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各種 動物性 高蛋白食餌를 섭취한 成長期 흰쥐의 蛋白質 利用 및 體內代射에 關한 硏究

Title
各種 動物性 高蛋白食餌를 섭취한 成長期 흰쥐의 蛋白質 利用 및 體內代射에 關한 硏究
Authors
정명선
Issue Date
1978
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
金淑喜
Abstract
This study was carried out to see the effect of the various high animal protein diets on the growth and metabolism in the growing rats. The sixty male weanling rats weighing 47.2?0.6 g each were blocked into twelve groups and fed with the twelve different diets for five weeks of experimental period. Beef, Pork and pollack as animal protein foods were used. The diets were mixed as the ratios of 2:8, 3:7, 4:6 and 5:5 in cereal mixture (rice 50.3 : barley 37.7 : soybean 12.0) and animal protein foods each. In each group, the amount of food intake, body weight gain, weights of liver, epididymal fat pad, five skeletal muscles (tibialis anterior m., E.D.L., plantaris m., soleous m., and gastrocnemius m. ) and bones (femur & tibia) were measured. The contents of water and protein in the liver and skeletal muscles and the contents of protein and cholesterol in serum were also measured. The nitrogen retention was calculated with the nitrogen and the urinary & fecal nitrogens. The results of this experiment were summerized as follows. 1. The differences of the food intake and weight gains among the twelve groups were not significant, but the food in take and weight gain tended to increase as the level of the animal protein foods in the diet increased. 2. The liver weight and the liver protein content were not significantly different among the groups, but the liver of protein level/100g body weight tended to decrease as the level of the animal protein foods in the diet decreased. The skeletal muscle weights and lenghs contents and femur and tibia weights & lengths were not significantly different among all the dietary groups. The weight of epididymal fat pad was lower in the pollack groups than the beef or the pork groups and showed difference regarding the level of the animal protein foods in the diet. 3. The differences in the total serum protein contents among the twelve groups were not significant. The content of total serum cholesterol was markedly lower in the pollack groups than the beef or the pork groups, and was not significantly different regarding the level of the animal protein foods in the diet. 4. The urinary nitrogen excretion decreased as the protein intake decreased. The amount of nitrogen retained in the body was slightly higher in the pollack groups than the beef or the pork groups. But, the percentage of nitrogen retention and the percentage of apparent protein digestability were not significantly different among all the groups. In summary, the above results except serum cholesterol level, were not significantly different among the experimental groups regardless of the kind of animal protein foods and the level of the animal protein food in the diet.;본 실험은 각 종류의 동물성 단백질 식품을 높은 비율로 섭취하였을때 성장기의 흰쥐에 있어서의 성장과, 체내 단백질대사, cholesterol 대사에 미치는 영향을 연구하였다. 동물성 단백질식품으로서는 쇠고기, 돼지고기, 및 북어를 사용하였으며 곡류혼합물(쌀 : 보리 : 콩= 50.3:37.7:12.0)에 위의 각종 동물성 단백질 식품을 각기 2:8, 3:7, 4:6, 5:5 의 무게의 비율로 섞어서 실험 식이를 조성하였다. 실험은 생후 21 일된 흰쥐 수컷 60 마리를 한군에 5마리씩 5주간 사육하였으며 사료섭취량, 체중, 식이의 효을, 단백질 효율을 측정하였고, 간의 무게 및 단백질 함량과 수분함량, 그리고 5가지 골격근육, 즉 전경골근 (Anterior tibia), 장총지신근 (EDL), 족지근(Plantaris), 가재미근(Soleus), 비복근(Gastrocnemius)의 무게 및 단백질함량과 수분함량을 측정하였다. 또한 대퇴골(Femur)과 경골(Tibia)의 무게와 길이 및 Epididymal fat pad의 무게도 함께 측정하였다. 혈청으로 부터는 단백질량과 cholesterol양을 측정하였으며, 뇨와 대변을 채취하여 질소 보유량, 질소보유율 및 단백소화율을 측정하였다. 이상의 결과를 요약하여 보면 다음과 같다. 1. 사료섭취량은 각 식이군간에 유의적인 차이는 없었지만 식이내 동물성 단백질 식품의 비율이 낮을수록 섭취량이 증가하였고, 체중의 증가도 식이군간의 유의적인 차이는 없었으나, 동물성 단백질 식품의 비율이 높을수록 체중이 증가하는 경향을 보여주었다. 2. 체조직 내의 변화에 있어서 간의 무게와 간 단백질 함량은 각 식이군간에서 차이를 보여주지는 않았지만, 체중 100g당으로 환산한 간의 단백질량은 식이내 동물성 단백질 식품의 비율이 감소할수록 감소하는 경향이었다. 골격근육의 무게나 단백질함량은 간의 경우에서보다 더욱 안정되어 식이군 간의 차이를 보여주지 않았다. 대퇴골과 경골의 무게 및 길이를 측정한 결과 식이군 간의 차이가 없었다. Epididymal fat pad의 무게는 북어군이 쇠고기, 돼지고기군보다 다고 낮았으며, 식이내 동물성 단백질 식품의 비율에 따라서는 뚜렷한 경향은 없었다. 3 . 혈청내의 단백질 함량은 각 식이군 간의 차이는 거의 없었다. 혈청 cholesterol함량은 북어군이 쇠고기나 돼지고기군에 비하여 낮았으며 식이내 동물성 단백질 식품의 비율면에 있어서는 동물성 식품의 종류보다 그 차이가 크지 않았다. 4 . 체내 질소대사에서 뇨의 질소배설량은 단백질 섭취량이 적을수록 감소하였고, 체내 질소보유량은 북어군이 다른 군에 비하여 컸으며식이내 동물성 식품의 비율이 낮을수록 감소하는 경향을 보여 주었다. 질소보유율과 단백질소화율에서는 각 식이군간에 별차이를 보여주지 않았다. 이상에서 식이내 동물성 단백질 식품의 종류와 곡류 : 동물성 식품의 비율을 달리하여 볼 때 위의 조사한 결과들에 있어서 전반적으로 각 식이군간에 차이가 별로 없었다. 다만 혈청 cholesterol양은 북어군이 다른 육류군에 비하여 현저히 낮았다.
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