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팥과 녹두 단백질의 식이내첨가 수준과 가열처리가 흰쥐의 성장발달에 미치는 영향

Title
팥과 녹두 단백질의 식이내첨가 수준과 가열처리가 흰쥐의 성장발달에 미치는 영향
Authors
최경순
Issue Date
1979
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
Various kinds of legumes have been included as essential foods in Korean diet. Especially soybeans has been consumed to extract the soy source which is essential salty food in Korean dishes. Author has been able to find various reports on the study of soybean. But Mung bean and Red bean have been consumed as delicacies in our diet seasonally. A little attention have been paid by scientist on those beans besides soybean. Main purposes of 손 study is to compare the protein quality of raw and heated, red bean and mung bean at three different dietary levels, 5, 10, and 15 on Rats. Eighty male, Sprague-Dawley rat weighing 50gram as initial weight were divided into 16 groups, five rats each in this experiment. Animals were fed stock diet for two-days at the beginning of this study and after on, fed by six different experimental diets for four weeks. After 4weeks of experiment, animals were sacrificed to collect following samples and data; the amount of food intake, body weight gain, F.E.R., P.E.R. and weight of liver, kidney, heart, spleen, testis, adrenal glands, pancreas, brain, Epididymal Fat Pads, 5 skeletal muscles-Gastrocnemius, E.D.L., Tibia-anterior, plantaris, soleus and bone weight and length-femur, tibia. The contents of water and protein in the liver and muscles were measured. The weight of pancreas was calculated in terms of percentage of total body weight. In protein-free diet group, endogenous Nitrogen excretion, digestibility, N.P.U. and B.V. were measured. And protein free diet group was excluded in dealing with the data. The results of this experiment were summarized as follows. 1. The amount of food intake, body weight gain, F.E.R., P.E.R. of standard group were remarkably higher than those of experimental(Red bean, mung bean). Body weight was increased according to protein level increment in the diet with heat treatment. 2. The weight gain of internal organs showed almost similar tendency to body weight gain of organs were not noticeable as much as body weight gain according to protein level increment in the diet. The weight of liver showed significant difference between standard group and experimental group(red bean, mung bean). The weight of Epididymal Fat Pad and muscles of standard group are higher than experimental groups. The weight of pancreas showed higher tendency with heat treatment according to protein level increment in the diet. But in the weight of pancreas interns of percentage of body weight in Raw bean fed experimental groups showed higher than heated bean fed experiment groups. 3. The weight and length of bones of experimental groups were lower than those of standard group. But the differences were not significant. 4. The Nitrogen content of liver and muscles were increased according to protein level increment in the diets. In red bean groups, heated bean fed group showed higher in Nitrogen content in the liver than that of Raw bean fed group. This results explain that heat treatment lowered the possible adverse effect of toxin activity in beans. It was noteworthy that heat treatment effect showed more in red bean fed than in mung bean fed groups. This means that the toxin is raw mung bean is not significantly effective compared with the toxin in red bean. 5. Digestivility, N.P.U. and B.V. showed reversible tendency to protein level increment in the diet. 6. In considering every view points considered in this experiment, this study can be concluded as follows; The protein quality of casein is higher than that of red and mung bean. In comparison of heating effect of beans, mung and red beans are more or less same in their protein qualities but Mung bean showed less sensitive in heating effect comparing to the red bean.;한국인 식생활에서 두류인 대두, 팥, 녹두는 중요한 위치를 차지하고 있다. 특별히 대두는 장류의 원료로서 우리 식생활에서는 오랫동안 필수식품으로 내려오고 있다. 그 외에 팥과 녹두는 일종의 계절 및 기호식품으로서 우리 식생활에서 즐겨 먹는 식품이다. 본 연구는 팥과 녹두에서 함유되어 있을는지 모르는 독성물질을 열처리로써 불활성화 시키고 이것의 체내 이용률을 보기 위하여 생팥, 생녹두와 비교 연구하였다. 또한 이들 팥과 녹두 단백가를 비교하기 위하여 Casein을 5%, 10%, 15% 수준으로 군을 나누어 연구하였다. 다른 한 군에서는 체내 최저질소 배설량을 구하기 위해 무단백 식이를 주었다. 실험동물의 시작 당시의 몸무게는 약 50g이었으며, Sprague-Dawley종 수컷 80마리를 5마리씩 16군으로 나누었다. 실험동물은 4주간 사육하였으며 무단백군은 12일간 사육한 후 희생시켰다. 실험기간을 통하여 각 군마다 사료 섭취량, 몸무게, 식이의 효율, 단백질 효율, 각종 장기(간, 신장, 심장, 비장, 고환, 부신, 췌장), Brain, Epididymal Fat pad 및 5가지 골격근육(전경골근, 족지근, 가자미근, 장총지신근, 비복근) 무게와 뼈(경골, 대퇴골)의 무게 및 길이를 측정하였다. 조직의 구성 성분으로는 간과 근육 내의 수분과 단백질 함량을 측정하였고, 몸무게에 대한 췌장의 백분율 산출하였다. 무단백군은 뇨와 변을 측정하고 이들의 체내 최저질소 배설함량을 측정하여 소화율(True digestibility), 단백질이용률(Net Protein Utilization: N. P. U.), 생물가(Biological Value: B.V.)를 산출하였으며 data 처리에서 무단백군은 제외되었다. 이상의 결과를 요약하면 다음과 같다. 1. 사료 섭취량, 몸무게, 식이의 효율, 단백질 효율은 표준군(Casein)이 실험군(팥, 녹두)보다 현저히 높았으며 익힌 것을 먹인 군이 생것을 먹은 군 보다는 높았다. 2. 장기도 몸무게의 증가와 거의 비슷한 경향을 보였으며 익힌 것이 생것보다 높았다. 특히 간의 무게는 표준군과 팥군, 녹두군 간에 현저한 차이를 보였다. Epididymal Fat pad와 골격근육의 무게는 표준군이 실험군보다 높았다. 췌장의 무게는 식이 내 단백질 수준이 높을수록 높은 경향을 보였다. 몸무게에 대한 췌장 무게의 백분율은 췌장의 무게와는 반대로 생것이 익힌 것보다 높은 결과를 보였다. 3. 뼈의 무게와 길이는 표준군이 실험군보다 높았으나 다른 장기에 비하면 그 차이가 덜하였다. 4. 간과 근육의 총 질소함량에 있어서는 식이 내 단백질 수준이 높아질수록 높은 경향을 보였고, 팥에서는 생것보다 익힌 것이 높아 가열처리의 영향을 나타냈으나, 녹두군에서는 녹두 첨가 수준이 더욱 영향을 미치었다. 5. 소화율(True digestibility)과 N.P.U., B.V.는 식이 내 단백질 수준이 높아질수록 낮은 경향을 나타내어 식이 내 단백질 수준이 낮아짐에 따라 최대한의 단백질을 이용하고 있는 것으로 나타났다. 가열처리 효과에 있어서는 생것보다 익힌 것이 더 높았다. 6. 본 연구에서 고려하였던 모든 점으로 미루어서 녹두와 팥의 단백질 가치는 표준군이었다. Casein에 비해 열등하였고 녹두와 팥을 비교해보면 가열처리한 것에 있어서는 종합적인 면에서 차이가 없었으며 가열처리 하지 않은 군에 있어서는 녹두가 팥에 비해 우월하였다. 생녹두와 가열처리한 녹두의 단백가치의 차이는 생팥과 가열처리한 팥의 단백가치의 차이보다 적었다.
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교육대학원 > 가정과교육전공 > Theses_Master
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