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한국가공식품중의 Na^(+) 및 K^(+)함량에 관한 연구

Title
한국가공식품중의 Na^(+) 및 K^(+)함량에 관한 연구
Other Titles
Study on Sodium and Potassium Contents of Processed Foods in Korea
Authors
朴正愛.
Issue Date
1981
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Keywords
한국가공식품Na^(+)K^(+)
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
Na^(+)와 K^(+)는 Cl^(-)와 더불어 생리적 및 임상적으로 중요한 전해 질이다. 그중 Na^(+)는 Nacl의 상태로 각종 식품의 조미료로서 큰 역할을 하며 이의 과잉섭취는 각종 성인병 특히 고혈압과 밀접한 관계가 있는 것으로 알려져 있고 치료의학에서 Na^(+) 제한식이는 신장질환과도 밀접한 관계가 있다고 한다. 그래서 최근 이에 대한 연구가 활발하여졌고 그 일환으로 각종 식품중 Na^(+) 및 K^(+)함량을 분석 규명하는 과정이 크게 요구되고 있다. 이와 같은 요구를 토대로 우리나라 식품의 Na^(+) 및 K^(+)함량조사가 해결되어야 한다는 의견이 대두되기 시작하였으며 저자는 이러한 요구에 따라 우리나라 일부 가공식품을 수거하여 조사한바 다음과 같은 각 식품의 Na^(+) 및 K^(+)의 함량 경향을 파악할 수 있었다. 시료는 곡류, 채소류, 어육류, 과실류, 유제품류 김치, 젓갈류, 당류 및 조미료류등 약 80여종중 주로 가공식품을 택하였으며 시료는 제조원을 밝히고 정량법은 Flame Photometer에 의해 측정하였다. 그 결과로 보건데 우리나라 가공식품중에는 일반적으로 Na^(+) 함량이 높을 것으로 나타났고 그 원인은 조리 가공시 과량의 소금을 첨가한 때문이라고 생각된다. 이러한 식품섭취는 Na^(+) 과잉섭취를 초래하게 되고 결국은 만성 성인병의 원연이 되므로 특히 Na^(+) 제한식이의 식단작성에서는 많은 주의를 기울여야겠다고 생각된다.;Sodium and potassium as well as chloride are physiologically and clinically important electrolytes. Especially these play important role in maintaining the volume of humors and osmotic pressure in the human body. Sodium is used in the form of sodium chloride as spices for various kinds of food. It is known that over-usage of sodium has much to do with the old-age disease, especially the hypertension. In the medical treatment, it is said that low-so-dium diet has good effects on the kidney troubles. Therfore, it is urged that analysis of sodium and potassium contents in various foods be carried out effectively. In an effort to help the analysis work, I gathered some Korean foods and tested them as the following. The samples in case of this study covered about 80 kinds odds such as cereals, vegetables, fish and meats, fruits, milk products, kimchi, salted fishes, spices, sugars collected among those of reliable makers and these are processed foods mainly. Sodium and potassium have been measured by flame photometer. In result, Korean food generally contains rather high amount of sodium. The reason seems to be the addition of too much salt to food in the courses of cooking.
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