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대학생의 음료습관과 식습관에 관한 조사연구

Title
대학생의 음료습관과 식습관에 관한 조사연구
Other Titles
(A) study on beverage consumption and food habits of the college students
Authors
반소희
Issue Date
1989
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Keywords
대학생음료습관식습관
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구는 서울·부산·대전 ·춘천 ·마산 등 5개 지역의 1,172명의 남녀대학생을 대상으로 음료습관과 식습관을 조사하였다. 조사는 질문지에 의하여 행하여졌으며 1988년 7월 15일부터 8월 8일사이에 이루어졌다. 본 조사로 얻은 결과는 다음과 같다. 1. 음료에 대한 기호는 전체적으로 쥬스와 커피를 가장 선호하고 있었으며, 홍차와 코코아에 대한 기호도는 매우 낮은 편이었다. 음료섭취빈도를 보면 대상자의 과반수 이상이 커피나 탄산음료 혹은 우유를 하루 1∼2회 이상 마시고 있었다. 2. 조사대상자의 식습관점수는 가능한 10점중 평균 6.27 점으로 아주 우수하지는 못하였으며, 영양지식점수는 가능한 15점 중 평균 6.64점으로 낮은 편이었다. 질병호소도는 전체 77점 중 평균 20.18 (신체 ; 10.04/55, 정신 ; 10.14/22)로 정신적인 질병호소도가 신체질병호소도에 비해 높은 편이었다. 3. 조사대상자 중 커피나 탄산음료 혹은 우유를 하루 3회 이상 마시는 대학생들의 식습관점수와 영양지식점수는 전체 대상자의 평균보다 낮은 편이었으며, 질병호소도는 평균보다 높은 편이었다.;This study was designed to investigated the beverage consumption of college students in relation to food habits. For this purpose, a questionaire was asked to 1172 college students living in five regions (Seoul, Busan, Masan, Daejeon, and Chun-cheon). This research was undertaken from July 15 to August 8, L988 and ansers answers of the subjects were used to evaluate the results. The results of the study were as follows : 1. The beverage the subjects prefered most were juices and coffee, while preferences for the tea and cocoa were relatively low. The majority of the subjects drank coffee, milk or soft drinks at least one or two times a day. 2. Food habits score of the subjects was not very high, mean food habit score of subjects was 6.27 from the possible 10 points. The mean score of nutrition knowledge was rather low, which was 6.64 from the possible 15 points. Average score of complaining of symtoms of diseases was 20.18 from the total score 77 (body: 10.04/55, mind: 10.14/22). It showed that the degree of complaining of mental illness is higher than that of physical diseases. 3. The group of subjects who drink coffee, tea, or milk more than three times a day got lower score in food habits and in nutrition knowledge and high degree of complaint of diseases compared to the average score of all the subjects.
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교육대학원 > 가정과교육전공 > Theses_Master
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