View : 31 Download: 0

광산촌 중학생의 영양섭취 실태조사

Title
광산촌 중학생의 영양섭취 실태조사
Authors
이순향
Issue Date
1978
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구의 목적은 우리나라 광산촌 중학생의 계절별 일상식에 대한 영양섭취실태를 조사하여 권장량과 비교 검토해서 광산촌에 거주하는 성장기 중학생의 올바른 영양관리와 성장발육에 도움이 되는 기초자료를 마련하고자 하였다. 이러한 목적을 이루기 위하여 강원도 정선군, 삼척군에 있는 남녀 공학인 중학교 D, H, K, S 4개교에서 남학생 816명, 여학생 808명에게 질문지를 통하여 일반적인 환경을 조사하였으며 영양섭취 실태 조사 질문지를 배부하여 봄(1976년 4월 6일~4월 11일), 여름(1976년 7월 13일~7월 18일), 가을(1976년 10월 5일~10월10일), 겨울(1976년 12월 14일~12월 19일) 4회에 걸쳐 6일간씩의 식사내용을 기입토록 하여 그 결과를 영양소 별로 분류하여 평균 섭취량을 산출하였다. 성장발육 실태는 1977년 5월 실시한 신체검사 결과에서 얻은 신장과 체중으로 성장발육의 기준을 삼았다. 조사 결과는 백분율에 의한 방법으로 처리하였으며 그 결과를 요약해 보면 다음과 같았다. A. 일반 환경 실태 1. 조사 대상자의 연령은 만 12세~15세로 분포되어 있다. 2. 형제 수는 평균 3~5명이었다. 3. 부모의 교육정도는 남, 여학생 모두 아버지가 중학교 졸업(54.4%)한 사람이 가장 많았고 어머니는 초등학교 졸업(75.2%)한 사람이 가장 많았다. 4. 월수입은 5만원~7만원인 가정이 대부분으로서 그중 50%정도를 식생활비로 쓰고 있었다. 5. 아버지의 직업은 광부가 평균 75%로 수위를 차지하였다. B. 성장발육 실태는 남녀 모두 신장이나 체중에 있어서 표준치보다 낮은 현상을 보였다. C. 영양섭취 실태 1. 열량의 섭취량이 권장량의 77%로 나타났다. 그리고 4계정 중 봄의 섭취량이 가장 낮았는데 이 결과는 도시 중학생의 영양섭취 실태조사와 같았다. 전체적으로 칼슘, 비타민 B1, 비타민 B2, 비타민C의 섭취량이 더욱 적었다. 2. 탄수화물, 단백질, 지방의 섭취 비율은 남학생이 76.8 : 12.6 : 10.6이었고, 여학생은 77.3 : 12.9 : 9.8이었다. 3. 총 단백질 섭취량 중에서 동물성 단백질의 비율은 전체적으로 봄 14.1%, 여름 11.6%, 가을 28.4%, 겨울 27.9%이었다. 4. 식품별로 보면 곡류의 비중이 가장 커서 남학생이 봄 57.3%, 여름 63.2%, 가을 67.5%, 겨울 67.3%이며, 여학생은 봄 53.`%, 여름 58.6%, 가을 65.2%, 겨울 60.1%로써 계절별로는 전체적으로 가을철이 높으며 남학생이 여학생보다 높았다.;This survey was carried out mainly for the purpose of better understanding of the nutritional status of middle school students in mine village. The questionnaires were provided to 1,624 students of middle school(816 boys and 808 girls) in Kangwon-do, Samchuck and Jungsun. The respondents were asked to keep record of what they ate each meal and snacks for six days. The nutritional intake were analyzed in accordance with what they ate. The results were as follows: 1. Comparison of actual intake and recommended amount of nutrition per individual per day by seasons. Calorie intake by boy and girl students were lower than the recommended basis. Intake of Vitamin A, Vitamin B1 and Niacin was satisfactory. Intake of calcium, Vitamin B2 and Vitamin C was at level of the 60% and below than that. The spring season showed the lowest intake status while the Autumn season showed the most optimum intake status. 2. Intake Rate of Carbohydrate, Protein and Fat Among Total Calorie Intake. Major portion of calories are secured from Carbohydrate. The intake of Carbohydrate by boys and girls was rated very high and the calorie intake by both sexes are not balanced, in sufficient amount. 3. Animal protein Rate Among Total Protein Intake. Intake of animal Protein is Lower than the standard. Intake of Vegetable Protein is almost close to the recommended level. Main source of Vegetable Protein is Secured from bean and bean-processed food: soybean paste. The Autumn season showed the peak-intake.
Fulltext
Show the fulltext
Appears in Collections:
교육대학원 > 가정과교육전공 > Theses_Master
Files in This Item:
There are no files associated with this item.
Export
RIS (EndNote)
XLS (Excel)
XML


qrcode

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

BROWSE