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농촌과 도시주부의 타액에 함유된 SIgA농도와 영양섭취실태 및 건강상태에 관한 연구

Title
농촌과 도시주부의 타액에 함유된 SIgA농도와 영양섭취실태 및 건강상태에 관한 연구
Other Titles
Study on salivary SIgA concentration, nutritional status and healthy status in rural and urban housewives
Authors
정재이
Issue Date
1988
Department/Major
대학원 식품영양학과
Keywords
농촌주부도시주부타액SIgA농도영양섭취건강상태
Publisher
이화여자대학교 대학원
Degree
Master
Advisors
김숙희
Abstract
This study estimated the salivary SIgA concentration and surveyed guestionnaire of 30 -59 year - old rural and urban housewives - each 45 subjects - to study nutritional status and immune response. In the questiornnarie, it studied the general respects, nutritional status, animal protein intake, food attitude, healthy status. To investigate the immune response, it estimated salivary SIgA concentration by using LC - Partigen SIgA that used the principle of RID. That results were; 1. The family member of subjects was big in rural than urban. on the other hand, income of a month was significantly high in urban than rural. 2. Means of weight and height were high in urban and being diseases were also high. But in the healthy status surveyed by CMI, rural was not good than urban but there was not difference significantly. 3. There was a difference in nutritional status. In urban, all nutrients was high except carbohydrate. Protein intake, rate of animal protein intake, frequency of animal protein intake were high in urban than rural significantly. 4. There was a difference in salivary SIgA concentration, rural was high than urban significantly. 5. The relation between salivary SIgA concentration and income of a month, healthy status by CMI, calorie intake, protein intake, rate of animal protein, frequency of animal protein was low. In conclusion, a level of SIgA is not always constant proportion to nutritional status. Therefore, it consider that effect factors as like nutritional status, infectious disease, and environmental sanitation act on immune response presenting by SIgA level etc.;지역간 주부들의 영양섭취실태를 비교하며 면역능력을 타액에 함유된 Secretory Immunoglobulin A(SlgA)함량으로써 알아보고자 농촌과 도시의 30-59세 주부 45명씩을 대상으로 설문지 조사와 타액내의 SlgA 함량을 측정하였다. 설문지 조사에서는 조사대상자의 일반적 상황(신상 조사)과 영양 섭취실태, 동물성 단백질 섭취상황, 식생활 태도, 건강상태, 질병여부 등을 알아보았다. 면역능력을 알아보기 위한 실험으로 조사대상자의 타액을 받아 타액에 함유된 SlgA농도를 RID (Radial Immunodiffusion )원리를 이용한 LC-Partigen IgA(Behring Institute 제품 )를 사용하여 측정하였다. 그 결과는 다음과 같다. 1. 조사대상자의 가족구성원수는 농촌이 도시보다 많았던 반면 그들의 월수입은 도시가 농촌보다 유의적으로 높았다. 2 . 체중과 신장, 질병을 앓고 있는 경우가 도시에서 높게 나타났다. 그러나 CMI(Cornell Medical Index ) 에 의한 건강상태 조사에서는 농촌이 도시보다 건강상태가 좋지않은 것으로 나타났으나 유의적인 차이는 없었다. 3. 영양섭취가 지역간에 차이가 있어 탄수화물을 제외한 모든 영양소의 섭취가 도시에서 높게 나타났다. 단백질 섭취량, 동물성 섭취비, 동물성 단백질 섭취 빈도도 도시가 농촌보다 유의적으로 높았다. 4. Salivary SlgA농도가 지역간에 차이가 있어 농촌이 도시보다 유의적으로 높게 나타났다. 5. Salivary SlgA농도와 월수입, CMI 에 의한 건강상태, 섭취 열량, 단백질 섭취량, 동물성 단백질 섭취비, 동물성 단백질 섭취빈도와의 관련성은 매우 낮게 나타났다. 결론적으로 영양섭취수준에 따라서 SlgA Level이 반드시 정비례하는 결과로 나타나지는 않는다. SlgA Level등으로 나타낼 수 있는 면역능력에는 영양섭취상태뿐 아니라 감염상태를 비롯한 환경과 위생등이 영향인자로 작용한다는 것을 고려해야 된다고 생각한다.
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일반대학원 > 식품영양학과 > Theses_Master
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