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dc.contributor.author한춘희-
dc.creator한춘희-
dc.date.accessioned2016-08-26T11:08:15Z-
dc.date.available2016-08-26T11:08:15Z-
dc.date.issued1975-
dc.identifier.otherOAK-000000050976-
dc.identifier.urihttps://dspace.ewha.ac.kr/handle/2015.oak/201924-
dc.identifier.urihttp://dcollection.ewha.ac.kr/jsp/common/DcLoOrgPer.jsp?sItemId=000000050976-
dc.description.abstract본 연구는 성장기에 있는 여자중학생을 대상으로 편식실태와 그들의 기호 및 식습관을 조사하여 그것이 건강에 미치는 영향을 발견하는 한편 편식 교정 방법을 보다 현실화 하는데 필요한 기초 자료를 얻고 바람직한 식사지도를 하여 여성의 건강 및 나아가서는 국민체위향상을 도모함에 그 목적이 있다. 본 연구에서 뜻하는 편식의 개념은 각 식품군에 대하여 3가지 이상 편식하는 것을 의미한다. 문헌을 통하여 영양불량(Mulnutrition)의 원인을 조사했고 그 원인 중 중요하게 부각되는 편식원인을 검토한 후 그것을 근거로 질문지를 작성하여 편식율 조사, 편식원인 분포 조사, 주식∙편식에 관한 기호율 조사를 실시하였으며 한편 편식학생의 신체 발달 상황인 신장, 체중, 흉위, 좌고를 측정하였고 신체충실지수를 산출하였다. 아울러 폐활량 검사를 하는 한편 검사지를 통하여 편식학생의 건강상태(Cornell Medical Index)를 조사하고 아울러 가정배경을 조사하였다. 조사 대상의 선정은 서울 시내 여자중고생 6개교를 유 법에 의하여 크게는 공립교와 사립교로 나누고 다시 경제사정, 문화생활, 지역관계를 고려하여 상집단, 중집단, 하집단으로 구분하였으며 이것을 다시 학년별로 1학년과 3학년을 대상으로 12개 집단을 조사하였다. 총 804명에게 질문지를 배부하였는데 그 회수율은 100%였으며 통계 처리는 본 문항에 통하여 백분율로 산출하였다. 본 조사의 결과는 1.편식실태 조사에서 전체학생 804명에 대하여 편식학생율은 78.4%로서 641명의 높은 수치를 나타냈고 1학년이 3학년보다 공립교가 사립교보다 편식율이 높고 하집단, 중집단, 상집단 순으로 높은 경향이다. 2.각 식품군에 대한 편식율이 높은 순으로 본다면 육류에서는 쇠고기 내장, 쇠간, 돼지고기의 순이다. 그러므로 저렴한 동물성 단백질 섭취가 곤란하다고 본다. 어류는 광어, 전갱이, 해삼의 순이고 콩류에서는 검은콩, 강남콩을 편식한다. 잔생선에서는 미꾸라지, 붕어이며 유제품은 치즈를, 해조류에서는 다시마를 편식하는 율이 높다. 곡류 및 감자류에서는 토란과 청포묵을 싫어하며 채소류는 파세리, 고비,연근, 우엉, 근대, 쑥갓버섯, 미나리 순으로 즉 향신채소를 편식하는 율이 높다. 과일류에서는 살구를 들 수 있으며 유지류에서는 라아드, 면실유 순으로 편식율이 높음을 보여주었다. 3. 편식 원인 조사에서 나타난 바와 같이 병을 앓고 난 뒤 이기적, 혹은 특이체질에 의한 편식이 제일 높고 그 다음이 각 식품에 대한 맛 냄새 등 적응 능력이 적어서 비위에 맞지 않기 때문에 편식한다. 그 외에 치아가 좋지 않아서 씹기에 나쁘거나 식품의 경도로 인한 편식과 원래부터 먹지 않는 경우도 있으며 골고루 먹으라고 충고하는 경우, 예전에는 먹었는데 지금은 먹지 않는다. 지금까지 먹어보지 않았기 때문에, 영양에 좋고 이로우니 싫어도 먹으라고 지나치게 간섭하는 경우 매일 같은 것을 먹기 때문에, 가족 내 편식으로서 부모님들이 잡수시지 않아서, 종교연계로 음식에 대한 나쁜 평을 듣고 편식한다는 순이고 기타 원인도 있었다. 4.조리법별로 본 음식 기호 조사는 주식과 부식으로 구분하여 조사하였다. 주식인 경우 3식 모두 오곡밥, 팥밥을 좋아한다. 국수류는 라면, 카레면, 짜장면을 좋아한다. 폭 넓은 인스턴트 식품의 개발이 기호 조사를 기초로 요구된다. 일품요리에서는 김밥, 볶음밥, 비빔밥, 잡채밥을 좋아하므로 간편한 도시락의 대량 생산이 되기를 바란다. 떡국, 만두국도 좋아한다. 부식에 대한 경우, 콩나물국, 감자찌개, 불고기, 김구이, 감자조림, 달걀찜, 감자볶음, 달걀전, 감자전, 콩나물 무침, 고구마 튀김, 물오징어회, 오이지, 오징어포, 배추김치, 상치쌈, 아이스크림, 송편, 인절미를 좋아한다. 반면에 내장국, 닭내장 찌개, 내장구이, 닭내장구이, 미꾸라지조림, 광어조림, 마늘찜, 당근 볶음, 간전, 풋고추전, 실파강회, 가지튀김, 마늘장아찌, 장김치, 양배추김치, 양배추쌈, 돼지고기 편육, 기주떡을 싫어한다. 5.편식학생의 신체발달 상황조사에서 나타난 결과는 전체학생과 서울시 교육연구원 평균치보다 낮은 수치를 나타냈다. 폐활량 검사는 고교생일수록 상집단 일수록 높은 평균치를 나타냈다. 6.C.M.I.건강상태조사에서 편식학생은 전체학생보다 수소율이 높게 나타냈다. 7.가정배경조사에서 보여준 것은 조부모가 있는 경우, 막내딸이나 외딸인 경우, 종교연계, 부모의 교육정도가 낮을수록 하집단일수록 편식율이 높다. 8.편식교정에 대한 방안으로써 다양성 있는 식품 선택과 음식의 촉감 정도, 양, 담은 모양, 담은 식기 선택을 잘 해야 할 것이며 가정에서 규칙적인 식습관을 갖도록 부모의 세심한 배려가 요구된다. 웃어른으로써 음식에 대한 나쁜 평은 아예 하지 말 것이며 학교에서는 학급담임교사, 가정과담당교사 및 양호교사가 적극적으로 식사지도, 건강지도를 할 것이며 각 학생의 어머니 교실, 주부교실을 통하여 식습관 개선과 식생활 개선은 물론 가정과의 연락을 취하여 편식 교정 방안에 힘쓰도록 하는 것이 요구된다. 