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한방 식이요법중 조혈식품의 철분함량에 관한 연구

Title
한방 식이요법중 조혈식품의 철분함량에 관한 연구
Authors
이은경
Issue Date
1977
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
The iron contents in the foodstuffs advised good for anemia as dietary treatments in Part, Tang-Aik(湯液編) of Tong-Eui-Bo-Gam are studied on the purpose of comparing these Korean traditional and oriental herb medicine with modern nutrition and medicine, focusing especially upon the scientific values residing in them. The iron contents in grains, reptilla, feathered tribes, mammals, and fruits advised good for anemia in Tong-Eui-Bo-Gam are in average per 100g weight base, 8.6, 5.0, 6.5, 3.4 and 2.12mg each respectively, while in those not advised good for anemia in the same part, the iron contents are 2.34, 2.63, 1.4, 2.21 and 0.97mg each respectively. To compare these two groups, in the foodstuffs advised good for anemia in Korean traditional herb medicine represented in Tong-Eui-Bo-Gam, the iron contents are much higher than in those not advised groups. However, in classes of vegetables and fishes, the iron contents are reversed. In conclusion, it is very difficult to say that all the dietary treatments advised in Korean traditional herb medicine are scientific in modern medical view point, however, it has some value doubtlessly to research Korean traditional herb medicine in modern aspect. Furthermore, in this study, Korean traditional medicine, arguing being built upon thousands years of experiences has been found to have some scientific bases such as high iron contents in foodstuffs advised good for anemia represented in Tong-Eui-Bo-Gam.;본 연구는 동의보감을 탕액편에서 조혈 또는 빈혈에 권장되고 있으며, 아직도 일상생활에 이용되는 식품을 뽑아, 이 식품의 철분함량을 비교 검토함으로써 동의보감의 과학성을 현대 영양학적 측면에서 고찰하였으며, 이미 경험으로 빈혈에 이용되고 있는 식품과 이용되고 있지 않은 식품의 관계를 조사한 결과를 요약하면 다음과 같다. ① 곡부에 있어서 혈에 좋은 식품의 철분함량을 보면 평균 8.6mg/100g 으로 기타군의 철분 함량 2.34mg/100g 보다 현저히 높은 것으로 나타나고 있다. ② 채부에 있어서 혈에 좋은 식품의 철분함량을 보면 평균 3.0mg/100g 이며 기타군은 평균 3.67mg/100g 이다. ③ 충부에 있어서 혈에 좋은 식품의 철분함량을 보면 평균 5.0mg/100g 이며 기타군은 평균 2.63mg/100g 으로 아주 현저히 차이가 나는 것으로 나타나고 있다. ④ 금부에 있어서 혈에 좋은 식품의 철부함량을 보면 평균 6.5mg/100g 이며 기타군은 평균 1.4mg/100g 로서 현저히 차이가 많이 나는 것을 볼 수 있다. ⑤ 수부에 있어서 혈에 좋은 식품의 철분함량을 보면 평균 3.4mg/100g 이며 기타군의 평균 2.21mg/100g 보다 훨씬 높은 것으로 나타나고 있다. ⑥ 과부에 있어서 혈에 좋은 식품의 철분함량을 보면 평균 2.12mg/100g 이며 기타군의 평균 0.97mg/100g 보다 훨씬 높은 것으로 나타나고 있다. ⑦ 어부에 있어서 혈에 좋은 식품의 철분함량을 보면 평균 1.575mg/100g 로서 기타군의 평균 2.42mg/100g 보다 약간 낮은 철분함량을 나타내고 있다. 곡부, 채부, 과부를 하나의 군으로 묶어 유의도 검증을 해본 결과 유의도가 99.9%로 매우 높게 나타났으며 수부, 금부, 어부, 충부도 하나의 군으로 묶어 유의도 검증을 해본 결과 유의도가 99.9%로 매우 높게 나타났다. 즉 경험방인 한방도 과학적인 시도가 가능하며 경험으로 먹은 옛날의 식품도 매우 과학적이라는 것을 알 수 있다.
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교육대학원 > 가정과교육전공 > Theses_Master
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