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학령기 아동의 충치실태와 식습관 및 간식 습관과의 관계

Title
학령기 아동의 충치실태와 식습관 및 간식 습관과의 관계
Other Titles
Influence of food habits and nutrition intake on children's dental caries
Authors
김귀옥
Issue Date
1988
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Keywords
학령기아동충치실태식습관간식
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
The purpose of this study is to investigate the prevalence of dental caries in 10 years old children, as related to food habit, and Snack consumption. The results of this study were follows: 1. As the results, 83.2% of children were found to have more than one dental caries, and the average dental caries per child was 2.8. 2. Children whose first teeth erupted when they were 5-6 months old showed the least dental caries, and those whose first teeth eruption happened when they were 9-10 months old showed the most dental caries. 3. Children who had less dental caries had better food habits. (p<0.05) 4. The children who took caramel, chocolate, and candy more than once day showed the greatest frequency of dental caries (p<0.05). And the more they had soft drinks, the more dental caries they had (p<1.15). 5. Boys who had less dental caries had taken more Ca and Vitamin A (p<0.05). And also boys who had less dental caries had taken more milk, milk-products, green and yellow vegetables, and sea products (p<0.05). As a result of this study, children who had less dental caries had good food habit, taking all of the five basic foods regulary. They also took less snacks which were sticky and contained sugar.;본 연구는 학령기 아동의 충치실태를 조사하고 충치와 식이섭취실태 및 식생활태도, 양치습관과의 관계를 알아보기 위하여 서울, 대구, 부여 및 거창 등 4개 지역에서 각각 1개의 국민학교를 선정 만 10세인 5학년 남.녀 아동 371명을 대상으로 1988년 6월 6일~7월 21일 사이에 시행되었다. 조사대상자의 일반환경, 성장발육상태, 식생활태도, 구강보건지식에 관한 사항은 질문지를 사용하여 조사하였다. 충치실태는 각 학교에서 5~6月에 실시하는 신체검사기간동안 각 학교 담당의사가 계측하여 기록한 D.M.F.齒數를 이용하였다. 식이섭취실태는 diet record 방법에 의해 조사하여 각 영양소 섭취량과 식품섭취량을 구하였으며 이를 각 충치발생빈도와 연관시켜 분석하였다. 그 결과 조사대상 아동의 83.2%가 1개이상의 충치를 가지고 있었으며 일인당 충치수는 평균 2.8개 이었다. 충치와 여러인자와의 관계를 살펴 본 결과는 다음과 같다. 1. 첫젖니 맹출시기가 5~6개월인 아동에게서 충치수가 가장 적었으며, 9~10개월인 경우에 충치수가 가장 많았다.(P<0.05). 2. 식습관점수는 충치가 적을수록 좋았다.(P<0.05). 간식 식품섭취 빈도에서는 캬라멜, 쵸콜렛, 사탕등의 섭취빈도가 매일 1회이상인 아동의 평균 충치수가 가장 많았다.(P<0.05). 청량음료 섭취빈도는 청량음료를 자주 섭취할수록 평균 충치수가 많았다.(P<0.05). 3. 식이섭취실태와 충치와의 관계는 우선 충치수가에 따라 세 군으로 나누어서 충치군간의 섭취실태를 비교하였는데 그 결과 남아의 경우에 충치가 적을수록 Ca, vitamin A의 섭취량이 더 많았다.(P<0.05). 각 식품군별 섭취와 충치군간의 관계에 있어서도 역시 남아의 경우에 충치가 적을수록 어패류, 우유및 유제품, 녹황색채소의 섭취량이 많았다.(P<0.05). 이상을 종합해보면 식이섭취에 있어서는 Ca의 흡수율이 높은 어패류, 우유등의 Ca급원 식품 및 저작을 많이 요하는 섬유소 식품을 포함하여 다섯가지 기초식품을 골고루 섭취하는 좋은 식습관을 갖는 아동의 충치수가 적었던 반면 간식섭취빈도에서는 치아에 점착도가 높으며 당함유도도 높은 간식의 섭취빈도가 많을때 평균 충치수가 많았다.
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교육대학원 > 가정과교육전공 > Theses_Master
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