국가적으로는 점차로 학교 급식을 실시하여 교정하는 방법이 가장 큰 실표를 거두는 방법이 될 것으로 생각된다. ;This research has been conducted to investigate the current eating habits and diet balancing of the Middle school girls of growing age, to find their effects to the physical development, and to obtain the basic data necessary for the design of realistic correction methods of the unbalanced diet, and thereby to improve the womens' health and people's physical conditions. By use of the available publications cause of malnutrition were examined and, on the basis of the most important cause of the unbalanced diet, a questionaire was prepared to fine the extent of unbalanced diet, distribution of the causes, and degree of likings of the staple and subsidiary foods. Each student took a physical examination and height, weight, bust, sitting height, and the breathing capacity were measured which are the indicator of physical fitness. It was possible to deduce the index of physical fitness from the measurements, and to determine the C.M.I. (Cornell Medical Index) through the questionaire. Family background of the students was also taken into consideration in the survey. The survey was taken for the 6 junior girls' middle schools in Seoul and they were grouped into public and private schools. These groups were further divided into the first year and the third year students, and into high, middle, low classes according to the financial status, culture, and geographical distribution of the students. The whole group, thus of 12 units, consists of 804 students and the data were treated to calculate the percentile distribution of each question. The Survey reveals the following results: 1. High percentage of unbalanced diet(78.4%, 651 students). This rate is greater for the first year students than the third year, public school higher than the private school, and low, middle, and high classes in order., 2. The list that follows shows the various foods of each food group in the order of most disliked, disliked, and so on. a) Meat: internal organs of beef, beef liver, pork. This trend makes it difficult to obtain a cheap source of meat protein; b) Fish: flat fish, Horse Mackerel, Sea cucumber; c) Legumes: black soy beans, kidney beans; d) small fish: mud fish, crucian carps; e)Milk product: cheese; f) Sea weeds: Kelp; g) Cereals and potatoes; taros, grean bean jelly; h) vegetable: parseley, royal fern, lotus root, burdock, chard, garland chrysanthemum, mushroom, water cress. This shows that fragrant vegetables are most disliked; I) Fruits: plum; j) oil and fats: lard, cotton oil 3. Two primary reason for the preferential eating is because of the special body condition after illness, and offending taste and odor of certain foods. The other reason are, hardness of the food, especially for those with weak teeth; natural dislikes for certain foods; unfamiliarity with the food; too much urging for balance diet; repetition of eating the same food everyday; parents' preferential eating; religion; bad reputation of certain foods. 