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Alcohol과 쌀 곰팡이의 Toxicity가 肝의 脂肪蓄積에 미치는 影響

Title
Alcohol과 쌀 곰팡이의 Toxicity가 肝의 脂肪蓄積에 미치는 影響
Authors
정진은
Issue Date
1974
Department/Major
대학원 식품영양학과
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
金淑喜
Abstract
For the elucidation of the metabolic effects due to alcoholic drink and moldy rice intake, author designed two experiments as follows. In the first, experiment, sixty male and female rats, divided into six groups, 10 rats each in both sexes, were given 7,5% sucrose-30% alcohol solution(Jinro-Soju.) and diets varied of fat content (2%, 7%, 30% of diet) and protein quality (casein, bean, anchovy) for 6 weeks. In the second experiment six groups of rats, 10 male rats each, were ted the diets containing zero, 5% , 10%, 25%, 50%, and 100% moldy rice contaminated penicillium islandicum and the experimental periods were 4 weeks and 6 weeks. The results of these studies due to the toxicity of alcohol consumption and moldy rice ingestion of the fatty liver production and the other effects are as follows. 1. Food intake of alcohol consumed groups decreased to 50%-70% of that of standard group, In the second study, there was no significant differences on food intake due to the different contents of moldy rice and experimental period. 2. On the view point of body weight gain, the body- weight of alcohol consumed groups gained much less than that of standard group, because food consumption was decreased due to alcohol ingestion. 3. In comparison of F.E.R. aad P,E.R. between standard and experimental groups, there was no significant, differences in this study. 4. As a matter of fact, there 'was no significance on the nitrogen balance in both studies. 5. From the result of hematology, R.B.C. counts, W.B.C. counts, hemoglobin, and hematocrit showed normal values in all groups including in. this study. So we might, conclude that the toxicity of alcohol and moldy rice do not effect, significantly on blood picture. 6. The larger organs shrank on the range of 20% - 70% of that against, standard group in this study. The major reason for the shrinkage of organs might he account, of decreased food consumption due to alcoholic drink, There was no great changes on the. organ weight due to the ingestion of moldy rice. 7. The nitrogen content in various organs in both experiments was revealed at, the normal level for the worst condition in terms of the least food intake. In other word, it, was noteworthy that the concentration of nitrogen in various organs was kept at the normal ratio as standard groups under the circumstances of this study. 8. The lipid content in the liver of rats fed alcohol and diets containing either various lipid contents or protein quality did not increase. Hepatic lipids accumulation due to the dietary fat content was observed, but there was no significances among the compared groups. In the second experiment, the difference of hepatic lipid content between the moldy rice groups and standard group was not showed. In addition to the result of total lipid, hepatic free cholesterol, free fatty acid, and triglyceride did not change in both studies, we might conclude that the toxicity of alcohol and moldy rice could not effect on the hepatic lipid contents. 9. There was no significant differences on the serum glucose level between alcohol groups and standard group. In the second experiment, serum glucose level increase in 6th week compared with in 4th week, but there was no significant differences.;우리나라 사람이 많이 마시는 소주와 또 우리의 주식인 미곡에 곰팡이가 侵蝕된 것이 간의 지방축적에 미치는 영향 여부와 그 외에 체내 대사에 미치는 영향에 대해 본 연구에서는 2부분으로 나누어 실험하였다. 제1실험에서는 alcohol을 투여함과 동시에 diet의 지방함량과 단백질의 질에 변화를 주어 standard, standard casein alcohol, low fat casein alcohol, high fat casein alcohol, high fat bean alcohol, high fat anchovy alcohol 등 6 group으로 나누어 실험했으며 제2실험에서는 p·islandicum으로 侵蝕된 moldy rice를 全 diet의 5%, 10%, 25%, 50%, 100% 혼합하여 Standard group과 비교 하였다. alcohol과 곰팡이 toxicity fatty liver에 미치는 영향 여부와 그외의 체내 대사에 대해 실험한 결과는 다음과 같다. 1. 사료섭취량 alcohol 섭취로 인한 사료섭취량은 stanard group과 비교하여 볼 때 50~70%의 극심한 감소율을 나타냈으며 고지방식이 일수록 사료섭취의 감소율은 증가하였다. 곰팡이의 농도, 실험기간의 차이에 따라 사료섭취량의 큰 차이는 없었다. 2. 체중 alcohol group들은 standard group보다 체중 증가율이 매우 낮았으며 alcohol group중에서도 high fat group의 체중증가율이 낮았는데 이것은 alcohol 섭취로 인한 사료섭취의 감소에 기인했다고 본다. 곰팡이 농도 실험기간의 차이에 따라 동물의 체중증가에는 큰 차이가 없는 것으로 나타났다. 3. 사료의 효율과 단백질 효율 F.E.R. 과 P.E.R. 은 standard group이 가장 높고 high fat alcohol group이 낮았으며 그 중에서도 high fat anchovy alcohol group이 가장 낮았다. 곰팡이 농도와 실험기간에 따라 크게 차이는 나지 않았으나 100% 곰팡이 group이 가장 낮았다. 4. 체내질소균형 체내 질소 보유량과 보유율은 alcohol과 곰팡이 실험에서 모두 유의적인 차가 나타나지 않았다. 5. Hematology R.B.C., W.B.C., Hemoglobin, Hematocrit가 거의 정상으로 나타나 alcohol과 곰팡이로 인한 toxicity가 blood picture에는 크게 영향을 미치지 않는것 같다. 6. 최종장기 무게와 Femur 길이 최종장기 무게는 alcohol group이 atandard group보다 현저히 낮았는데 이것은 alcohol 섭취로 인한 사료섭취의 감소와 체중증가의 감소에 기인하는 것 같으며 순수한 dietary restriction의 결과와 비교하여 볼 때 ♀♂의 liver, ♂의 spleen, ♀의 Brain의 감소율이 컸고 sex organ의 감소율은 비교적 낮았다. 곰팡이난 쌀의 섭취로 인한 장기의 무게에는 유의적인 차이가 나타나지 않았다. 7. 각 장기와 근육의 Nitrogen 함량 alcohol과 곰팡이로 인한 liver, spleen, kidney, brain, muscle의 질소함량에는 큰 차이가 없었다. 8. Liver Lipid alcohol 섭취로 인한 liver의 Lipid의 함량에는 큰 영향을 미치지 않았으며 diet의 지방함량에 따라 간의 지방함량은 약간의 증가를 나타냈으나 유의적인 차는 없었으며 곰팡이 group에서도 간의 지방함량은 standard group과 거의 비슷하며 유의적인 차가 나타나지 않았다. 그 외 간의 cholesterol, fatty acid, triglyceride의 함량에도 유의적인 차가 크게 나타나지 않았다. 9. Serum Glucose alcohol 섭취로 인한 Serum glucose는 큰 변화가 없었으며 곰팡이 group에서는 실험기간이 길어짐에 따라 증가하였으나 통계적인 유의성은 나타나지 않았다.
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