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유즙류와 발효유의 영양비교 및 변패도에 관한 연구

Title
유즙류와 발효유의 영양비교 및 변패도에 관한 연구
Authors
한만숙
Issue Date
1973
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Advisors
박재주
Abstract
유즙중 모유, 우류, 양유와 탈지유를 발효시켜서 만든 yakult의 영양을 분석하여 상호 비교하고 또 한국산 yakult와 일본산 yakult의 성분비교 및 유즙과 yakult의 저장시 경시변화의 검사를 한 결과 다음과 같은 결과를 었다. 1. 모유는 우유나 양유에 비해 단백질함량이 적고 유당이 훨씬 많으며 칼슘, 철분은 모유가 우유나 양유보다 훨씬 적다. 또 철분은 Hemoglobin을 만드는데 필요한 성분으로 유즙에는 철분을 충분히 갖지 못하고 있어 빈혈증을 일으킬 우려가 있다. 이와 같은 차이는 아기를 기를 때 유의해야 되는 중요한 문제점이 되는 것이다. 2. 한국산 yakult와 일본산 yakult의 영양을 비교한 결과, 한국산 yakult가 일본산 yakult보다 훨씬 영양면에서 떨어졌다. 그 원인은 자료, 제조과정 및 기술면에 기인되는 것으로 생각되는 바 앞으로 한국산 yakult의 품질향상이 요청된다. 3. 유즙의 저장시 저장온도와 시간에 따른 경시변화를 보면 엄격한 살균처리를 하지 않은 제품이였기 때문에 1일이상 경과시 변패현상을 나타냈으며 또 유산균제제인 yakult도 저장온도가 높을수록 상대적으로 생존능력도 낮은 것을 볼 수 있다. 그러므로 이상의 유즙등에 아무리 영양분이 많이 함유되어 있드라도 관리면에서 엄격한 살균과 적당한 저장온도등에 각별히 유의하지 않으면 아무 효용이 없음을 알 수 있다.;I made an analysis of nutrition of milk -breast milk, cow's milk and goot's milk- and in Yakult which is made from skim milk fermented by comparing themselves to each other. I also studied about the Yakult made in Japan, and yakult made in Korea, comparing their nutrition, their degeneration during the period of storation to get the following result: 1. Breast milk contains less protein, more lactose and far less calcium, phosphorus than cow's milk or goat's milk. Iron is the element for making hemoglobin, but milk does not have enough iron and it causes anemia among those children who are fed with milk only. We should, therefore, puta great importance in these differences mentioned above as we rear out babies. 2. After I studied about the Yakult made in Korea and the Yakult made in Japan, comparing their elements, I found out the Korean Yakult has far less nutrition than Japanese Yakult. The reason maybe that our material and the technique of making it as well as the course of making it are not equally good as theirs. It is earnestly required, however, that the Korean manufacturers should make better quality Yakult in the near future. 3. When I checked on the storage temperature during the milk storation period I found out after one day or so it presented the phenomenon of degeneration and rottenness due to having not the strict sterilization. I also found out the same kind of result in Yakult, the manufactured Lacto bacillus, the higher the storage temperature gets, the lower the relative viability becomes. Therefore, we can see that no matter how much or how good nutrition milk and all the above mentioned Yakult may contain, there will be no effect in them at all if we do not pay careful attention on management of strict sterilization storage temperature, etc.
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