4. Preferential eating also depends on both the cooking methods. For the case of staple food both boiled riced mixed with various cereals and boiled rice with red beans are liked for all three meals of breakfast, lunch and supper. Ramyon, curry and vermicelli, and peking noodle are also liked. Special dishes favored by the students include laver-rolled rice, fried rice, vegetable-mixed rice, chop suey, rice cake soup, and dumpling soup., The survey indicates the necessity to develop a mass production of a wide range of instant food and snack lunches on a national scale. AS to the subsidiary food, bean sprout soup, thin potato stew, roast meat, roast laver, potato hodgepodge, seasoned scramble egg, fried potato, fried egg with flour, fried potato with flour, bean sprouts, fried sweet potato, raw cuttle fish, seasoned cucumber, cuttlefish bract, kimchi, lettuce-rolled rice, ice cream, rice cake stuffed with bean jam, and inchulmi are liked wheras soup of beef internal organs, thin chicken stew, roast chicken internal organs, mudfish hodgepodge, rocambole hodgepodge, fried carrot, fried liver with flour, fried green pepper with flour, boiled stone leek, fried egg plant with flour, vinegared garlic, soy sauce pickled Chines cabbage, pickled cabbage, cabbage-rolled rice, pork slices, and love of wine rice cakes are disliked. 5. Physical data of the students on unbalanced diet show poorer body development compared with the data for all students, or with the mean values obtained by Seoul Research Institute of Education. The survey of breathing capacity shows the higher values for the seniors and for the students from higher classes. 6. It is seen from the C.M.I. survey that those on unbalanced diet make more frequent complaints than average. 7. Different family background also influence the extent of preferential eating, It is seen that the extent is higher for those with grand parents, the youngest daughters or the only daughters, those with religion, those with poorly educated parents, and those from lower classes. 8. It is found as a means of correcting the unbalanced diet that when to make a choice of food, considerations should be given to the variety of food, touch feeling, hardness, quantity, food display, and tablewares. It is advisable for the parents at home to make a special effort so that children can maintain regular eating habits, and not to make bad remarks on food without foundation. The class teacher, home economies teacher, and people running the school infirmary all should also make a positive effort for balanced dieting, nutrition, and health of the students. In the long run it is also desired not only to run a menu bank, but also to improve the eating habits, and to make a closer relation between home and school through the classes for mother and housewives. In the point of the nation's policy school lunch system seems to be best and most effective to achieve the balanced diet of the growing youngsters.-
dc.description.tableofcontentsⅠ.서론 1 Ⅱ.조사연구 3 A.연구목적 3 B.조사대상 및 방법 3 Ⅲ.조사성격 7 A.편식실태조사 7 1.편식율 7 2.편식원인 10 3.조리법 별로 본 음식기호 25 B.편식학생의 신체발달상황 검사 48 1.신장 48 2.체중 51 3.흉위 54 4.좌고 56 5.신체충실지수 59 C.편식학생의 폐활량 검사 60 D.편식학생의 C.M.I 건강상태 조사 61 E.편식학생의 가정배경 조사 67 Ⅳ.총괄 및 결론 73 참고문헌 77 부록 79 영문초록 158-
dc.formatapplication/pdf-
dc.format.extent10255730 bytes-
dc.languagekor-
dc.publisher이화여자대학교 교육대학원-
dc.title편식이 성장기 여학생의 건강에 미치는 영향에 관한 연구-
dc.typeMaster's Thesis-
dc.format.pagex, 79 p.-
dc.identifier.thesisdegreeMaster-
dc.identifier.major교육대학원 가정과교육전공-
dc.date.awarded1975. 2-
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