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서울시내 중학생의 간식섭취 실태 및 기호도 조사

Title
서울시내 중학생의 간식섭취 실태 및 기호도 조사
Other Titles
A) study on the intake pattern of snake foods by middle school students in Seoul
Authors
장영미
Issue Date
1987
Department/Major
교육대학원 가정과교육전공
Keywords
중학생간식간식섭취기호도
Publisher
이화여자대학교 교육대학원
Degree
Master
Abstract
본 연구의 목적은 청소년기에 있는 남녀 중학생들을 대상으로 간식 섭취실태 및 기호도를 조사분석함으로써 그들의 식생활면에서의 문제점을 밝혀 바람직한 식생활 지도에 필요한 자료를 제공함에 있다. 표집대상은 서울시내에 있는 중학교 3개교를 선택하여 남녀학생 학년별로 총 830명을 무작위로 선정하였다. 설문조사는 1986년 8월의 예비조사와 1986년 9월 15일부터 23일까지의 본조사로 이루어졌다. 자료분석은 컴퓨터를 사용하여 백분율, 평균을 산출하였고 x^(2)-검정을 하였다. 본 조사로 얻은 결과는 다음과 같다. 1. 영양과 건강에 대한 심리적 만족도가 높을수록 좋지 못한 식생활 태도에 대한 문제가 적었다. 2. 가정의 월수입과 월식생활비가 많을수록 간식횟수가 증가했으므로 가정의 경제수준은 간식섭취에 관계가 있는 것으로 나타났다. 3. 식생활 태도의 문제점은 여학생이 남학생보다 많은 것으로 나타났고 간식횟수, 간식비 지출도 많았다. 4. 간식의 기호도는 성별, 학년간에 차이가 거의 없는 것으로 나타났다. 5. 식품 및 영양에 대한 지식이나 정보는 신문, 라디오, 잡지, TV등의 매스미디어를 통해 주로 얻어지고 있었다. 6. 식품첨가물에 대한 의식과 간식선택기준, 간식선택방법과는 관계가 없었다. 청소년기의 잘못된 식습관이나 영양의 불균형은 성인이 된 이후에 도 큰 영향을 미친다. 그러므로 청소년기에 간식의 올바른 선택과 섭취를 통해 정상식에서 부족되는 영양의 보충과 아울러 좋은 식습관을 형성할 수 있도록 가정·학교·사회가 책임의식을 가지고 바른 영양교육을 실시해야 할 것이다.;The purpose of this survey is to analyze the present status of intake of snack foods by middle-school students at the teenager period, and to provide materials necessary for a desirable guide to their food habits. As the object of questionnaire, three middle schools were selected from downtown of Seoul City and boys and girls were chosen randomly to make a total of 830 students. The questionnaire was based on a preliminary survey made in August, 1986 and final survey during the period of September 5-17, 1986. The analysis of materials was made through the aid of computer to calculate percentage, and avarage value and to examine the chi-square(X^(2)). The r e s u l t s are summarized as follows: 1. Students who satisfied with their present condition of nutrition and health showed less problem in their food life. 2.Students whose parent earns more and disburse much money for their meal showed more frequency in snack intake. 3. Since problems in food habits were more evident in girl students than in boy students, more frequency and more expenses for snack intake were observed in girl students. 4. Student's preference in snack intake showed no difference between boys and girls or higher and lower grades. 5. Source of information for food and nutrition was mainly obtained through massmedia (news paper, magazine, radio, and television etc.). 6. Their sense for food additives had no correlation with the selection criteria, method, and concept of snack intake. Nutrition at the teenager period is closely related with health after growth. For that reason, during the teenager period to guide for right selection of snack foods to supplement the shortage of nutrients, student education participated in home, school, and society is very important.
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교육대학원 > 가정과교육전공 > Theses_Master
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