent of animal source of foods and 60 percent of plant source of foods. Animal protein and fat intakes were showed 56 percent and 62 percent respectively. 5. The meat exchange group consumed in the largest quantity and fat exchange group consumed In the least among the seven food exchange groups.
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